Κύπελλο Ελλάδος: Όταν ο ΠΑΣ απέκλειε ΟΣΦΠ με δυο μετέπειτα Πανθρακικούς, έναν πρώην Ξανθιώτη και διαιτητή Ρωμανό Κοντογιαννίδη (+video)

Ιστορικής σημασίας είναι για τον ΠΑΣ Γιάννινα ο αγώνας της Τετάρτης με τον Ολυμπιακό για τους «τέσσερις» του κυπέλλου Ελλάδος και ξυπνά ευχάριστες αναμνήσεις με έντονο θρακιώτικο άρωμα στους ηπειρώτες.

Για τρίτη μόλις φορά οι του ΠΑΣ θα βρεθούν στα ημιτελικά του θεσμού με αντίπαλο τον Ολυμπιακό, που δεν είναι μόνο το βάρος της φανέλας που τον καθιστά φαβορί, αλλά και η σοβαρότητα που επιδεικνύει φέτος σε όλα του τα παιχνίδια.

Ωστόσο, στο ποδόσφαιρο ποτέ δεν πρέπει να λες ποτέ κι αυτό το επιβεβαιώνει και ο ιστορικός θρίαμβος του 2007. Ο ΠΑΣ Γιάννινα, αν και ομάδα Β’ Εθνικής τότε, κατάφερε να αποκλείσει τον Ολυμπιακό σε διπλά παιχνίδια και μάλιστα ήταν η πρώτη φορά που «ερυθρόλευκοι» αποκλείονταν από ομάδα κατώτερης κατηγορίας.

Στο πρώτο ματς στους «Ζωσιμάδες» με γκολ των Κοντογουλίδη και Ντομορό ο «Άγιαξ της Ηπείρου» είχε επικρατήσει με 2-1 και λίγες μέρες μετά στο Καραϊσκάκης το ματς πήγε στην παράταση, με τον Κοντογουλίδη να πετυχαίνει το γκολ της πρόκρισης!

Ο μετέπειτα παίκτης και του Πανθρακικού είχε έρθει από τον πάγκο στο 63′ για να κάνει, εκ των υστέρων, τη διαφορά διαμορφώνοντας το 2-1 στο 9ο λεπτό της παράτασης μ’ ένα τρομερό τελείωμα. Στα 24 του τότε ο υψηλόσωμος φορ είχε εκμεταλλευτεί το λάθος της άμυνας του Ολυμπιακού από Τοροσίδη, Ζεβλάκοφ (κυρίως) και Σέζαρ, είχε πλασάρει εύστοχα τον εξερχόμενο Νικοπολίδη και είχε χαρίσει στο ελληνικό ποδόσφαιρο έναν εκ των πιο signature πανηγυρισμούς!

Συμπαίκτης του σε εκείνο το παιχνίδι αλλά και αργότερα ο μικροκαμωμένος χαφ Ξενοφών Γήτας που επιστρέφοντας για ένα χρόνο για Γιάννινα, πρόλαβε να ζήσει μια από τις πιο σημαδιακές στιγμές της καριέρας του. Στιγμές που δεν είχε ζήσει σε λιγότερα από 200 λεπτά συμμετοχής σε 5 ματς με τον Παναθηναϊκό. Μεσολάβησε η διετία στην Κέρκυρα, προτού αφήσει τα Γιάννινα για την Κομοτηνή και τον Πανθρακικό.

Επίσης, ο Κοντογουλίδης είχε συμπέσει για μερικά λεπτά στον αγώνα με τον Γιώργο Σαϊτιώτη. Το κλασικό 9άρι του ΠΑΣ διένυε στα 25 του την πιο παραγωγική σεζόν της πλούσιας από γκολ καριέρας του. Είχε τρέξει πάρα πολύ και μαζί ταλαιπωρήσει την άμυνα των ‘ερυθρόλευκων’, χάνοντας δύο τετ α τετ, με αποτέλεσμα να κουραστεί και ν’ αντικατασταθεί βγαίνοντας στο τελευταίο 20λεπτο της κανονικής διάρκειας με το σκορ στο 1-0 για να αντικατασταθεί από τον Καζναφέρη.

Για τον Ολυμπιακό είχε αγωνιστεί ως βασικός και στα 120 λεπτά του ματς ο Βασίλης Τοροσίδης ενώ εκείνος ο αγώνας είχε και άλλη θρακιώτικη διάσταση, αφού τον είχε διαιτητεύσει ο τότε διαιτητής Α’ Εθνικής και νυν προπονητής του Φίλιππου Δροσερού στην ΕΠΣ Ξάνθης Ρωμανός Κοντογιαννίδης.