Ξεπεράστηκε το πρόβλημα με το πεδίο βολής Πετρωτών και έτσι εγκρίθηκε η υποθαλάσσια χωροθέτηση για το φυσικό αέριο Αλεξανδρούπολης

Τη διαδρομή και εγκατάσταση του υποθαλάσσιου τμήματος του αγωγού και της πλωτής μονάδας του Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) Αλεξανδρούπολης καθόρισε με απόφασή του το ΥΠΕΝ.

Η αρχική σχετική αίτηση της Gastrade υπεβλήθη στο ΥΠΕΝ το Μάιο του 2019 και συμπληρώθηκε με νέα θεωρημένα σχέδια και Τεχνική Έκθεση το Νοέμβριο του 2020.

Η ανάγκη για τροποποίηση των αρχικών σχεδίων προέκυψε καθώς η Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού είχε διαπιστώσει ότι η απόληξη και η πλωτή εγκατάσταση του αγωγού, καθώς επίσης και ο κύκλος περιστροφικής κίνησης FSRU και ο κύκλος ζώνης ασφαλείας, βρίσκονται εντός του Πεδίου Βολής Νο3 Πετρωτά Ξάνθης.

Την ανάγκη μεταφοράς των στοιχείων του έργου εκτός του Π.Β. Πετρωτών Ξάνθης επεσήμανε και η Υπηρεσία Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού.

Τελικά, κατόπιν σχετικής επικοινωνίας της Gastrade με τις αρμόδιες υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων, η Διεύθυνση Δόγματος και Εκπαίδευσης του Γενικού Επιτελείου Στρατού ενημέρωσε για τις τροποποιημένες συντεταγμένες του Πεδίου Βολής Πετρωτών.

Για την τροποποίηση ενημερώθηκαν και οι εμπλεκόμενοι με το Πεδίο Βολής φορείς του Στρατού Ξηράς, το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και η Υδρογραφική Υπηρεσία.

Τελικά, στον οριστικοποιημένο Τεχνικό Φάκελο του έργου, ο οποίος αποτελείτο από την – θωρημένη από Νοέμβριο 2020 – Τεχνική Έκθεση και τα – θεωρημένα από Σεπτέμβριο 2020 – σχέδια του τοπογράφου μηχανικού, περιλαμβάνονται τα νέα όρια του Πεδίου Βολής Πετρωτών.

Πηγή: https://energypress.gr/news/