Διέσυρε την Παναχαϊκή στα Πηγάδια ο ΑΟΞ και πάει με φορά στα πλέι οφ

Η ομάδα της Ξάνθης έκανε το χρέος της, πέτυχε μια άνετη νίκη επί της Παναχαϊκής στα Πηγάδια, εξασφάλισε την 2η θέση στην κανονική περίοδο του πρωταθλήματος της SL2 και παράλληλα έθεσε εκτός εξάδας τους Πατρινούς και εντός τον Διαγόρα της Ρόδου, όπου θα πραγματοποιήσει τη μία από τις δύο όλες κι όλες εξόδους της στην διαδικασία των πλέι οφ.

Κάπως έτσι ο ΑΟΞ ολοκληρώνει με τον καλύτερο τρόπο την κανονική περίοδο του πρωταθλήματος και εκκινεί με την ψυχολογία στα ύψη για τους πέντε αγώνες των πλέι οφ έχοντας 41 βαθμούς, όσους και ο Λεβαδειακός που όμως μένει τρίτος καθώς υστερεί στην ισοβαθμία και πίσω από τον πρωτοπόρο Ιωνικό.

Ο Καπνίδης πέτυχε δύο γκολ στην αναμέτρηση, ανοίγοντας με κεφαλιά το σκορ στα μισά του πρώτου ημιχρόνου και κλειδώνοντας τη νίκη στο 3-0 παίρνοντας το ριμπάουντ από σουτ στο δοκάρι του Τάτου, ο οποίος επίσης χρίστηκε σκόρερ ενδιαμέσως όπως και ο Μικελτάντζε διαμορφώνοντας το 4-0 δεκα λεπτά πριν το τέλος του αγώνα και της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος.

Ο Μπάμπης Τεννές διατήρησε το 3-5-2 με το οποίο παρατάσσει την ομάδα του στον αγωνιστικό χώρο, ωστόσο προχώρησε σε αρκετές αλλάγες προσώπων συγκριτικά με το παιχνίδι κόντρα στον ΟΦ Ιεράπετρας.

Αρχικά στην τριάδα της άμυνας ο Τάσος Παπάζογλου επέστρεψε στην ενδεκάδα, αντικαθιστώντας τον τιμωρημένο Νταρίλ Βέρκερ, ενώ ο Κώστας Τσαμούρης πήρε τη θέση του Τζούρμαν ως αριστερός στόπερ. Επίσης στον χώρο του κέντρου επέστρεψαν οι Δημούτσος, Μπριλάντε· με τον Τάτο να παίρνει επίσης θέση ως οργανωτής αντί του Πάτρικ Έμπερτ. Τέλος, δίπλα στον Μπέκα Μικελτάτζε αγωνίστηκε ο Αντώνης Καπνίδης, ο οποίος εξαργύρωσε την καλή εμφάνισή του τσα Πηγάδια.

Στο πρώτο μέρος η Ξάνθη κυριολεκτικά κυριάρχησε στον αγωνιστικό χώρο. Έχοντας σωστή κυκλοφορία της μπάλας και παράλληλα πιέζοντας ορθά την άμυνα των φιλοξενούμενων, δημιουργήσε ρήγματα· απεναντίας δεν απειλήθηκε σχεδόν καθόλου από την πολύ υποτονική επιθετικά Παναχαϊκή.

Η πρώτη τελική του ΑΟΞ έγινε στο 8′, όταν ο Καπνίδης έκανε το σουτ με την μπάλα όμως να φέυγει αρκετά μέτρα άουτ. Στο 17′ απείλησε και πάλι με το μακρινό σουτ του Τάτου, που πέρασε πάνω από τα δοκάρια του Κολοβούρη. Δύο λεπτά αργότερα χάθηκε τεράστια ευκαίρια από πλευράς ΑΟΞ, όταν με φανταστική κάθετη ο Τάτος βρήκε τον Βόλτερς, ο οποίος γύρισε στην περιοχή, ο Μικελτάτζε πλάσαρε μέσα από την μικρή περιοχή με τον Κολοβούρη να απομακρύνει εξ επαφής σε κόρνερ.

Από το κόρνερ αυτό προήλθε και η φάση του πρώτου τέρματος για τους γηπεδούχους. Ο Βόλτερς εκτέλεσε το κόρνερ και ο Καπνίδης με κεφαλιά δεν άφησε περιθώρια στον Κολοβούρη και άνοιξε το σκορ, συνεχίζοντας με φόρα από τον γκολ του στην Ιεράπετρα.

Για αρκετό διάστημα ο ρυθμός έπεσε· η Ξάνθη συνέχιζε βέβαια να πιέζει όχι ωστόσο με τον ρυθμό μέχρι το 20′, ενώ η Παναχαϊκή έψαχνε αντίδραση χωρίς όμως να φανεί απειλητική. Η επόμενη αξιοσημείωτη στιγμή του ημιχρόνου ήταν η τεράστια ευκαιρία του 36′· ο Σιατραβάνης σέντραρε από δεξιά, αλλά η κεφαλιά του Καπνίδη σταμάτησε στο οριζόντιο δοκάρι του Κολοβούρη.

Στο 45′ οι Πατρινοί έκαναν την πρώτη τους καλή ευκαιρία στο παιχνίδι, που ωστόσο δεν μέτρησε στο τέλος. Από σέντρα που έγινε από τα αριστερά, ο Μαρκοπουλιώτης με κεφαλιά στέλνει τη μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι· με τη φάση εντούτοις να είναι ως μη γενόμενη αφού ήταν σε θέση offside.

Με την έναρξη του δευτέρου μέρους η Ξάνθη πήρε προβάδισμα δύο τερμάτων, όταν στο 49′ ο Τάτος με δυνατό διαγώνιο σουτ νίκησε τον Κολοβούρη και έγραψε το 2-0. Χωρίς να συμπληρωθούν δέκα λεπτά, η Ξάνθη άνοιξε τη διαφορά στα τρία γκολ. Στο 57′ και πάλι ο Τάτος έκανε το σουτ, το οποίο σημάδεψε το δοκάρι του Κολοβούρη και στην επαναφορά της μπάλας, ο Καπνίδης πήρε το «ριμπάουντ» και σε κενή εστία κλείδωσε το τρίποντο για τον πολύ σοβαρό ΑΟΞ.

Έχοντας αυτό το ευρύ προβάδισμα, ο ΑΟΞ έδωσε μέτρα στην Παναχαϊκή, η οποία και δημιούργησε αξιόλογες στιγμές στην εστία του Ίτσο. Στο 64′ ο Αραβίδης ευνοήθηκε από τις κόντρες και από το ύψος του πέναλτι έκανε το σουτ, που μπλόκαρε σταθερά ο Ίτσο. Τέσσερα λεπτά αργότερα ο Ίτσο είχε σωστή αντίδραση και στην απευθείας εκτέλεση φάουλ του Μπάτροβιτς. Στο 70′ ήταν η τελευταία και μεγαλύτερη φάση των φιλοξενούμενων· ο Μπάτροβιτς κοντρόλαρε και σουτάρε με τη μία λίγο μέσα από την περιοχή, η μπάλα όμως πέρασε ελάχιστα άουτ.

Η επιθετικότητα της Παναχαϊκής δεν είχε ανάλογη συνέχεια στο υπόλοιπο του παιχνιδιού, με αποτέλεσμα να πέσει ο ρυθμός του παιχνιδιού, από τη στιγμή που τα πάντα είχαν κριθεί.

Η Ξάνθη ωστόσο έδωσε διαστάσεις θριάμβου στη νίκη της λίγο πριν το τέλος. Στο 83′ ο Τεσίγια έκλεψε τη μπάλα λίγο από το αβίαστο λάθος του Πατάπη, μπήκε στην περιοχή, βγαίνοντας πέναντι από τον Κολοβούρη, πάσαρε στον Μικελτάτζε, και αυτός σε κενή εστία έγραψε το επιβλητικό 4-0. Συμπλήρωσε έτσι τη μεγαλύτερη σε έκταση νίκη της Ξάνθης τη φετινή σεζόν, μετά το 0-3 στη Δράμα επί της Δόξας.

Εύκολο απόγευμα για την διαιτητική ομάδα, σε έναν αγώνα όπου δεν χρειάστηκε καν να βγει η κίτρινη κάρτα για κάποιον παίκτη των δύο ομάδων.

Διαιτητής ήταν ο Βρέσκας (Πιερίας), με βοηθούς τους Κουφό (Μακεδονίας) και Τυριακίδη (Μακεδονίας). Τέταρτος ήταν ο Γιουματζίδης (Πέλλας).

ΞΑΝΘΗ (Μπάμπης Τεννές): Ίτσο, Πέτροβιτς, Τ. Παπάζογλου (78’ Παντελιάδης), Τσαμούρης (61’ Τζούρμαν), Δημούτσος (70’ Τεσίγια), Μπριλάντε, Σιατραβάνης, Βόλτερς, Τάτος (61’ Θυμιάνης), Μικελτάτζε, Καπνίδης (70’ Θ. Παπάζογλου).

ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ (Χρήστος Καραπίτσος): Κολοβούρης, Μαρκοπουλιώτης (71’ Κόκας), Πατάπης, Πλιάτσικας, Πάνος, Μπρους (60’ Σταμόπουλος), Μουστακόπουλος (30’ λ.τρ. Αργυρόπουλος), Μασούρας (71’ Τσερούτι), Γιούσης, Αραβίδης, Κουσκουνάς (60’ Μπάτροβιτς).