Εργαστήρι παραγωγής ταλέντων για την Basket League ο Αρίωνας: Ερμείδης, Ευσταθιάδης, Ρούμογλου

Ο 17χρονος ξανθιώτης Τόλη Ρούμογλου έκανε το ντεμπούτο του στη Basket League με τη φανέλα του ΠΑΟΚ κόντρα στον Παναθηναϊκό, και έγινε ο τρίτος παίκτης τη φετινή περίοδο που έχει ξεκινήσει ουσιαστικά το μπάσκετ από τον Αρίωνα Ξάνθης και παίζει στο κορυφαίο ελληνικό πρωτάθλημα.

Ο πρώτος είναι ο Δημήτρης Ερμείδης, που ξεκίνησε από τις ακαδημίες του Αρίωνα μαζί με τον αδερφό του Πάνο και αγωνίζεται με τη φανέλα του Λαυρίου (ο Πάνος παίζει στην Α2 για την Ελευθερούπολη), ενώ είχε κάνει το ντεμπούτο του στο μεγάλο πρωτάθλημα τον Γενάρη του 2018 με τη φανέλα του Προμηθέα κόντρα στον Ολυμπιακό.

Ο δεύτερος, που είχε κάνει το ντεμπούτο του με τη φανέλα του Περιστερίου στη Λάρισα λίγο πριν τον Ρούμογλου, είναι ο Γιάννης Ευσταθιάδης, που επίσης ανδρώθηκε μπασκετικά στον σύλλογο της Ξάνθης, ενώ πέρυσι διέπρεψε στο πρωτάθλημα εφήβων με τη φανέλα του Περιστερίου.

Αναμφισβήτητα πρόκειται για μια πολύ μεγάλη επιτυχία της οικογένειας του Αρίωνα και ειδικότερα των υπεύθυνων των ακαδημιών Χρήστου Παπαδόπουλου και Γιάννη Θερμού, που σε συνεργασία με τα υπόλοιπα μέλη του τεχνικού τιμ, τροφοδοτούν συστηματικά τους μεγαλύτερους συλλόγους στην Ελλάδα με νέους ταλαντούχους παίκτες, που έχουν λάβει τις απαραίτητες βάσεις για να κάνουν το μεγαλύτερο βήμα.

Αξιοσημείωτο είναι πως από τα τρία παιδιά, ο Ευσταθιάδης και ο Ρούμογλου, γεννημένοι αμφότεροι το 2003, έκαναν το ντεμπούτο τους πριν καν συμπληρώσουν τα 18 τους χρόνια, ενώ και ο Ερμείδης είχε ντεμπουτάρει στην Α1 Ανδρών λίγες μέρες αφότου ενηλικιώθηκε.

Όπως αναφέρουν οι μεγαλύτεροι γνώστες του αθλήματος, πέρα από την επένδυση μεγάλων χρηματικών ποσών, η πιο σίγουρη συνταγή για διαχρονική επιτυχία είναι η επένδυση στις ακαδημίες ερασιτεχνικών και επαγγελματικών συλλόγων, που θα μπορέσουν να αποτελέσουν πλούσια πηγή και να στελεχώσουν τους ανδρικούς συλλόγους με φιλόδοξους παίκτες που έχουν τις σωστές βάσεις.

Φυσικά χρειάζεται πολύ υπομονή, γνώση και υποδομές, αλλά σε βάθος χρόνου κερδίζουν και οι σύλλογοι αλλά και οι Εθνικές ομάδες. Αναμφίβολα ο Αρίωνας Ξάνθης, πέρα από τις έξτρα δυσκολίες των τελευταίων χρόνων με τον Covid, δείχνει να βαδίζει στον σωστό δρόμο και τα αποτελέσματα τον δικαιώνουν. Δεν είναι και λίγο άλλωστε τρεις παίκτες από τα σπλάχνα του να διεκδικούν επαγγελμαιεικό συμβόλαιο και να κάνουν ντεμπούτο στην Basket League.