Αλλάζει το ποδόσφαιρο όπως το ξέραμε! Ιδρύθηκε στη μία τη νύχτα η Ευρωπαϊκή Super League

Συγκλονίζεται συθέμελα το ευρωπαϊκό και το παγκόσμιο ποδόσφαιρο με απρόβλεπτες διαστάσεις για όλες τις ομάδες και όλες τις διοργανώσεις από την απόφαση 12 κορυφαίων ομάδων από Αγγλία, Ισπανία και Ιταλία να ιδρύσουν δική τους Λίγκα παρακάμπτοντας την UEFA.

Οι φήμες υπήρχαν από το απόγευμα, εντάθηκαν μετά και την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας αλλα αποδείχθηκε ότι εκτός από καπνό υπήρχε και φωτιά και έτσι λίγο μετά τα μεσάνυχτα ώρα κεντρικής Ευρώπης, μία τη νύχτα στην Ελλάδα, ανακοινώθηκε επίσημα η ίδρυση της Ευρωπαϊκής Super League στην οποία ιδρυτικά μέλη είναι 12 ομάδες.

Οι ομάδες αυτές είναι οι Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτελόνα και Ατλέτικο Μαδρίτης από την Ισπανία, οι Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Λίβερπουλ, Τσέλσι, Άρσεναλ, Μάντσεστερ Σίτι και Τότεναμ από την Αγγλία και οι Γιουβέντους, Μίλαν και Ίντερ από την Ιταλία. Θεωρούνται ως ιδρυτικά μέλη της Λίγκας αλλά δηλώνουν ότι έχουν πρόθεση να συμπεριλάβουν άλλες μερικές ομάδες (ως τον αριθμό των 20 λένε οι πληροφορίες) με τις Μπάγερν Μονάχου, Παρί Σεν Ζερμέν και Λυών να έχουν ως στιγμής κρατήσει αποστάσεις.

«Δώδεκα από τις κορυφαίους ποδοσφαιρικούς συλλόγους της Ευρώπης συνήλθαν σήμερα για να ανακοινώσουν ότι συμφώνησαν στην ίδρυση νέας μεσοβδόμαδης διοργάνωσης, της Super League, η οποία θα διοικείται από τα ιδρυτικά μέλη της. Μίλαν, Άρσεναλ, Ατλέτικο, Τσέλσι Μπαρτσελόνα, Ίντερ, Γιουβέντους, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ρεάλ και Τότεναμ εντάχθηκαν ως ιδρυτικά μέλη. Αναμένονται ακόμη 3 σύλλογοι να ενταχθούν πριν από την εναρκτήρια σεζόν, που αναμένεται να εκκινήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα καταστεί εφικτό», αναφέρεται στην επισημη ανακοίνωση.

Είχε προηγηθεί σφοδρή ανακοίνωση της UEFA που ανταποκρινόμενη στην φημολογία που ως τότε είχε αναπτυχθεί, καλούσε τις ομάδες να μην προχωρήσουν στο εγχείρημα και τις απειλούσε με αποκλεισμό από εγχώριες και διεθνείς διοργανώσεις τόσο για τις ίδιες τις ομάδες όσο και για τους παίκτες τους. Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές και μοιραία θα επηρεάσουν όλο το οικοδόμημα του ποδοσφαίρου αφού θέτουν εν αμφιβόλω το Champions League που αποτελεί την ραχοκοκαλιά των εσόδων της UEFA, με τα χρήματά του να δίνονται σε μεγάλο βαθμό πέρα από τι συμμετέχουσες ομάδες στις εθνικές ομοσπονδίες και μέσω αυτών να φτάνουν για παράδειγμα και στα ερασιτεχνικά σωματεία.

Οι εξελίξεις είναι δραματικές και είναι ικανές να αλλάξουν όλα όσα ξέραμε επί δεκαετίες για το δημοφιλέστερο των σπορ, με επιπτώσεις που αργά ή γρήγορα θα φανούν από τα κορυφαία ξένα πρωταθλήματα μέχρι την τελευταία ομάδα που είναι δηλωμένη στα πρωταθλήματα των ΕΠΣ της Θράκης. Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα στη νύχτα υπήρξαν ήδη σφοδρότατες αντιδράσεις από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

Το format της νέας διοργάνωσης
20 συμμετέχουσες ομάδες, με 15 ιδρυτικά μέλη και έναν μηχανισμό προκριματικών για πέντε επιπλέον ομάδες που θα προκρίνονται κάθε χρόνο με βάση τα αποτελέσματα τους την προηγούμενη σεζόν.
Μεσοβδόμαδες αναμετρήσεις με όλες τις ομάδες να εξακολουθούν να συμμετέχουν στα εγχώρια πρωταθλήματα τους, διατηρώντας το παραδοσιακό εθνικό καλαντάρι, το οποίο παραμένει η καρδιά του αθλήματος.
Αρχή τον Αύγουστο με τις ομάδες να συμμετέχουν σε δύο γκρουπ των 10 ομάδων που θα παίζουν εντός κι εκτός έδρας αναμετρήσεις, με τις τρεις πρώτες κάθε ομίλου να προκρίνονται στα προημιτελικά.
Οι τέταρτοι και οι πέμπτοι θα παίζουν σε διπλούς αγώνες πλέι-οφ για τις δύο τελευταίες θέσεις.
Διπλοί νοκ-άουτ αγώνες από εκεί και μετά μέχρι τον τελικό που θα γίνεται τον Μάιο σε ουδέτερη έδρα.

Μετά την έναρξη της διοργάνωσης, θα ακολουθήσει και η αντίστοιχη για τις γυναικείες ομάδες των συλλόγων, για την ανάπτυξη του αθλήματος

Η ετήσια διοργάνωση θα παρέχει σημαντικά μεγαλύτερη οικονομική αύξηση μέσω μακρόχρονης δέσμευσης για πληρωμές χωρίς όριο, που θα αυξάνονται μαζί με τα έσοδα της λίγκας. Αυτές οι πληρωμές θα είναι σημαντικά υψηλότερες από όσες προκύπτουν από τις υπάρχουσες ευρωπαϊκές διοργανώσεις και αναμένεται να ξεπεράσουν τα 10.000.000.000 ευρώ, κατά τη διάρκεια της αρχικής περιόδου δέσμευσης των συλλόγων.

Επιπλέον, η διοργάνωση θα χτιστεί πάνω σε βιώσιμα οικονομικά θεμέλια με όλους τους ιδρυτικούς συλλόγους να προσυπογράφουν σε ένα πλαίσιο δαπανών. Ως αντάλλαγμα για τη δέσμευσή τους, οι ιδρυτικοί σύλλογοι θα λάβουν ένα ποσό της τάξης των 3.500.000.000 μόνο για να υποστηρίξουν τα αρχικά επενδυτικά πλάνα τους και να καλύψουν τον αντίκτυπο της πανδημίας.

Ο Φλορεντίνο Πέρεθ, πρόεδρος της Ρεάλ και πρώτος πρόεδρος της Super League, είπε: “Θα βοηθήσουμε το ποδόσφαιρο σε κάθε επίπεδο και θα το πάμε στο σημείο που δικαιούται στον πλανήτη. Το ποδόσφαιρο είναι το μόνο παγκόσμιο άθλημα, με περισσότερους από 4 δισεκατομμύρια οπαδούς και ευθύνη μας ως μεγάλοι σύλλογοι είναι να ανταποκριθούμε στις επιθυμίες τους”.

Στηρίζοντας τη νέα ευρωπαϊκή λίγκα, ο Αντρέα Ανιέλι, πρόεδρος της Γιουβέντους και αντιπρόεδρος της Super League, είπε: “Οι 12 ιδρυτικοί σύλλογοι αντιπροσωπεύουν δισεκατομμύρια φιλάθλους από όλη την υφήλιο και 99 ευρωπαϊκά τρόπαια. Μαζί έχουμε έρθει σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή, δίνοντας τη δυνατότητα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις να μεταμορφωθούν, βάζοντας το παιχνίδι που αγαπάμε σε βιώσιμη τροχιά για το μέλλον, αυξάνοντας σημαντικά την οικονομική αλληλεγγύη και δίνοντας στους φιλάθλους και στους ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές μία κανονική ροή σημαντικών αγώνων, που θα θρέψουν το πάθος τους για το παιχνίδι, όσο τους προσφέρουμε ινδάλματα”.

Ο Τζόελ Γκλέιζερ, πρόεδρος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και αντιπρόεδρος της Super League, είπε: “Φέρνοντας κοντά τους μεγαλύτερους συλλόγους και παίκτες του κόσμου για να αγωνιστούν μεταξύ τους σε μια σεζόν, η Super League θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, θα διασφαλίσει μια διοργάνωση και εγκαταστάσεις παγκόσμιας κλάσης και θα αυξήσει την οικονομική στήριξη για την ευρύτερη ποδοσφαιρική πυραμίδα”.