«Μπάγιο, ψυχάρα, για πάντα ΑΟΞάρα»! 10 χρόνια από το τροχαίο στην Εγνατία που του έκοψε το νήμα της ζωής

Ήταν 18 Απριλίου του 2011, μια μέρα σαν και αυτήν ακριβώς 10 χρόνια πριν. Ξεκινούσε η Μεγάλη Εβδομάδα, ήταν Δευτέρα. Και λίγο πριν το μεσημέρι έσκαγε σαν βόμβα στην Ξάνθη αλλά και σε όλη την Ελλάδα η είδηση ότι είχε χάσει τη ζωή του ο Ολουμπάγιο Αντεφέμι σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στην Εγνατία Οδό.

Εκτός από έναν ικανότατο ποδοσφαιριστή ο ΑΟΞ έχανε και έναν εξαίρετο άνθρωπο με σπουδαίο χαρακτήρα, αναφέρεται σχεδόν κάθε χρόνο στις ανακοινώσεις της ΠΑΕ, με την υπόμνηση ότι «το βροχερό πρωινό της Μ. Δευτέρας τότε, έχει μείνει για πάντα χαραγμένο στις μνήμες των ανθρώπων της Ξάνθης εξαιτίας του τραγικού συμβάντος».

Η είδηση του θανατηφόρου τροχαίου σκόρπισε την θλίψη στην Ξάνθη, καθώς ο Αντεφέμι μπορεί να αποτέλεσε μέλος της ομάδας για μία σεζόν (2010-2011) και να είχε μόλις 24 συμμετοχές και 2 γκολ στο πρωτάθλημα της Super League, ωστόσο είχε ήδη προλάβει να αποκτήσει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά των Ξανθιωτών, με το ήθος, τον επαγγελματισμό του, το χαμόγελό του και την θετική του αύρα.

Μόλις είχε ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα και ο «Μπάγιο», όπως τον φώναζαν οι συμπαίκτες του στην Ξάνθη, επέστρεφε στην πατρίδα του, το Λάγος της Νιγηρίας, όπου τον περίμενε η Αμπεοκούτα για να κανονίσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες του γάμου τους που επρόκειτο να γίνει τον Ιούνιο. Ξεκίνησε με το αυτοκίνητο από την Ξάνθη με αρχικό προορισμό το αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης, ώστε να πετάξει για την πατρίδα του. Δυστυχως δεν έφτασε ποτέ εκεί. Το νήμα της ζωής κόπηκε στην στροφή του 162ου χιλιομέτρου της Εγνατίας Οδού.

Στην Ξάνθη είχε πέσει ψιλόβροχο το βράδυ της Κυριακής και το πρωί της Δευτέρας η Εγνατία Οδός έκρυβε παγίδες. Ο Ολουμπάγιο, όμως, βιάζεται να προλάβει την πτήση του. Και σε αυτή την καταραμένη στροφή, με την ανάποδη κλίση, λίγο πριν τη δεύτερη έξοδο για την Καβάλα, χάνει τον έλεγχο του αυτοκινήτου του. Διερχόμενα ΙΧ σταματούν αμέσως και ειδοποιούν ασθενοφόρο αντικρύζοντας ένα αναποδογυρισμένο αυτοκίνητο και έναν άνθρωπο που δεν έχει τις αισθήσεις του. Οταν πια το ασθενοφόρο φτάνει στο νοσοκομείο της Καβάλας, διαπιστώνεται από τους γιατρούς το μοιραίο. Ο Νιγηριανός ποδοσφαιριστής είχε χάσει ακαριαία τη ζωή του. Μόλις στα 26 του χρόνια. Τόσο άδικα. «Δεν φορούσε ζώνη», λένε οι οι αστυνομικοί.

Δεν είναι καν 10.00 το πρωί, όταν κοινοποιείται το τραγικό νέο στους ανθρώπους που εργάζονται στα γραφεία της ΠΑΕ και αυτοί με τη σειρά τους ειδοποιούν τον τότε τιμ μάνατζερ της Ξάνθης, Γιώργο Κασναφέρη. Είναι λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει η προπόνηση και αυτός βρίσκεται στα αποδυτήρια μαζί με τους παίκτες και τον τότε προπονητή της ομάδας, Νίκο Παπαδόπουλο. Οι σκηνές που ακολουθούν είναι συγκλονιστικές.

Ο πιο «κολλητός» του, ο άνθρωπος με τον οποίο μοιραζόταν το ίδιο δωμάτιο στις αποστολές, ο Κρίστοφερ Κατόνγκο χτυπά μανιασμένος το κεφάλι του στον τοίχο. Αλλοι ξεσπούν σε κλάματα, άλλοι δεν το πιστεύουν. Νομίζουν ότι πρόκειται για ένα κακόγουστο αστείο και με ένα τηλέφωνο στο χέρι, προσπαθούν να διασταυρώσουν την πληροφορία. Παρότι αυτή έχει έρθει από επίσημα χείλη, από τις αστυνομικές αρχές.

Πάντα χαμογελαστός, εργατικός, ο «Μπάγιο» Αντεφέμι ήταν από τους πρώτους που πήγαιναν στην προπόνηση. Του άρεσε πολύ η διαδικασία της προετοιμασίας και δεν δυσανασχετούσε ποτέ. Δεν δημιούργησε το παραμικρό πρόβλημα στους λίγους μήνες που βρέθηκε στην Ξάνθη. Τόσο στους πολύ στενούς του φίλους, τους Μπόατενγκ, Κατόνγκο, Στιούαρτ, αλλά και τον μεταφραστή της ομάδας, Χρήστο Τσαγκαλίδη, όσο και στους υπόλοιπους, απαντούσε πάντα με ένα αφοπλιστικό «yes my friend». Ακόμα και όταν δεν συμφωνούσε.

Σε ανύποπτο χρόνο, αρκετό καιρό αργότερα και συγκεκριμένα τον Ιούνιο του 2011, ένα δημοσίευμα βιετναμέζικης ιστοσελίδας, έδινε στην ιστορία μια διαφορετική διάσταση. Ο συντάκτης του κειμένου υποστήριζε ότι ο Αντεφέμι δολοφονήθηκε και μάλιστα αυτά που έγραφε ήταν λεπτομερέστατα. Σύμφωνα λοιπόν με εκείνο το δημοσίευμα που αναδημοσίευσε το OnSports, ο παλιός «φίλος» της κοπέλας του άτυχου ποδοσφαιριστή, θέλοντας να εκδικηθεί τον Αντεφέμι, βρέθηκε λίγες μέρες πριν το δυστύχημα στην Καβάλα και πείραξε τα φρένα του αυτοκινήτου για να συλληφθεί λίγο αργότερα από τις αστυνομικές αρχές της Καβάλας ως ύποπτος. Αυτή η ιστορία ωστόσο δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα, κάτι που επιβεβαίωσε και η οικογένεια του Αντεφέμι.

Ο Ολουμπάγιο Αντεφέμι γεννήθηκε στις 13 Αυγούστου του 1985 στο Λάγος, την πρωτεύουσα της Νιγηρίας και ξεκίνησε την καριέρα του το 2001 από την Μπέντελ Ινσουράνς ενώ την επόμενη σεζόν έπαιξε στην Ντέλτα Γιουνάιτεντ. Το 2003 πήρε μεταγραφή στην Χάποελ Ιερουσαλήμ όπου αγωνίστηκε ως το 2005 ενώ την επόμενη περίοδο φόρεσε την φανέλα της Χάποελ Τελ Αβίβ. Το 2006 αγωνίστηκε στην Χάποελ Ραμάτ Γκαν, πριν μετακινηθεί κατά σειρά στις Χάποελ Μπνέι Λοντ, Ραπίντ Βουκουρεστίου, Ρέιντορφ και Μπουλόν.

Τελευταίος του ποδοσφαιρικός σταθμός έμελλε να αποτελέσει η Ξάνθη με την οποία τη σεζόν 2010/11 είχε 24 συμμετοχές και 2 γκολ. Ήταν μέλος της Εθνικής Νιγηρίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2008 στο Πεκίνο, όπου κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο, ενώ στην Εθνική Ανδρών είχε προλάβει να κάνει 3 συμμετοχές. Από την διοργάνωση του Πεκίνου είχε να επιδεικνύει τις φωτογραφίες του με τον Ντιέγκο Μαραντόνα αλλά και τον Λιονέλ Μέσι, με τον οποιο είχαν βρεθεί αντίπαλοι στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Κάθε χρόνο ο θρακικός σύλλογος δεν ξεχνά την θλιβερή επέτειο και με ανακοίνωση πάντα τιμά την μνήμη του «Bayo». Πέρυσι το ThrakiSportS αποκάλυψε μάλιστα ότι υπάρχει ένα χρέος της τάξεως των 60.000 ευρώ που έκτοτε, με τους τόκους, πλησιάζει (αν δεν έχει ξεπεράσει πλέον) τις 70.000 ευρώ, το οποίο η ΠΑΕ Ξάνθη έχει αναγνωρίσει από την πρώτη στιγμή προς τον ποδοσφαιριστή της αλλά δεν έχει καταφέρει να πληρώσει ποτέ, τουλάχιστον μέχρι τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις της, καθώς σύμφωνα με όσα αποκάλυπτε το ThrakiSportS, το προξενείο της Νιγηρίας δεν είχε επί τόσα χρόνια ορίσει τους κληρονόμους του αποβιώσαντος ποδοσφαιριστή ώστε να μπορέσει να καταβληθεί σε αυτούς το ποσό της οφειλής.