Τρίποντο-δώρο της τραγικής Ξάνθης από την Ιεράπετρα και πλεονέκτημα ΑΟΞ για τα μπαράζ

Ένα βήμα πριν από απίθανο κάζο βρέθηκε η κάκιστη στον αγωνιστικό χώρο Ξάνθη, η οποία βρέθηκε μέχρι 10 λεπτά πριν το τέλος να χάνει από την προτελευταία Ιεράπετρα· ωστόσο με δύο γκολ που προήλθαν από λάθη των Κρητικών, ο ΑΟΞ πήρε εν τέλει μια σημαντική νίκη επί του ΟΦΙ με 1-2 και σε συνδυασμό με την ήττα του Λεβαδειακού από τον Ιωνικό πέρασε στη 2η θέση της βαθμολογίας.

Ο Μπάμπης Τεννές παρέταξε τον ΑΟΞ με σχηματισμό 3-5-2 χωρίς καθαρό φουλ μπακ, με τον ρόλο αυτό να επωμίζονται στα αριστερά και στα δεξιά ο Ράντι Βόλτερς και ο Σάββας Σιατραβάνης. Επίσης, προτιμήθηκε ο Πάτρικ Έμπερτ σε ρόλο οργανωτή αντί του Ανδρέα Τάτου, ο οποίος μάλιστα δεν αγωνίστηκε καθόλου στο σημερινό παιχνίδι.

Το παιχνίδι όπως αναμενόταν ξεκίνησε με την Ξάνθη να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων, προσπαθώντας να διασπάσει την οργανωμένη άμυνα των γηπεδούχων. Η πρώτη τελική καταγράφηκε από πλευράς ΑΟΞ μόλις στο 4ο λεπτό, το πλασέ ωστόσο το Έμπερτ κατέληξε εύκολα στα χέρια του Μανουσάκη.

Οι δύο καλύτερες στιγμές της θρακική ομάδας ωστόσο δεν προήλθαν από στρωτό και οργανώμενο ποδόσφαιρο, αλλά από μακρινές μπαλιές του Βέρκερ από την άμυνα προς την αντίπαλη περιοχή. Αρχικά, στην φάση του 15′ αποδέκτης ήταν ο Βόλτερς, ο οποίος κοντρόλαρε με το αριστερό και σούταρε με το δεξί στην απέναντι γωνία, αναγκάζοντας τον Μανουσάκη να διώξει πολύ δύσκολα σε κόρνερ. Η επόμενη φάση ήρθε στο 32′, και πάλι με τον ίδιο τρόπο, με αποδέκτη αυτή τη φορά τον Έμπερτ που πρόλαβε τον Μανουσάκη στην έξοδο και πήρε την κεφαλιά, η μπάλα όμως έφυγε αρκετά άουτ.

Η Ξάνθη δεν έβγαζε ένταση στο παιχνίδι της, δεν πίεζε σωστά στην μπάλα και από τη στιγμή που δεν κατάφερε να προηγηθεί σε μία από τις δύο καλές ευκαιρίες που δημιούργησε, το πλήρωσε μένοντας πίσω στο σκορ λίγο πριν την λήξη του ημιχρόνου.

Στο 45+1′ ο Ντάλα Κόστα βρήκε τον ελευθέρο χώρο αρκετά μέτρα έξω από την περιοχή της Ξάνθης και με φανταστικό πλασέ έστειλε την μπάλα στην δεξιά γωνία του Ίτσο, ανοίγοντας το σκορ για τους Κρητικούς.

Στην επανάληψη, γνωρίζοντας πως δεν υπάρχει άλλο αποτέλεσμα εκτός της νίκης, ο Τεννές πέρασε στον αγωνιστικό χώρο τους Καπνίδη και Θανάση Παπάζογλου, κρατώντας παράλληλα εντός παιχνιδιού τον Μικελτάτζε· παίζοντάς τα όλα για όλα για το διπλό.

Ο ΑΟΞ δεν ήταν ιδιαίτερα απειλητικός, η μπάλα δεν έφτανε ορθολογικά στην περιοχή του ΟΦΙ, με αποτέλεσμα ο έμπειρος τεχνικός να προχωρήσει σε περαιτέρω αλλάγες· περνώντας στον αγωνιστικό χώρο τους Τεσίγια και Μυστακίδη. Ωστόσο και πάλι η εικόνα δεν μεταβλήθηκε προς το καλύτερο, με τις αλλαγές για αρκετό διάστημα να αποσυντονίζουν την διάταξη και τον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας.

Η πρώτη καλή στιγμή του δευτέρου μέρους έγινε στο 70′ όταν από κόρνερ του Σιατραβάνη, ο Καπνίδης έπιασε το γυριστό σουτ· η μπάλα ωστόσο έφυγε άουτ. Η Ιεράπετρα στο 75′ είχε τη δική της καλή στιγμή ώστε να διπλασιάσει τα τέρματά της· ο Καψάλης μπήκε στην περιοχή και πλάσαρε, ο Ίτσο ωστόσο έκανε την επέμβαση και έστειλε τη μπάλα κόρνερ. Τρία λεπτά αργότερα, η Ξάνθη ξανά στο προσκήνιο, με τον Σιατραβάνη να κάνει το σουτ το οποίο μπλόκαρε σταθερά ο Μανουσάκης.

Με απροσδόκητο τρόπο η Ξάνθη έφτασε στην ισοφάριση στο 81′, μπαίνοντας και πάλι στο παιχνίδι. Ο Καπνίδης έγινε αποδέκτης του λάθους στην άμυνα των γηπεδούχων και με πλασέ έφερε το παιχνίδι στα ίσα. Οι φιλοξενούμενοι δεν είχαν περιθώρια για άλλο αποτέλεσμα εκτός της νίκη και πίεσαν στα τελευταία λεπτά για την ανατροπή.

Στο 87′ από σέντρα του Παντελιάδη ο Μυστακίδης απώλεσε τεράστια ευκαιρία για το 1-2, καθώς από κοντινη κεφαλιά έστειλε τη μπάλα άουτ. Ότι όμως δεν έγινε τότε, έγινε δύο λεπτά αργότερα· στο 89′ ο Θανάσης Παπάζογλου έβαλε την κόντρα στον Μανουσάκη, ο Μικελτάτζε το εκμεταλλέυτηκε και από το μισό μέτρο πλάσαρε για την ολική ανατροπή. Όπως και το πρώτο του γκολ κόντρα στον Εργοτέλη, έτσι και το δεύτερο που πετυχαίνει ο Γεωργιανός στη χρονιά αποδεικνύεται καθοριστικό, καθώς χαρίζει τη νική στον ΑΟΞ.

Καλή χαρακτηρίζεται η διαιτησία τυ σημερινού αγώνα, με τις αποφάσεις να μην προκαλούν αντιδράσεις σε καμία από τις δύο πλευρές.

Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο Περράκης του Συνδέσμου Αθηνών, με βοηθούς τους Βεργέτη του Συνδέσμου Αργολίδας και Μαλάνδρη του Συνδέσμου Χαλκιδικής. Τέταρτος ρέφερι ήταν ο Κουκουράκης του Συνδέσμου Χανίων.

Κίτρινες: 12’ Φουάσης, 36’ Αρναούτογλου – 40’ Βόλτερς

ΟΦ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ (Τιμόθεος Καβακάς): Μανουσάκης, Περδίκης, Χατζητερζόγλου, Αρναούτογλου (74’ Χιντζίδης), Βογιατζής, Φουάσης (67’ Καψάλης), Τεγούσης, Τσιλιγγίρης, Ντάλα Κόστα (56’ Χατζηπιρπιρίδης), Μπαράτα (56’ Βουό), Πριόνας.
AO ΞΑΝΘΗ (Μπάμπης Τεννές): Ίτσο, Βέρκερ, Τζούρμαν, Πέτροβιτς (46′ Καπνίδης), Σχρόιγεν (57’ Μυστακίδης), Σιατραβάνης, Θυμιάνης (57’ Τεσίγια), Έμπερτ, Ντίνας (46′ Θ. Παπάζογλου), Βόλτερς (81′ Παντελιάδης), Μικελτάτζε.