Επέτειος: 10 χρόνια από την πρώτη δήλωση Πανόπουλου ότι «πουλάει την Ξάνθη»

Ηταν μια μέρα σαν και αυτήν ακριβώς 10 χρόνια πριν, 15 Απριλίου του 2011, όταν σε συνέντευξή του στον τότε αθλητικό ραδιοφωνικό σταθμό Sentra (δεν υπάρχει πια) ο Χρήστος Πανόπουλος αποκάλυπτε την πρόθεσή του να αποχωρήσει από την Ξάνθη και γενικά από το ποδόσφαιρο.

«Εχω αποφασίσει να φύγω από το ποδόσφαιρο! Ψάχνω τον άνθρωπο που θα του αφήσω την ομάδα. Θέλω να φύγω από τον χώρο του ποδοσφαίρου!!! Ψάχνω έναν κατάλληλο άνθρωπο, γιατί υπάρχουν επενδύσεις και μία ομάδα, που πρέπει να αφήσω κάπου, αλλά όχι σε ανθρώπους που θα την ρίξουν… 8 κατηγορίες σε δύο χρόνια. Η Ξάνθη δεν έχει 15 χιλιάδες φιλάθλους, αλλά έχει μία πραγματική περηφάνια και οι φίλαθλοί της είναι παράδειγμα προς μίμηση», έλεγε τότε ο Πανόπουλος.

Το έλεγε σε μια εποχή που δεν είχε καν εμφανιστεί στα δρώμενα της χώρας – και δη τα ποδοσφαιρικά – ο Ιβάν Σαββίδης. Έκτοτε επαναλάμβανε ότι θέλει να φύγει… χθες απο το ποδόσφαιρο σχεδόν σε κάθε του συνέντευξη. Είτε αυτή ήταν στον τοπικό Τύπο (όπως η μεγάλη συνέντευξη στην Ξάνθη Sport τα Χριστούγεννά του 2013) είτε στην κρατική τηλεόραση (όπως οι δηλώσεις του μετά τη νίκη επί του Παναθηναϊκού και πριν το μπαράζ με τον Ολυμπιακό Βόλου το 2014) αλλά και στις πιο πρόσφατες παρεμβάσεις του, ακόμα και όταν ηγούνταν της περίφημης κίνησης των 12 μικρομεσαίων.

Χρειάστηκε να περάσουν 9 χρόνια από την στιγμή που εξέφρασε για πρώτη φορά την πρόθεσή του να αποχωρήσει από το ποδόσφαιρο μέχρι την στιγμή που επισήμως απεμπλάκη από αυτό (αν και αρκετοί τον κατηγορούν ότι ουσιαστικά είχε αφήσει την ομάδα στην τύχη της 2-3 χρόνια νωρίτερα). Ενδιαμέσως έζησε μεγάλες στιγμές με κορυφαία φυσικά την συμμετοχή του ΑΟΞ στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος το 2015 αλλά και άσχημες, με πιο σημαντική και αναμφισβήτητα καταλυτική για το μέλλον και της ΠΑΕ Ξάνθη το επιχειρηματικό του διαζύγιο με την Skoda που υπήρξε καταλύτης στην απόφαση να εγκαταλείψει οριστικά την ομάδα.

Εχοντας βάλει πωλητήριο στην ΠΑΕ Ξάνθη και με δεδομένη την αποχώρηση της Skoda, ήδη από το 2018 άρχισαν να ακούγονται ψίθυροι για ενδεχόμενη πώληση της ομάδας στον Ιβάν Σαββίδη και ιδιαίτερες σχέσης με τον ΠΑΟΚ, οι οποίες εντάθηκαν από την στιγμή που σχεδόν σταθερά η Ξάνθη ψήφιζε στις διάφορες ψηφοφορίες ό,τι πρότεινε και η πλευρά ΠΑΟΚ και κυρίως όταν πετάχτηκαν ακόμα και οι οπαδοί της Ξάνθης εκτός των Πηγαδίων για να δοθεί όλο το γήπεδο σε αυτούς του ΠΑΟΚ στο μεταξύ τους παιχνίδι (ενώ κάτι αντίστοιχο δεν έγινε με τις άλλες μεγάλε ομάδες, ούτε έγινε στα άλλα γήπεδα που αγωνίστηκε εκτός έδρας ο ΠΑΟΚ).

Οι ψίθυροι σιγά-σιγά εντάθηκαν και σύντομα πήραν μορφή δηλώσεων παραγόντων του Ολυμπιακού με την Ξάνθη να διαψεύδει, να απειλεί με μηνύσεις αλλά να μην το κάνει ποτέ. Κάπως έτσι φτάσαμε στην καταγγελία της ΠΑΕ Ολυμπιακός μετά το περίφημο ρεπορτάζ καναλιού του Βαγγέλη Μαρινάκη για την περίφημη πολυϊδιοκτησία, εξαιτίας της οποίας τιμωρήθηκε και εν τέλει υποβιβάστηκε η ομάδα. Ο ΠΑΟΚ μετά από μεγάλο δικαστικό αγώνα κατάφερε να βγάλει την ρετσινιά, αλλά για την Ξάνθη και η ρετσινιά έμεινε (αφού παραμένει σε ισχύ η απόφαση σε βάρος της) και ο υποβιβασμός επήλθε και εν τέλει η ομάδα ξέμεινε χωρίς το ξενοδοχείο της, το οποίο αποδείχθηκε ότι πράγματι πουλήθηκε σε έναν Γιάννη Καλπαζίδη που τυγχάνει ανιψιός του Ιβάν Σαββίδη.

Ήταν προφανές ότι η αντίστροφη μέτρηση είχε αρχίσει και κάπου εκεί, με τον Πανόπουλο να δηλώνει επίσημα το καλοκαίρι του 2020 ότι θα προτιμήσει να βάλει λουκέτο στην ομάδα παρά να την δώσει σε κάποιο λαμόγιο, εμφανίστηκε ο Μπιλ Πάπας. Ο οποίος βέβαια στην συνέχεια μάθαμε ότι είχε εμφανιστεί κάποιους μήνες νωρίτερα, αλλά αυτό το έκρυβε από όλους ο Χρήστος Πανόπουλος. Ενας από τους πιο έμπειρους παράγοντες του ελληνικού ποδοσφαίρου, μια κλασική φιγούρα των γηπέδων, που είπε για πρώτη φορά πριν 10 χρόνια ότι ήθελε να φύγει από τον χώρο αλλά του πήρε σχεδόν μια ολόκληρη δεκαετία ώστε εν τέλει πράγματι να αποχωρήσει – και μάλιστα με έναν τρόπο που μάλλον δεν τιμά την προσφορά του και την ιστορία του, παραδίδοντας την ομάδα στην Β’ Εθνική ενώ την παρέλαβε τρεις δεκαετίες πριν από τον Θεόδωρο Κοκκάλα στην Α’ Εθνική…