Εναν χρόνο πριν, νωρίς το απόγευμα, περίπου τέτοια ώρα, το ThrakiSportS αλλά και όλες οι αθλητικές και μη ελληνικές ιστοσελίδες ανέτρεπαν την συνηθισμένη τους ροή και μετέδιδαν την είδηση για την περίφημη απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ για την υπόθεση της φερόμενης πολυϊδιοκτησίας της Ξάνθης με τον ΠΑΟΚ.
Είναι η απόφαση που ουσιαστικά ακόμα και σήμερα παραμένει σε ισχύ ως προς το σκέλος που αφορά την ΠΑΕ Ξάνθη ενώ έχει εξαφανιστεί ως προς εκείνο που αφορούσε την ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Η απόφαση με την οποία η θρακιώτικη ομάδα τιμωρήθηκε με αφαίρεση συνολικά 12 βαθμών από τον βαθμολογικό πίνακα της σεζόν 2019-2020 με αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με την ισχνή αγωνιστική συγκομιδή στα πλέι οφ, η ομάδα να καταλάβει την προτελευταία θέση της βαθμολογίας και να γνωρίσει πικρό υποβιβασμό για πρώτη φορά στην ιστορία της από τότε που ανέβηκε στην Α’ Εθνική το 1989.
Με την απόφαση 20/2020 και ψήφους 2 προς 1 ουσιαστικά οι ΠΑΕ ΠΑΟΚ και Ξάνθη κρίθηκαν ένοχες για την υπόθεση της πολυϊδιοκτησίας χωρίς ποτέ να εξετάσει η Εφέσεων την ουσία της υπόθεσης, αφού η πλειοψηφία θεώρησε δεσμευτικό το πόρισμα της ΕΕΑ, όπως το είχε θεωρήσει νωρίτερα και το Πρωτοβάθμιο Μονομελές Πειθαρχικό Όργανο της Super League. Κατόπιν αυτού και δεδομένου ότι απορρίφθηκαν όλες οι ενστάσεις της Ξάνθης και του ΠΑΟΚ, επιβλήθηκε σε καθεμια από τις δυο ομάδες ποινή αφαίρεσης 7 βαθμών από το πρωτάθλημα. Με την απόφαση 21/2020 διατηρήθηκε και η ποινή των -5 βαθμών για το μετοχολόγιο της ΠΑΕ Ξάνθη, οπότε το σύνολο για τους Θρακιώτες έφτανε τους -12 βαθμούς.
Η συνέχεια είναι γνωστή. Η ΠΑΕ Ξάνθη δεν προσέφυγε στο CAS αλλά και η ομάδα αγωνιστικά πήγαινε από το κακό στο χειρότερο, με αποτέλεσμα να πέφτει διαρκώς στην βαθμολογία. Στο CAS προσέφυγε ο ΠΑΟΚ και πέτυχε να ανασταλεί ουσιαστικά η εκτέλεση της ποινής του μέχρι να εκδικαστεί ξανά από την Εφέσεων στην ουσία της η υπόθεση. Ετσι δεν του αφαιρέθηκαν οι 7 βαθμοί, κάτι που ωστόσο συνέβη στην Ξάνθη καθώς ρητώς το CAS το ανέφερε αυτό στην απόφασή του δίνοντας όμως έτσι και ένα έμμεσο σινιάλο για όσους διάβασαν πίσω από το σχετικό δελτίο Τύπου (καθώς η αλήθεια είναι ότι ουδέποτε ρωτήθηκε το CAS αν θα πρέπει ή όχι να επιστραφούν οι βαθμοί στην Ξάνθη αλλά παρόλα αυτά συμπεριέλαβε την συγκεκριμένη αποστροφή στην απόφασή του).
Κάπως έτσι από την Ξάνθη αφαιρέθηκαν οι 12 βαθμοί, η ομάδα δεν τράβηξε αγωνιστικά και παρόλο που ακόμα και με το -12 ξεκίνησε τα πλέι άουτ ως τρίτη από το τέλος, βρέθηκε στην προτελευταία θέση της βαθμολογία και την ώρα που οι προκηρύξεις έλεγαν ότι θα έπαιζε μπαράζ με τον δεύτερο της SL2, βασιζόμενοι σε φήμες περί αναδιάρθρωσης που δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ, οι τότε διοικούντες άφησαν ελεύθερους όλους τους παίκτες και έστειλαν την ομάδα με την Κ17 και την Κ19 να παίξει την κατηγορία στα μπαράζ με τον Απόλλωνα Σμύρνης, τα οποία εν τέλει διεξήχθησαν κανονικά με απόφαση των αρεοπαγιτών του Διαιτητικού Δικαστηρίου παρά τις προσφυγές των Θρακιωτών αλλά και των Σμυρναίων.
Η Ξάνθη υποβιβάστηκε και αγωνίζεται πλέον στην Super League 2. Κάποια στιγμή, αρκετούς μήνες μετά, κατάφερε να δημιουργηθεί σύνθεση για τη νέα Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ (καθώς ο ένας μετά τον άλλον οι δικαστές που ήταν μέλη της υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους) και προς τον Δεκέμβριο η υπόθεση της πολυϊδιοκτησίας Ξάνθης – ΠΑΟΚ εκδικάστηκε στην ουσία της. Εκεί οι τρεις νέοι εφέτες έλαβαν ομόφωνη απόφαση ότι δεν υπήρχε καμία πολυϊδιοκτησία, αλλά αυτή η ίδια ομόφωνη απόφαση διευκρινίζει επίσης ότι εξαφανίζεται η προηγούμενη απόφαση 93/2020 του Πειθαρχικού Οργάνου της Super League μόνο ως προς τον ΠΑΟΚ και όχι ως προς την Ξάνθη, για την οποία η υπόθεση τελεσιδίκησε στην προηγούμενη Επιτροπή Εφέσεων από την στιγμή που δεν προσβλήθηκε έγκαιρα.
Ούτε αυτή η νέα απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ εστάλη στο CAS από την Ξάνθη ώστε να προσβάλει (έστω για τα μάτια του κόσμου) αυτό το δικαστικό παράδοξο αλλά ούτε και από τον Ολυμπιακό, που μοιάζει να βολεύτηκε με την ρετσινιά που έμεινε εν τέλει στη μια από τις δυο ομάδες που κατήγγειλε, την οποία και έριξε στην Β’ Εθνική. Τόσο η νέα όσο και η παλιά διοίκηση της ΠΑΕ Ξάνθη έκαναν στη συνέχεια λόγο για «ηθική δικαίωση», ωστόσο η αλήθεια είναι ότι έναν χρόνο μετά από εκείνη την απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων, η όλη απόφαση έχει εξαφανιστεί μόνο για τον ΠΑΟΚ και παραμένει σε ισχύ μόνο για την «ηθικά δικαιωμένη» Ξάνθη. Η οποία Ξάνθη, πάντα «ηθικά δικαιωμένη», βρίσκεται βαθμολογικά επτά αγωνιστικές πριν το τέλος του πρωταθλήματος της SL2 σε θέση που διατηρεί την ομάδα στην δεύτερη τη τάξει κατηγορία και τη νέα σεζόν, η οποία μάλιστα θα είναι και σαφώς πιο υποβαθμισμένη με δεδομένη την πρόθεση για συγχώνευση με την Football League. Αλλά πάντα, σύμφωνα με τους νυν και τους πρώην, η ΠΑΕ Ξάνθη παραμένει «ηθικά δικαιωμένη». Μάλιστα, είχε ανακοινωθεί ότι πατώντας σε αυτήν την ηθική δικαίωση, θα ασκούνταν και μια σειρά από νομικές ενέργειες ώστε να υπάρξει και υλική αποκατάσταση, ενώ ειχε προαναγγελθεί ότι θα υπάρξει εκτενής ανακοίνωση στον Τύπο με αυτές, αλλά οι ενέργειες αυτές είτε εν τέλει γίνονται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας είτε δεν έγιναν ποτέ.
Η ουσία είναι ότι όπως πολλάκις έχει αναλύσει το ThrakiSportS, ο ιστορικός ΑΟΞ δεν αγωνίζεται φέτος στην Super League 1 για πρώτη φορά μετά από 31 χρόνια. Και κινδυνεύει να μην αγωνίζεται ούτε την επόμενη σεζόν. Αλλά κατά τα άλλα, ένα χρόνο μετά από εκείνη την απόφαση της 14ης Απριλίου που αποτέλεσε την βάση για τον υποβιβασμό, υπάρχει «ηθική δικαίωση», κατά την εκτίμηση τόσο των πρώην όσο και των νυν της ΠΑΕ Ξάνθη…