Γ’ Εθνική: Όλες οι τροποποιήσεις στην προκήρυξη! Κανένας προβιβασμός από τα τοπικά

Δημοσιοποιήθηκε από την ΕΠΟ η τροποποιημένη προκήρυξη της Γ’ Εθνικής ενόψει της επανέναρξης της Κυριακής και με αυτήν επιβεβαιώνονται μέχρι κεραίας όσα κατά καιρούς έχει μεταφέρει το ThrakiSportS σχετικά με αυτό το θέμα.

Η πιο σημαντική απόφαση που δεν έχει παρθεί ακόμα αλλά αναμένεται να ξεκαθαρίσει μέσα στην επόμενη εβδομάδα είναι να ακυρωθεί η σεζόν σε όλα τα τοπικά πρωταθλήματα και να μην υπάρξει κανένας προβιβασμός από τις ΕΠΣ στη Γ’ εθνική.

Συγκεκριμένα, με την υπ’ αριθμόν 1 απόφαση της ΕΕ της ΕΠΟ στην συνεδρίαση της 05.04.2021 (κοινώς είναι η πρώτη απόφαση της νέας διοίκησης με σφραγίδα Ζαγοράκη) «τροποποιούνται τα άρθρα 12 παρ. 1 (προστίθεται δεύτερο εδάφιο), 15 παρ. 4 αρ. ΙΙΙ, IV και VI και προστίθεται άρθρο 17 Α όπου τίθενται οι νέοι κανόνες διεξαγωγής
του πρωταθλήματος και 15.3 (δυνητική κατάργηση της διάταξης εφόσον η Ε.Ε. αποφασίσει την μη διεξαγωγή των πρωταθλημάτων ΕΠΣ)»
.

Το ThrakiSportS αναζήτησε τι έγραφαν τα συγκεκριμένα άρθρα και τι αναφέρουν πλέον.

Το άρθρο 12 αφορά τις ομάδες υποδομών. Αναφέρει: «Όλα τα σωματεία υποχρεούνται να συμμετέχουν, με μία τουλάχιστον ομάδα στα
πρωταθλήματα υποδομών της Ε.Π.Σ. στην οποία ανήκουν».
Προστίθεται ωστόσο και μάλιστα υπογραμμίζεται: «Η υποχρέωση αυτή θα παραμείνει μόνον εάν αποφασισθεί να διεξαχθούν τα πρωταθλήματα υποδομών των ΕΠΣ, που λόγω της πανδημίας είτε δεν έχουν ξεκινήσει είτε έχουν διακοπεί».

Το άρθρο 15.3 αναφέρεται στους προβιβασμούς από τις ΕΠΣ προβλέποντας ότι θα ανέβουν οι 53 πρωταθλήτριες των Ενωσεων κλπ, το οποίο καταρχήν δεν καταργείται αλλά διευκρινίζεται στην συνέχεια ότι είναι πολύ πιθανό να καταργηθεί.

Το άρθρο 15.4 αναφέρεται στο ειδικό πρωτάθλημα για τον προβιβασμό στην Football League μεταξύ των 10 πρωταθλητριών των ομίλων, που διευκρινίζεται ότι θα γίνουν σε μονούς αγώνες και σε περίπτωση ισοβαθμίας θα υπάρχουν τα κριτήρια της FIFA με το καταληκτικό να ορίζει αγώνα μπαράζ ή κλήρωση, με απόφαση της ΕΕ της ΕΠΟ.

Από εκεί και μέρα, η παράγραφος του Άρθρου 17Α που προστίθεται λύνει όλες τις απορίες για το πως θα συνεχιστεί αυτό το πρωτάθλημα:

Άρθρο 17Α. Νέοι κανόνες διεξαγωγής πρωταθλήματος.

Λόγω της μακράς διακοπής του πρωταθλήματος και με πρόθεση την συνέχιση και ολοκλήρωση αυτού ορίζονται τα κατωτέρω

α) Ορίζεται ως ημερομηνία επανεκκίνησης του Πρωταθλήματος της Γ’ Εθνικής αγωνιστικής περιόδου 2020 – 2021 η 11η Απριλίου 2021

β) Ορίζεται ότι το πρωτάθλημα θα συνεχισθεί από το σημείο που διεκόπη και θα ολοκληρωθεί με τη διεξαγωγή μόνο των αγώνων του πρώτου γύρου.

γ) Ορίζεται ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στον αριθμό των προβιβαζόμενων στην ανώτερη κατηγορία ομάδων, όπως και των υποβιβαζόμενων στην κατώτερη κατηγορία.

δ) Ορίζονται ως μονοί οι αγώνες του ειδικού πρωταθλήματος προβιβασμού κατά τα ειδικότερα αναφερόμενα στην παρ. 4 αρ. ΙΙΙ του άρθρου 15 της παρούσας.

ε) Ορίζεται ότι οι ομάδες που δεν θα συμμετάσχουν εφεξής στο Πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής (αφότου αυτό επανακινήσει) καταλαμβάνουν την τελευταία θέση στον βαθμολογικό πίνακα και υποβιβάζονται. Στις ομάδες αυτές δεν θα επιβληθεί άλλη κύρωση, πέραν του υποβιβασμού, εφόσον δηλώσουν εγγράφως την παραίτησή τους μια εβδομάδα πριν την επανεκκίνηση του Πρωταθλήματος.

στ) Στην περίπτωση που η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ αποφασίσει την μη διεξαγωγή των τοπικών πρωταθλημάτων των ΕΠΣ, θα καταργηθεί η παράγραφος 15.3 και δεν θα υπάρξει προβιβασμός καμίας ομάδος από την πρώτη κατηγορία των ΕΠΣ στην Γ΄ Εθνική, αφού δεν θα υπάρχουν πρωταθλήματα και νικητές για να προβιβαστούν και με στόχο την μείωση των ομάδων της Γ΄ εθνικής και την δημιουργία πιο ανταγωνιστικού πρωταθλήματος την επόμενη αγωνιστική περίοδο.

ζ) Σχετικά με τα αποτελέσματα που αφορούν τους αγώνες που έχουν ήδη δώσει οι ομάδες, οι οποίες τυχόν θα παραιτηθούν από τη συνέχεια του Πρωταθλήματος της Γ’ Εθνικής, ισχύει η πρόβλεψη της παραγράφου 7 του άρθρου 21 του ΚΑΠ, όπου ορίζεται ότι, «Σε περίπτωση αποκλεισμού μίας ομάδος από τους υπόλοιπους αγώνες του πρωταθλήματος στο οποίο συμμετέχει, παραμένουν ισχυρά τα αποτελέσματα που σημειώθηκαν στους αγώνες που έδωσε μέχρι να αποκλειστεί, οι δε υπόλοιποι αγώνες της μέχρι τη λήξη του πρωταθλήματος κατακυρώνονται υπέρ των αντιπάλων ομάδων με τέρματα 3-0. Τυχόν υπάρχουσες ποινές εκτίονται μόνον για τις αντίπαλες της αποκλεισθείσας ομάδας.

η) Κάθε ειδικότερο θέμα που σχετίζεται με τα εφαρμοζόμενα λόγω της πανδημίας του covid-19 μέτρα, είτε ως προς τον τρόπο διεξαγωγής των προπονήσεων και των αγώνων είτε αφορά εφαρμογή διατάξεων νόμων της Πολιτείας, (π.χ. ως προς τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύσουν, κ.λ.π.) ανήκει στην Υγειονομική Επιτροπή και στην Ε.Ε. της ΕΠΟ, σύμφωνα με την παρ. γ. του άρθρου 2 της παρούσας. Τα σχετικά έγγραφα θα προωθούνται από την Υγειονομική Επιτροπή στην Επιτροπή Διοργανώσεων και αυτή με την σειρά της θα το ανακοινώνει στις ομάδες.

Για την Ε.Π.Ο.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΖΑΓΟΡΑΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΔΕΣ