Σκεπτικισμός στην Ξάνθη γιατί δεν μετουσιώνονται σε γκολ τα έξι στα 10 πέναλτι υπέρ της ομάδας

Η εκτέλεση αλά Πανένκα για… κλάματα του πέναλτι που κέρδισε και ανέλαβε χωρίς επιτυχία να μετουσιώσει σε γκολ ο Σιατραβάνης, καθώς η μπάλα πέρασε πάνω από τα δοκάρια, σε συνδυασμό με το αρνητικό αποτέλεσμα της αναμέτρησης με την ουραγό ΑΕ Καραϊκάκης, έφερε στο προσκήνιο ένα μείζον όπως εξελίσσεται πρόβλημα στην ομάδα της Ξάνθης. Την μη εκμετάλλευση των πέναλτι που κερδίζει.

Ο ΑΟΞ μετά τις πρώτες 18 αγωνιστικές έχει κερδίσει πέντε πέναλτι στο πρωτάθλημα. Κατά μέσο όρο κερδίζει ένα ανά… 3,5 αγώνες, το υψηλότερο ποσοστό στο πρωτάθλημα που έχει να κάνει προφανώς και με την ποιότητα των παικτών του και το επιθετικό παιχνίδι που κάνουν, αλλά οι αντίπαλοι διαμαρτύρονται ότι λιγότερα από τα μισά αυτά πέναλτι ήταν και στην πραγματικότητα παραβάσεις.

Το σημαντικό όμως είναι ότι μόνον δύο από αυτά θεωρούνται βάσει της στατιστικής οτι κατέληξαν σε γκολ, συνεπώς πάντα βάσει της στατιστικής, όταν η Ξάνθη κερδίζει πέναλτι δεν το μετουσιώνει σε γκολ στο 60% των περιπτώσεων. Πολύ χαμηλό ποσοστό και είναι λογικό να προκαλεί εντύπωση για ποιον λογο αυτό το πρόβλημα διαπιστώνεται τώρα, αλλά η απάντηση είναι απλή. Αφενός, η απώλεια του Σιατραβάνη είναι η πρώτη απώλεια πέναλτι που συνοδεύτηκε και με απώλεια βαθμών.

Κυρίως όμως γιατί τα δύο από τα υπόλοιπα τέσσερα πέναλτι που εκτελέστηκαν μπορεί στατιστικά να χάθηκαν, στην πράξη όμως τελικά κατέληξαν στο πλεκτό. Πρόκειται για το πέναλτι του Τάτου στην Κρήτη απέναντι στον Εργοτέλη, το οποίο απέκρουσε ο Κατσιμήτρος με την μπάλα να χτυπά στο δοκάρι και στην συνέχεια τον Τάτο να παίρνει το ριμπάουντ και να ισοφαρίζει σε 1-1 και το πέναλτι του Εμπερτ απέναντι στον Λεβαδειακό το οποίο απέκρουσε ο Στογιάνοβιτς αλλά ο Γερμανός πήρε επίσης το ριμπάουντ και άνοιξε το σκορ στα Πηγάδια, με το οποίο η Ξάνθη πήρε το τρίποντο που την διατηρεί σε απόσταση αναπνοής από τον Λεβαδειακό.

Στο τρίτο πέναλτι που χάθηκε, από τρίτο διαφορετικό παίκτη, δεν υπήρχε δυνατότητα διεκδίκησης ριμπάουντ γιατί πολύ απλά η μπάλα κατέληξε άουτ, πάνω από τα δοκάρια. Ετσι έχουμε στατιστικά πέντε κερδισμένα πέναλτι αλλά μόνο δύο γκολ, 2/5 δηλαδή και κατά συνέπεια 40% ποσοστό επιτυχίας και 60% ποσοστό αποτυχίας.

Για την ιστορία, τα δύο εύστοχα πέναλτι της Ξάνθης πέτυχαν επίσης ο Τάτος και ο Εμπερτ. Ο Τάτος επιτυγχάνοντας το ένα από τα τρία τέρματα του ΑΟΞ στο άνετο πέρασμα από την Δράμα και ο Εμπερτ στο ματς του πρώτου γύρου με την ΑΕ Καραϊσκάκης, μια υπόδειξη που αμφισβητήθηκε έντονα από τους Αρτινούς.

Πρακτικά πάντως, όταν αναλαμβάνουν εκτέλεση Τάτος ή Έμπερτ, η μπάλα με τον έναν ή τον άλλο τρόπο καταλήγει στα δίχτυα. Ανεξάρτητα από το τι λένε οι στατιστικές. Το πρόβλημα είναι ότι όταν κερδήθηκε το πέναλτι το περασμένο Σάββατο, αμφότεροι ήταν εκτός αγωνιστικού χώρου και ανέλαβε να το εκτελέσει με αυτήν την ατυχή έμπνευση ο Σιατραβάνης που το είχε κερδίσει. Μάλιστα, ο Εμπερτ λίγο μετά κλήθηκε να αντικαταστήσει τον Σιατραβάνη ενώ μπήκε και ο Τάτος στο παιχνίδι, αλλά δεν μπόρεσε να έρθει άλλο γκολ για την Ξάνθη. Ούτε έστω να κερδηθεί ένα ακόμα πέναλτι.