Η ξεχωριστή «κόντρα» Αθανασιάδη-Πασχαλάκη από τα χρόνια του Πανθρακικού μέχρι το ΑΕΚ-ΠΑΟΚ

H AEK αντιμετωπίζει τον ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ για τον πρώτο επαναληπτικό ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδος, με τους δύο πρώην τερματοφύλακες του Πανθρακικού, Γιώργο Αθανασιάδη και Αλέξανδρο Πασχαλάκη, να είναι υποψήφιοι για την θέση του βασικού και για μεταξύ τους κόντρα, πέντε χρόνια από την εποχή που μαζί συναποτελούσαν το δίδυμο κάτω από τα γκολπόστ των Κομοτηναίων.

Από πλευράς ΠΑΟΚ ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης έχει κερδίσει την θέση του βασικού στα τελευταία παιχνίδια από τον πρώην κίπερ της Ξάνθης Ζίβκο Ζίβκοβιτς, όπως και απο πλευράς ΑΕΚ ο Γιώργος Αθανασιάδης από τον Παναγιώτη Τσιντώτα. Για να δούμε όμως την συνύπαρξή τους στον Πανθρακικό και την μετέπειτα πορεία του καθενός, ενόψει της μεταξύ τους κόντρας.

O Aθανασιάδης έκανε το… εφιαλτικό ντεμπούτο του με τον Πανθρακικό στις 27 Οκτωβρίου 2012 σε ηλικία 19 ετών. Ήταν το παινχίδι της 8ης αγωνιστικής κόντρα στον Πανιώνιο στο ΔΑΚ, με τον νεαρό τότε Αθανασιάδη να αντικρίζει την απευθείας κόκκινη κάρτα, μόλις 7 λεπτά μετά την σέντρα του παιχνιδιού και αντικαταστάθηκε από τον Αντίλοβιτς Για την ιστορία, ο Πανιώνιος επιβλήθηκε με 1-2. Την ίδια σεζόν έπαιξε άλλα 75′ μέσα στην ήττα στη Βέροια με 2-0, αφού είχε τραυματιστεί ο Κουτσόπουλος.

Την επόμενη σεζόν 2013-14 έπαιξε άλλα 10 παιχνίδια, 8 για το πρωτάθλημα και 2 για το Κύπελλο, ενώ ακολούθησαν δύο γεμάτες σεζόν, το 2014-15 και το 2015-16, από 25 συμμετοχές στην καθεμία. Τον Ιούνιο του 2016 ανακοινώθηκε από τον Αστέρα Τρίπολης, με την πρώτη χρονιά να έχει 7 συμμετοχές (3 για το πρώτάθλημα και 4 για το Κύπελλο). Το 2017-18 κέρδισε φανέλα βασικού, μετρώντας 30 εμφανίσεις για το πρωτάθλημα και 4 για το Κύπελλο με τους Αρκάδες, ενώ την τελευταία του σεζόν στην ομάδα, το 2018-19, μέτρησε 8 παιχνίδια για το πρωτάθλημα, 7 για το Κύπελλο και 2 για τα προκριματικά του Europa League κόντρα στη σκωτσέζικη Χιμπέρνιαν.

Τον Ιούνιο του 2019 έκανε το μεγάλο βήμα και υπέγραψε στην ΑΕΚ, χωρίς να παίξει καθόλου την πρώτη χρονιά. Την φετινή χρονιά έπρεπε και πάλι να περιμένει πολύ, αφού έκανε το ντεμπούτο του με τον Καρέρα κόντρα στην σκληρή ήττα από την Ζόρια με 0-3 στο ΟΑΚΑ, σε ένα κακό παιχνίδι μετά από πολύμηνη απραξία, αλλά ουσιαστικά κέρδισε την φανέλα βασικού από τον Μανόλο Χιμένεθ, μετρώντας μέχρι σήμερα επιπλέον 15 αγώνες πρωταθλήματος (μεταξύ τους και οι δύο των πλέι οφ), καθώς και ένα παιχνίδι για το Κύπελλο.

Ο Πασχαλάκης έκανε το ντεμπούτο του με την φανέλα του Πανθρακικού στις 2 Φεβρουαρίου του 2014 και κατάφερε να ξεπεράσει μέχρι και τον… Αθαναδιάδη, αφού αποβλήθηκε με απευθείας κόκκινη στο 5′. Για την ιστορία, ο Αθανασιάδης που τον αντικατέστησε «κατέβασε ρολά», πιάνοντας το πέναλτι του Μπεν στο 9′, με το 0-0 να μένει μέχρι τέλος, αν και ο Πανθρακικός έπαιξε με 85′ με παίκτη λιγότερο.

Την ίδια σεζόν ο Πασχαλάκης έπαιξε επιπλέον 4 παιχνίδια πρωταθλήματος, ενώ την επόμενη σεζόν 2014-15 έπαιξε 7 ματς (4 για το πρωτάθλημα και 3 για το Κύπελλο), χάνοντας την μάχη από τον Αθανασιάδη. Την τελευταία σεζόν, 2015-16, σημείωσε άλλες 4 συμμετοχές στο πρωτάθλημα και 2 στο Κύπελλο, ενώ στη μέση της χρονιάς πήρε μεταγραφή για τον ΠΑΣ Γιάννινα. Το πρώτο εξάμηνο δεν είχε καμία συμμετοχή με τους Γιαννιώτες, ενώ στην πιο γεμάτη 2016-17 σεζόν, μέχρι εκείνο το διάστημα, σημείωσε 20 συμμετοχές στο πρωτάθλημα, 3 στο Κύπελλο και 4 για τα προκριματικά του Europa League με την Νορβηγική Οντς και την Ολλανδική Αλκμάαρ.

Για να κάνει το μεγάλο βήμα στον ΠΑΟΚ, χρειάστηκε να ασκήσει έφεση, λόγω καθυστέρησης πληρωμής του ετήσιου μισθού, ώστε να ελευθερωθεί το συμβόλαιό του. Εν τέλει, στις 7 Αυγούστου του 2017 υπέγραψε μονοετές με την ομάδα της Θεσσαλονίκης, κάνοντας το ντεμπούτο στο 0-3 επί της Ξάνθης στα Πηγάδια, αφού στα πρώτα παιχνίδια ήταν αναπληρωματικός του Ρέι.

Την σεζόν 2017-18 έπαιξε 17 παιχνίδια για το πρωτάθλημα και 7 για το Κύπελλο, το οποίο κατέκτησε με την συμμετοχή του στον τελικό κόντρα στην ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ με 0-2, ενώ λίγο πριν είχε φτάσει κοντά στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, που στον ΠΑΟΚ υποστηρίζουν ότι χάθηκε με τον διακοπέντα αγώνα με την μετέπειτα πρωταθλήτρια ΑΕΚ στην Τούμπα με το γκολ του Βαρέλα που δεν μέτρησε ο Γιάχος.

Η τεράστια επιτυχία για τον Πασχαλάκη ήρθε την επόμενη σεζόν 2018-19, αφού πέρα από την κλήση του στην Εθνική Ανδρών, συνέδεσε το όνομά του με ενδεχομένως την καλύτερη σεζόν στην ιστορία της ομάδας, αφού κατέκτησε το νταμπλ και μάλιστα με αήττητο πρωτάθλημα, σε μια χρονιά στην οποία μέτρησε 30 συμμετοχές στο πρωτάθλημα, 7 στο Κύπελλο, 6 στα προκριματικά του Champions League και 6 στους ομίλους του Europa League.

Την περσινή σεζόν 2019-20 μάλλον προσγειώθηκε λίγο απότομα, μαζί με όλη την ομάδα, αφού μέτρησε 16 παιχνίδια πρωταθλήματος (τα 10 στα πλέι οφ) και 6 Κυπέλλου, με την ομάδα να μένει αήττητη, ενώ την φετινή σεζόν πάλι έχει αρκετά σκαμπανεβάσματα, έχοντας 10 παιχνίδια πρωταθλήματος (τα 2 πλέι οφ) και 3 Κυπέλλου και 1 στους ομίλους του Europa League, αλλά το τελευταίο διάστημα έχει ξανακερδίσει την θέση του βασικού κάτω από τα γκολπόστ.

Λέγεται ότι την περίοδο της Κομοτηνής, Αθανασιάδης και Πασχαλάκης δεν είχαν και τις καλύτερες των σχέσεων αφού αν και προπονούνταν υπό τις οδηγίες του Γιάννη Πλαβούκου, ουσιαστικά μάχονταν για την ίδια θέση και αυτό προκαλούσε εντάσεις. Τότε τις πιο πολλές φορές την εμπιστοσύνη του εκάστοτε προπονητή κέρδιζε ο Αθανασιάδης. Αίσθηση μάλιστα είχε προκαλέσει η αποκάλυψη ότι ο Πασχαλάκης είχε κληθεί από την εισαγγελία να καταθέσει ενόρκως για τον παραγκωνισμό του, έπειτα από έναν αγώνα Ολυμπιακού-Πανθρακικού όπου είχε χρησιμοποιηθεί κα μετά από αυτόν σκούπιζε τον πάγκο.

Προβλέπεται μια σπουδαία μάχη το βράδυ της Τετάρτης, καθώς για αμφότερες οι ομάδες ψάχνουν την εξιλέωση στο Κύπελλο, έχοντας χάσει την μάχη του πρωταθλήματος, αλλά και προερχόμενες από πολύ βαριές ήττες (Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ 3-0 και ΑΕΚ – Ολυμπιακός 1-5). Αλλά η κόντρα των τερματοφυλάκων Αθανασιάδη και Πασχαλάκη, που μέχρι πριν πέντε χρόνια έκαναν μαζί προπονήσεις και έδιναν την δική τους μάχη για να κερδίσουν την θέση του βασικού στην ομάδα της Κομοτηνής, έχει μια ξεχωριστή αξία…