Ένα «βουνό» προβλήματα και… νέα αβεβαιότητα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο

Ολοένα και περισσότερα προβλήματα παρουσιάζονται στην προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο που είναι μόλις 15 εβδομάδες μακριά πλέον, αλλά δεν είναι ακόμη απολύτως βέβαιο ότι θα διεξαχθούν κανονικά. Οι φόβοι για μη επαρκή θωράκιση από τον κορονοϊό κρατούν αναμμένη τη φωτιά της αμφιβολίας για την τέλεση της διοργάνωσης, έστω με 12μηνη καθυστέρηση, από τις 23 Ιουλίου φέτος.

Η οργανωτική επιτροπή Τόκυο 2020 (που έχει επανειλημμένα αλλάξει στελέχη, μεταξύ των οποίων και τον επικεφαλής της για λόγους άσχετους με τον κορονοϊό) αλλά και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή επιμένουν ότι η διοργάνωση θα γίνει κανονικά. «Ωστόσο με τη σειρά προβλημάτων που προκύπτουν σε καθημερινή σχεδόν βάση, και με τον κορονοϊό να δείχνει σημάδια ανάκαμψης προκαλώντας μεγάλη ανησυχία σε πολίτες και υγειονομικούς στην Ιαπωνία, δεν είναι τίποτε βέβαιο πλέον», επισημαίνουν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Ενώ δεν είναι υποχρεωτικός (ακόμη) ο εμβολιασμός των αθλητών που θα συμμετάσχουν στους Αγώνες, η ΔΟΕ συνήψε ερήμην της οργανωτικής επιτροπής του Τόκυο 2020 συμφωνία με το Πεκίνο για την παροχή εμβολίων για όσους αθλητές επιθυμούν να εμβολιαστούν. Η έντονη αντίδραση των Ιαπώνων ήταν αναμενόμενη, με την υπουργό Ολυμπιακών Αγώνων να δηλώνει όχι μόνο ότι δεν πρόκειται να λάβουν αυτά τα εμβόλια οι Ιάπωνες αθλητές, αλλά και ότι τα κινεζικά εμβόλια δεν έχουν τύχει έγκρισης στην Ιαπωνία.

Όσοι ξαφνιάστηκαν από τη συμφωνία του Πεκίνου με τη ΔΟΕ για εμβόλια μη εγκεκριμένα ούτε από την Ιαπωνία ούτε από τις περισσότερες χώρες της Δύσης, πρέπει να έχουν υπόψιν ότι η συμφωνία περιλαμβάνει τον εμβολιασμό και των αθλητών των Χειμερινών Ολυμπιακών του 2022. Που θα διεξαχθούν στο Πεκίνο.

Πριν δύο εβδομάδες απαγορεύτηκε η είσοδος ξένων θεατών για τους Αγώνες, ενώ ανακοινώθηκε ότι τα εκατομμύρια των θεατών που είχαν ήδη αγοράσει εισιτήρια θα πάρουν τα χρήματά τους πίσω. Νωρίτερα είχαν δημοσιευθεί δημοσκοπήσεις που βρήκαν ότι το 80% των Ιαπώνων δεν ήθελαν να έρθουν ξένοι θεατές για τους Αγώνες – περίπου το ίδιο ποσοστό που προτιμά τη ματαίωση των Αγώνων.

Στις 25 Μαρτίου άρχισε μετά βαΐων και κλάδων (ελαίας) η ολυμπιακή λαμπαδηδρομία στην Ιαπωνία, έναν χρόνο μετά τη διακοπή της επί ελληνικού εδάφους και με την ευκαιρία της επετείου των 125 ετών από την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων, το 1896 στην Αθήνα. Ωστόσο ούτε αυτό προχωρεί χωρίς προβλήματα, με τον κυβερνήτη της Οσάκα να αρνείται να περάσει από την πόλη του η λαμπαδηδρομία, λόγω κορονοϊού.

Σήμερα Τρίτη ήρθε νέο πλήγμα στους Αγώνες του Τόκυο με την ανακοίνωση από την Πιόνγκγιανγκ ότι η Βόρεια Κορέα δε θα συμμετάσχει τελικά στη διοργάνωση λόγω της πανδημίας, «ώστε να προστατευθούν οι αθλητές από την παγκόσμια υγειονομική κρίση που προκαλεί ο νέος κορονοϊός», κατά την ανακοίνωση.

Επίσης την Τρίτη το κρατικό κανάλι της Ιαπωνίας (ΝΗΚ) ανακοίνωσε την ακύρωση δοκιμαστικής διοργάνωσης (test event) στην υδατοσφαίρηση, που ακολουθεί την ακύρωση από την οικεία διεθνή ομοσπονδία (FINA) των προγραμματισμένων προκριματικών για τις καταδύσεις και τη συγχρονισμένη κολύμβηση στο Τόκιο, που θα είχαν και ρόλο test event.

Πριν μερικές ημέρες Ιάπωνες γιατροί εξέφρασαν την ανοικτή τους αντίθεση στη διεξαγωγή των Αγώνων φοβούμενοι νέα έξαρση της Covid-19: «Είναι καλύτερο να μην διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες λόγω των σημαντικών κινδύνων», παραδέχθηκε ο Δρ Νόριο Σουγκάγια, εμπειρογνώμονας για τις μολυσματικές ασθένειες στο Νοσοκομείο Κεϊνού στη Γιοκοχάμα, προσθέτοντας: «Οι κίνδυνοι είναι υψηλοί στην Ιαπωνία. Η Ιαπωνία είναι επικίνδυνη και δεν είναι ένα ασφαλές μέρος».

Οι Ταϊσούκε Νακάτα και Ναϊσούκε Φούτζι, καθηγητές οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Τόκυο, πραγματοποίησαν προβολές για την εξάπλωση του κορονοϊού, σύμφωνα με τις οποίες τα καθημερινά κρούσματα στο Τόκιο θα είναι περισσότερα από 1.000 μέχρι τον Μάιο και θα κορυφωθούν τον Ιούλιο, ακριβώς τη στιγμή που θα αρχίζουν οι Αγώνες. Αλλά μέσα σε αυτήν την αβεβαιότητα, οι Ελληνες αθλητές όπως και οι αθλητές όλου του κόσμου καλούνται να προετοιμαστούν για την κορυφαία διοργάνωση της τετραετίας (εν προκειμένω πενταετίας), με τον Κομοτηναίο Κώστα Μπανιώτη να φιλοδοξεί σε αυτήν να κρεμάσει τα παπούτσια του, το ίδιο και τον Δραμινό Κώστα Δουβαλίδη, την Ξανθιώτισσα εξ αγχιστείας Βούλα Παπαχρήστου να έχει εξασφαλισμένη παρουσία και να θεωρείται από τα φαβορί για μετάλλιο, την Δραμινή Αννα Κορακάκη να φιλοδοξεί ότι θα επαναλάβει τον άθλο του Ρίο, την Εθνική Μπάσκετ να ελπίζει σε συμμετοχή και την Εθνική Πόλο να έχει πάρει την πρόκριση όπως και περίπου 30 ακόμα Ελληνες αθλητές και αθλήτριες.