Δημοσιοκάφρος: Οι αγωγές Ζαμπούκη κατά ΜΜΕ, η δημοσκόπηση του Open και η «μακρυμαλούσα αδελφή»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ παρά ουσία προκάλεσε η δημοσκόπηση που παρουσίασε το Open στην εκπομπή Total Football σε σχέση με τις ομάδες που υποστηριζουν οι Έλληνες. Το γκάλοπ έγινε σε δείγμα 2.000 ανθρώπων πανελλαδικά, το οποίο εκτιμάται ως «μεγάλο» από τους αρμοδίους αλλά τα αποτελέσματά του μάλλον προκάλεσαν καχύποπτα χαμόγελα, όπως από την πρώτη στιγμή έσπευσε να επισημάνει το ThrakiSportS, με τα περίεργα αποτελέσματά του αλλά και την παντελή απουσία οποιασδήποτε ομάδας από την Θράκη αλλά και άλλων ιστορικών συλλόγων όπως ο Ηρακλής και ο Πανιώνιος.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΤΙΓΜΗ που έγινε αντιληπτή η γκάφα, έπεσαν αρκετοί να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Ο ίδιος ο επικεφαλής της Alco Κωστής Παναγόπουλος διευκρίνισε κάποια στιγμή αρκετά μετά οτι διερευνήθηκαν μόνο οι ομάδες της SL1 αλλά αυτό διαψεύδεται από τα ίδια τα ερωτήματα αλλά και τα ευρήματα της έρευνας. Δηλαδή ας πούμε πήραν οι γκαλοπητζήδες τηλέφωνο κάποιον στην Ξάνθη και τον ρώτησαν «ποια ομάδα υποστηρίζεις» και αυτός απάντησε «ΑΟΞάρα». Τι θα έκανε ο γκαλοπιτζής; Θα είπε «αααα, δεν την έχω στην λίστα μου, πες μια άλλη;». Ή μήπως από την αρχή του τηλεφώνου ξεκαθάριζαν ότι ρωτάνε μόνο για τις ομάδες της SL1; Πως μπορεί όμως να ξεκαθαριστεί κάτι τέτοιο στο ερώτημα;

ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ Η ΕΚΤΙΜΗΣΗ του μέσου τηλεθεατή που έβλεπε την δημοσκόπηση είναι ότι ποτέ κάτι τέτοιο δεν ξεκαθαρίστηκε, όπως άλλωστε φαίνεται και από τις επίσημες κάρτες που παρουσιάζει σήμερα η εφημερίδα LIVE Sport που έχει σχέση με τον όμιλο ΜΜΕ στο οποίο ανήκει το Open. Πουθενά δεν υπήρχε όταν τέθηκε το ερώτημα η διευκρίνιση ότι το ερώτημα αφορά μόνο τις ομάδες της SL1. Αλλά ακόμα και αν αφορούσε μόνον αυτές, πως εξηγείται ότι στην τελική λίστα με τα ποσοστά που παρουσιάστηκαν υπάρχουν αυτές οι 14 ομάδες αλλά υπάρχει ποσοστό και στην απάντηση «Άλλη»; Ποια είναι αυτή η «άλλη» ομάδα που θα πρέπει να ανήκει μεν στην SL1 αλλά μην είναι καμία από τις 14 γνωστές.

Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ OPEN έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις, έχει δημιουργήσει πολλές απορίες αλλά έχει αφήσει και πολλά κενά και ακόμα περισσότερα ερωτηματικά – και μάλιστα σε μια περίοδο που το μιντιακό τοπίο στη χώρα δείχνει να παραμένει ευμετάβλητο και σε μεγάλο βαθμό να συνδέεται και με τις μεγάλες ομάδες. Χρόνος πολύς δεν υπήρχε για να την μελετήσω, θα το κάνω σύντομα όμως και θα επανέλθω.

* * * * *

ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ ΣΤΗ ΜΙΝΤΙΑΚΗ τοπική επικαιρότητα η είδηση ότι όχι οποιοσδήποτε αυτοδιοικητικός αλλά κοτζαμάν δήμαρχος κατέθεσε αγωγές σε τρεις ιστοσελίδες και ζητά αποζημίωση ύψους 30.000 ευρώ από την καθεμία για ηθική βλάβη, επειδή θεωρεί ότι κάποια δημοσιεύματά τους τον έθιξαν και ήταν υβριστικά και συκοφαντικά για το πρόσωπό του.

Η ΕΙΔΗΣΗ ΑΠΟ ΜΟΝΗ ΤΗΣ έχει την σημασία της αλλά αποκτά ακόμα μεγαλύτερη όταν ο δήμαρχος που προχωρά σε αυτήν την κίνηση είναι ο Γιάννης Ζαμπούκης από την Αλεξανδρούπολη, δηλαδή ο πρώτος πολίτης μιας από τις μεγαλύτερες σε πληθυσμό πόλεις της Θράκης μας, πρωτεύουσας του Νομού Έβρου. Οι ιστοσελίδες σε βάρος των οποίων έχει καταφερθεί, όπως οι ίδιες αποκάλυψαν, είναι το e-evros, το evrosonline και το alexandroupolionline στις οποίες είχε κοινοποιήσει νωρίτερα εξώδικα. Αλλά στο παιχνίδι έχουν πλέον μπει και άλλα τοπικά μέσα ενημέρωσης παίρνοντας το μέρος της μιας ή της άλλης πλευράς.

ΔΙΑΒΑΖΩ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ όσα αναφέρει στο evros-news ο Κώστας Πιτιακούδης, που ως γνωστόν προέρχεται από το αθλητικό ρεπορτάζ και έχει διατελέσει μέλος και του ΠΣΑΤ. Ο συγκεκριμένος εβρίτης δημοσιογράφος τείνει να αναδειχθεί σε… πρωταθλητή στην αποδοχή μηνύσεων, αγωγών, εξωδίκων και ασφαλιστικών μέτρων σε βάρος του, «κουσούρι» που κουβαλούσε από τα χρόνια που είχε σημαίνουσες θέσεις σε αθλητικές εφημερίδες και συχνά δεν ικανοποιούσε με τα γραφόμενά του τους εκάστοτε διοικούντες των ομάδων. Ο «Πιτ» λοιπόν διαβάζω ότι καταδικάζει απερίφραστα την κίνηση του δημάρχου Αλεξανδρούπολης αλλά κατηγορεί για… φαρισαϊσμό και τα άλλα τοπικά ΜΜΕ του Έβρου που σιωπούσαν το προηγούμενο διάστημα σε αντίστοιχες αγωγές σε βάρος του ίδιου και της ιστοσελίδας του.

ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ που έχει προκαλέσει την νομική αυτή αντίδραση του Ζαμπούκη οφείλω να τονίσω ότι δεν την έχω ψάξει, αλλά με βάση όσα διαβάζω αφορά κάτι δημοσιεύματα του περασμένου καλοκαιριού για μια απευθείας ανάθεση δυο ηλεκτρικών ποδηλάτων σε εταιρεία που φέρεται να ανήκει στην αδελφή του δημάρχου. Αυτό που γνωρίζω ωστόσο είναι ότι θα συμφωνήσω με όλους τους συναδέλφους ότι ειδικά οι εκλεγμένοι άρχοντες και δη οι δήμαρχοι, ακόμα και αν έχουν χίλια δίκια με το μέρος τους, θα πρέπει να είναι πιο φειδωλοί στην αξιοποίηση τέτοιων νομικών μεθόδων εναντίον δημοσιογράφων, ακόμα και… δημοσιοκάφρων σαν την αφεντιά μου.

* * * * *

ΤΟ ΑΝΑΦΕΡΩ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ γιατί γνωρίζω ότι και εγώ προκαλώ και ενίοτε στεναχωρώ με τα σχόλιά μου, αλλά εδώ είμαι, να ακούσω την άποψη όποιου θεωρεί έχει θιγεί, να την συζητήσω, να προβάλω την αντίθετη άποψη και φυσικά να δεχτώ και εγώ την κριτική. Με άλλα λόγια, όχι μόνο να καυτηριάζω αλλά και να με καυτηριάζουν. Αρκεί φυσικά να το πάρω χαμπάρι, γιατί πάντα υπάρχει και ο κίνδυνος να γράψει κάποιος κάτι αλλά να μην μου το στείλει με ένα e-mail, ένα μήνυμα στα social media του ThrakiSportS, έστω και μια ανάρτηση με ένα… tag της ιστοσελίδας (λέμε τώρα).

ΤΟ ΛΕΩ ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ ΕΜΑΘΑ ότι στο προηγούμενο σημείωμά μου για τα πρωταπριλιάτικα ψέματα των άλλων μέσων ενημέρωσης, εθίγη ο συνάδελφος Κοσμάς Πανταζής. Γιατί; Γιατί αναπαράγοντας το ψεματάκι του SportsAddict του θύμισα ότι ήταν παρεμφερές με την φάρσα που είχε σκαρφιστεί αρκετά χρόνια πριν το ThrakiSportS, του οποίου υπήρξε συνεργάτης για σύντομο διάστημα στο παρελθόν. Και επειδή επισήμανα ότι το πραγματικό πρωταπριλιάτικο ήταν όταν έκανε λόγο για τα «Τρία χρόνια από την τελευταία κούπα του Εθνικού», αναφερόμενος στον τελικό του Λιγκ Καπ της Σύρου όπου όμως ο Εθνικός… ηττήθηκε.

ΕΓΡΑΨΕ ΛΟΙΠΟΝ Ο ΚΟΣΜΑΣ δημόσια στο προσωπικό του προφίλ ότι «Ο Εθνικός και κούπα πήρε και το χάρηκαν οι παίκτες και επιτυχία ήταν». Κανείς φυσικά δεν είπε ότι δεν το χάρηκαν οι παίκτες ή ότι δεν ήταν επιτυχία η συμμετοχή στον τελικό, αλλά προστέθηκε και αυτό στην ανάρτηση για να γίνει καλύτερη και πιο πειστική η… απάντησή του. Όπως προστέθηκε και η φωτογραφία με τους παίκτες του Εθνικού να ποζάρουν με το κύπελλο που δίνεται στον εκάστοτε ηττημένο του τελικού, ώστε να γίνει πιο πειστική και πιο πιασάρικη η απάντηση περί «τριών ετών από την τελευταία κούπα του Εθνικού».

ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΝΑ ΣΑΣ αναφέρω ότι είχε σηκώσει άλλο ένα τέτοιο κύπελλο το τμήμα βόλεϊ του Εθνικού Αλεξανδρούπολης τρία χρόνια πιο πριν, αλλά εννοείται ότι ως κούπα ούτε εκείνο του 2015 στη Γλυφάδα ούτε αυτό του 2018 στην Σύρο είχε τολμήσει ποτέ κανείς να τα λογαριάσει, ακόμα και από τον ίδιο τον σύλλογο. Το πιο σημαντικό όμως, εφόσον αρχίζουμε να ψάχνουμε του τι είναι κούπα και τι όχι και παρατηρώ μια προσπάθεια να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα, «από τον πάτο της δημοσιογραφίας» οφείλω να σας ενημερώσω ότι ο Εθνικός ως σύλλογος έχει λάβει έκτοτε και άλλη κούπα. Κανονική και όχι… της παρηγοριάς. Αρα εφόσον θέλουμε να το πάμε έτσι, εκείνη η «τελευταία κούπα του Εθνικού» στην Σύρο δεν ήταν καν τελευταία.

ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΣΤΗΝ ανάρτησή του ο Κοσμάς κάνει λόγο για «αντιγραφή» και «κλοπές», ενώ λέει και μια αλήθεια. Οτι αυτή η ιστοσελίδα που ονομάζεται ThrakiSportS πράγματι ψάχνει ΚΑΙ τα «αρνητικά για όλες τις ομάδες» και δεν κάνει μόνο… δημόσιες σχέσεις, όπως έχουν μάθει οι περισσότεροι. Προβάλλει τα θετικά αλλά δεν θα γράψει ποτέ ψέματα «πόσο καλά και ουάου είναι όλα αυτήν την περίοδο στον αθλητισμό της Θράκης» λες και ποτέ δεν ευθύνεται κανείς και για τίποτα – σε μια χρονιά ειδικά που για πρώτη φορά η περιοχή μας δεν έχει εκπροσώπηση σε κανένα σχεδόν άθλημα στο ανώτερο επίπεδο.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΑ, από τον… «αφρό της δημοσιογραφίας» προφανώς, την ανάρτηση του «συναδέλφου» Κοσμά έσπευσαν να σχολιάσουν συνεργάτες του στην ιστοσελίδα με έναν δημόσιο λόγο που πραγματικά είναι το λιγότερο… ευπρεπής, όπως αρμόζει άλλωστε σε «δημοσιογράφους του αφρού» που έχουν μάλιστα και το προνόμιο να μιλάνε σε δημόσια ραδιοφωνική συχνότητα δημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού αλλά και να κατέχουν σύμφωνα με δημοσιεύματα θέση άτυπου γραφείου τύπου σε ομάδα της περιοχής (και κατά συνέπεια να οφείλουν λόγω αυτής της θέσης να συναναστρέφονται με άλλους «συναδέλφους» τους, είτε τους θεωρούν του «αφρού» είτε του «πάτου»). Ο λόγος του δείχνει να είναι λίγο… ομοφοβικός βέβαια (και ολίγον ρατσιστικός για τους μακρυμάλληδες), ενώ διακρίνεται και μια ένταση που αφενός προκαλεί ορθογραφικά λάθη, αφετέρου κάνει άλλον συνεργάτη της ιστοσελίδας να του συνιστά ψυχραιμία και… αλπραζολάμη (όπως την λέμε εμείς στον «πάτο»). Αλλά ως γνωστόν εγώ δεν είμαι δα και κανά παιδάκι του σαλονιού για να παρεξηγηθώ με αυτά τα λόγια. Ωστόσο επειδή θεωρώ ότι καλό θα είναι να γνωρίζετε φίλοι αναγνώστες όχι μόνο πως είναι ο «πάτος της δημοσιογραφίας» αλλά και πως είναι ο «αφρός», αναδημοσιεύω τα σχόλιά των «δημοσιογράφων του αφρού» για την αφεντιά μου. Απλά βρε παιδιά, αφού την ξέρετε την τέχνη, άλλη φορά φροντίστε να κάνετε και κάνα tag στις αναρτήσεις σας ώστε να τις πάρω πιο έγκαιρα χαμπάρι και να μην υποχρεώνομαι έτσι και σε όλους αυτούς που με ενημερώνουν και μου τις στέλνουν…

Ο… Δημοσιοκάφρος