Δημοσιοκάφρος: Το «κατά παραγγελίαν» ρεπορτάζ του Σκάι και το μπλόκο Κοκάλα στο Mega

ΜΑΛΛΟΝ ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ για τα δεδομένα της μετριοπαθούς νέας διοίκησης της ξανθιώτικης ΠΑΕ ήταν η ανακοίνωση για το «κατά παραγγελίαν» ρεπορτάζ σε σχέση με τα διαιτητικά σφάλματα στην Super League 2. Το ρεπορτάζ εμφάνιζε ούτε λίγο ούτε πολύ την Ξάνθη ως ευνοούμενη των διαιτησιών την ώρα που όσοι παρακολουθούν κάθε εβδομάδα την ομάδα έχουν την ακριβώς αντίθετη εκτίμηση. Με όχημα τις διαμαρτυρίες Εργοτέλη για φάουλ πριν το γκολ στο ματς του περασμένου Σαββάτου και χωρίς να υπάρξει καμία αναφορά στο κακώς ακυρωθέν τέρμα του ΑΟΞ, ο Σκάι επέλεξε να δείξει και το τέρμα από το ματς με τον Λεβαδειακό θέλοντας εν πολλοίς να πει ότι οι κακόμοιροι οι Βοιωτοί αδικούνται από την εικόνα της βαθμολογίας.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ οτι μέχρι να εκδώσει την ανακοίνωσή της η Ξάνθη, ελάχιστοι είχαν πάρει χαμπάρι τι ακριβώς είχε αναφερθεί στο ρεπορτάζ. Ούτε είχε ασχοληθεί κανείς, ούτε κάποια συζήτηση υπήρχε επ’ αυτού σε οπαδικά sites ή στα social media. Και είναι γεγονός ότι αν δεν υπήρχε το ThrakiSportS να αναζητήσει, να βρει και να παρουσιάσει στο κοινό το επίμαχο ρεπορτάζ, οι περισσότεροι τώρα πιθανότατα θα έβριζαν αλλά δεν θα ήξεραν ακριβώς γιατί βρίζουν.

ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΟΜΩΣ από όλα αυτά είναι ότι αφενός η διοίκηση του ΑΟΞ πήρε χαμπάρι το ρεπορτάζ του Σκάι, αφετέρου επέλεξε να αντιδράσει με την έκδοση ανακοίνωσης, κάτι που στα μάτια της φίλαθλης τοπικής και ιδίως της οπαδικής κοινής γνώμης χρεώνεται στα θετικά της. Ωστόσο μένει να απαντηθεί τι θα κάνει από εδώ και πέρα. Γιατί η ανακοίνωση μπορεί να ικανοποιεί το οπαδικό ακροατήριο αλλά επί της ουσίας κινδυνεύει να αποτελέσει μια τρύπα στο νερό ή ενδεχομένως να κάνει και ζημιά στην Ξάνθη και στο πόσο δυνατή είναι στα κέντρα λήψης αποφάσεων ενόψει των επόμενων αγώνων.

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Ο ΣΚΑΪ δεν έβγαλε κάποιο διορθωτικό βίντεο. Ούτε έκανε κάποια ανάρτηση στην ιστοσελίδα του, φιλοξενώντας έστω την ανακοίνωση του ΑΟΞ. Για την ακρίβεια, την ανακοίνωση δεν την δημοσίευσε ούτε η αμιγώς ιστοσελίδα του Σπορ FM που ανήκει στον ίδιο μιντιακό όμιλο. Με αυτά τα δεδομένα, η Ξάνθη τι θα κάνει; Θα στείλει για παράδειγμα κάποιο εξώδικο για να διαμαρτυρηθεί και με πιο επίσημο τρόπο ζητώντας αποκατάσταση; Ή δεν θα το κάνει, γιατί αν το κάνει θα πρέπει σε ενδεχόμενη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης να πει και ποιος κατά την εκτίμησή της έκανε την «παραγγελία» για αυτό το ρεπορτάζ που χαρακτηρίζει «κατα παραγγελία»;

ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ η ανακοίνωση της ξανθιώτικης ομάδας έπαιξε ελάχιστα ως καθόλου στα περισσότερα mainstream media και αυτό μάλλον θα πρέπει να προβληματίσει. Τηλεοπτικά δεν αναφέρθηκε πουθενά, αλλά αυτό είναι εν μέρει και λογικό, γιατί δεν έχει κανένα κανάλι την υποχρέωση να παρουσιάσει την ανακοίνωση μιας ομάδας εναντίον ενός άλλου καναλιού. Η ανακοίνωση δεν έπαιξε ψηλά ούτε στις αθλητικές εφημερίδες και εξαφανίστηκε από τις αθλητικές σελίδες των πολιτικών παρά την πικάντικη διάσταση που έχει λόγω Αλαφούζου, προφανώς επειδή δεν υπάρχει χώρος για την Β’ Εθνική.

ΤΟ ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΟ ΟΜΩΣ είναι ότι την ανακοίνωση την αγνόησαν και τα πιο σημαντικά και θεωρητικά ανεξάρτητα αθλητικά sites, όπως για παράδειγμα (πλην του SportFM) το Sport24 και το Gazzetta. Και ας ήταν το τελευταίο το αγαπημένο site της νέας ιδιοκτησίας, διοχετεύοντας εκεί όλες τις πληροφορίες περί της μεταβίβασης πριν αυτή επισημοποιηθεί αλλά χαρίζοντας σε αυτό και τη μοναδική μέχρι στιγμής συνέντευξη του Μπιλ Πάπας σε ελληνικό μέσο και μάλιστα μόλις λίγες μέρες αφότου το μέσο αυτό είχε ούτε λίγο ούτε πολύ χαρακτηρίσει «νεοναζί» τους οπαδούς του ΑΟΞ για το άστοχο σύνθημα του Γκέμπελς που ειχαν επιλέξει να ανεβάσουν στο προφίλ τους.

* * * * *

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει και μια αν μη τι άλλο γλαφυρή και άκρως διδακτική παρέμβαση από τον πρώην πρόεδρο του ΑΟΞ Θεόδωρο Κοκάλα, ο οποίος με τον τρόπο του μάλλον επικρότησε την κίνηση της νέας ΠΑΕ αφήνοντας όμως να εννοηθεί ότι αυτή θα πρέπει να συνοδευθεί και από άλλες κινήσεις για να έχει νόημα.

ΘΥΜΙΖΩ ΟΤΙ Η ΞΑΝΘΗ ως ομάδα έχει μακρά παράδοση στο ζήτημα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Στα μέσα του 2000 ο Πανόπουλος ήταν ο οραματιστής της ιδέας της δημιουργίας της Super League με βασικό αντικείμενο την διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Στα τέλη της ίδιας δεκαετίας και αρχές επόμενης, ήταν εκείνος που μαζί με τον Ολυμπιακό έσπασαν αυτήν την κεντρική διαχείριση, έφυγαν από τη Nova και πήγε στην ΕΡΤ. Μετά επέστρεψε στη συνδρομητική, αλλά τα προηγούμενα δυο χρόνια ήταν και πάλι στην αγκαλιά της δημόσιας τηλεόρασης χάρη στον Βασιλειάδη, εκεί όπου είναι και φέτος ο ΑΟΞ, αλλά αυτή τη φορά μέσω κεντρικής διαχείρισης της SL2 και όχι διμερούς συμφωνίας.

ΩΣΤΟΣΟ ΤΗΝ ΙΔΕΑ για την περίφημη κεντρική διαχείριση και την κατακόρυφη αύξηση των ποσών που λαμβάνουν οι ΠΑΕ από τα τηλεοπτικά δικαιώματα την οραματίστηκε προ Πανόπουλου ο Κοκάλας. Και με αφορμή την ανακοίνωση της νέας διοίκησης του ΑΟΞ για τον Σκάι, έγραψε, θέλοντας να δείξει ότι χρειάζεται ενίοτε να σπας αυγά μπας και φτιάξεις ομελέτα:

ΑΟΞ ΚΑΝΑΛΙΑ…ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ…
Στην πρωτη παρουσια της ομαδος μας στην Α εθνικη το καναλι MEGA ειχε τα αποκλειστικα διακαιωματα των αγωνων και μαλιστα σε λαιβ (ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ) .Ολα αυτα χωρις αποζημιωση ουτε μια δραχμη!!Η επισημη δικαιολογια της ΕΠΑΕ ,ηταν οτι το καναλι δεν βγαζει ουτε τα εξοδα του και μας κανει χαρη που στελνει συνεργεια.
Ψαχνοντας πανευρωπαικα διαπιστωσα οτι αυτο ηταν παραλογο και παντου τα καναλια πληρωνουν δικαιωματα .Ετσι αποφασιασα να αντιδρασω.
Περιμενα ενα σπουδαιο ματς ωστε να γινει ντορος.Στο ματς με τον ΟΣΦΠ εδωσα εντολη στις θυρες να μην επιτρεψουν την εισοδο στο καναλι του MEGA μη λογαριαζοντας τυχον κυρωσεις απ την ΕΠΑΕ.
Μετα την ληξη του αγωνα και τον θριαμβο της ομαδος μας 4-1 εστειλα την κασσετα αεροπορικως στην ΕΡΤ την ιδια μερα.
Το βραδυ στα δελτια και την αθλητικη εκπομπη ενας χαμος.Απειλες ονομαστικα εναντιον μου και της ομαδας.Χαρακτηριστικα ,θα το θυμουνται οι παλαιοτεροι,ειπε.”Αν νομιζει ο κ.Κοκκαλας οτι θα σωσει την ομαδα του ειναι γελασμενος ”
Την αλλη μερα μονο ο ΦΙΛΑΘΛΟΣ στην στηλη ΑΠΟΔΥΤΗΡΙΑΚΙΑΣ πηρε θεση υπερ της Ξανθης.
Την επομενη ο κ.Βαρδινογιαννης συναντηθηκε με τον εκπροσωπο μας κ.Καντερακη παρουσια του Χαρη Ατμαζιδη.Παρα την αρχικη ενταση η συνατηση εληξε με ηπιους τονους και δεν υπηρξε καμμια κυρωση απο πλευρας ΕΠΑΕ.
Τογεγονος αυτο εδωσε το εναυσμα απ την επομενη χρονια πολλες ΠΑΕ να διεκδικουν τηλεοπτικα διακαιωματα κατι πετυχαν εν τελει .
Οι σχεσεις με τον καπετανιο αποκασταθηκαν πληρως λιγους μηνες μετα με την θεση και την ψηφο της ΞΑΝΘΗΣ στην υποθεση Αποστολακη οπου ψηφισαμε κατα βουληση ενω πολλοι περιμεναν να ψηφισουμε εναντιον του ΠΑΟ.( Ειχαμε πετυχει να συμμετεχουμε στην τοτε 12μελη της ΕΠΟ η οποια επιλυε τις ποδοσφαιρικες διαφορες.Αν καποιος συναντησει τον κ.Μπερτο Βασιλη ας τον ρωτησει για τις επικες συναντησεις με τον κ. Βαρδινογιαννη στις οποιες ηταν παρων.