Με Μικελτάντζε και κόντρα διαιτησία προσπέρασε τον Εργοτέλη και πάτησε τριάδα ο ΑΟΞ

Με τον Μικελτάντζε να πετυχαίνει το πρώτο του τέρμα με την φανέλα της Ξάνθης η ομάδα της Θράκης νίκησε με 1-0 τον Εργοτέλη, τον προσπέρασε στην βαθμολογία και πάτησε πλέον στην πρώτη τριάδα, μόλις έναν βαθμό από την κορυφή όπου βρίσκονται ο Ιωνικός (με ματς λιγότερο) και ο Λεβαδειακός (που την ίδια ώρα περνουσε αέρας από την Ρόδο).

Αυτή είναι η τέταρτη σερί νίκη για την ομάδα της Ξάνθης την ώρα που έχουμε τέταρτη σερί ήττα για τον Εργοτέλη. Επίσης είναι ο έβδομος αγώνας στον πάγκο του ΑΟΞ στον οποίο ο Μπάμπης Τεννές μένει αήττητος και μάλιστα χωρίς καν να έχει δεχτεί τέρμα.

Ωστόσο η νίκη για την Ξάνθη θα μπορούσε να έρθει πιο εύκολα αν δεν είχε ακυρωθεί χωρίς κανέναν λόγο ένα καθαρό τέρμα των γηπεδούχων στο πρώτο ημιχρονο, ενώ αξίζει να σημειωθεί οτι οι δυο ομάδες είχαν από ένα δοκάρι και ο ΑΟΞ ολοκλήρωσε με 10 παίκτες αφού αποβλήθηκε στο τέλος ο σκόρερ.

Ο τεχνικός του ΑΟΞ προτίμησε να χρησιμοποιήσει τον Μπριλάντε στα δεξιά της άμυνας, αφήνοντας τον κλασικό μπακ Σάκη Παντελιάδη, ενώ παράλληλα στην κορυφή της επίθεσης προχώρησε στην επιλογή κλασικού φορ περιοχής· με τη χρησιμοποίηση του Θανάση Παπάζογλου.

Το πρώτο 20λεπτο άνηκε στους φιλοξενούμενους, οι οποίοι είχαν την κατοχή και έκλεισαν τον ΑΟΞ στα καρέ του. Αξιοσημείωτο είναι ότι στο διάστημα αυτό είχαν φτάσει στις πέντε τελικές. Στη σημαντικότερη στιγμή τους, στο 11′ είχαν δοκάρι έπειτα από το σουτ του Άπι που άφησε άγαλμα τον Μπέντο· ενώ στο 18′ ο Μπουρσέλης δεν βρήκε γεμάτα την μπάλα από παράλληλη σέντρα του Μανουσάκη από δεξιά, πλευρά από την οποία προήλθαν οι πειρσσότερες επιθέσεις των Κρητικών.

Η Ξάνθη με το πέρασμα του κακού πρώτου 20λεπτου πήρε μέτρα στο γήπεδο και ισορρόπησε το παιχνίδι. Η φάση που σημάδεψε το πρώτο μέρος είναι εκείνη του 27′. Ο Έμπερτ με εξαιρετική εκτέλεση φάουλ έστειλε με σέντρα σουτ την μπάλα στα δίχτυα του Κατσιμήτρου, ο Τσακαλίδης ωστόσο υπέδειξε λανθασμένα επιθετικό φάουλ κατά του Θανάση Παπάζογλου για σπρώξιμο. Λανθασμένα, διότι πουθενά δε φάνηκε ο Έλληνας επιθετικός να κάνει τέτοια επαφή ώστε να δικαιολογείται η απόφαση αυτή· με τους ανθρώπους της Ξάνθης να διαμαρτύρονται έντονα προς τον διαιτητή από την Χαλκιδική.

Η επόμενη καλή στιγμή του ημιχρόνου ήταν από πλευράς γηπεδούχων· στο 39′ ο Σιατραβάνης από πολύ πλάγια θέση έκανε το σουτ, ο Κατσιμήτρος εντούτοις του έκλεισε το πεδίο προς την εστία και απομακρύνε σε κόρνερ.

Στα πρώτα λεπτά της επανάληψης η Ξάνθη πήρε τον έλεγχο της κατοχής, καθώς με την είσοδο των Θυμιάνη και Σρόιγεν και την οπισθωχώρηση Σιατραβάνη ως δεξί μπακ και του Τάσου Παπάζογλου ως στόπερ, κυκλοφόρησε πιο σταθερά τη μπάλα. Στο διάστημα αυτό όμως δεν δημιούργησε κάποια μεγάλη φάση, απόρροια των κακών επιλογών στην τελική πάσα.

Με τη συμπλήρωση μίας ώρας ο Εργοτέλης ανέβασε στροφές και με την είσοδο του Κόνραντ (σκόρερ στον αγώνα του πρώτου γύρου) έγινε πιο απειλητικός. Αρχικά στο 60′ το σουτ του Μανουσάκη από τα αριστερά μπλοκάρε εύκολα ο Μπέντο· στο 61′ ο Ποζαντίδης μπήκε επικίνδυνα από αριστερά στην περιοχή της Ξάνθης, ο Παπάζογλου όμως απομάκρυνε με ασφάλεια, ενώ στο 64′ από σέντρα του Κόνραντ ο Τσέλιος έκανε το μονοκόμματο σουτ που κατέληξε ελάχιστα άουτ.

Και ενώ φαινόταν πως σε εκείνο το σημείο του αγώνα το μομέντουμ είναι με την πλευρά των Κρητικών, η Ξάνθη πήρε προβάδισμα στο σκορ. Στο 67′ ο Δημούτσος έκανε το σουτ έξω από την περιοχή, η μπάλα κόντραρε στον Μπάτζιο και στρώθηκε στον Μικελτάτζε, ο οποίος με εξουδετερωμένο τον Κατσιμήτρο έστειλε εύκολα την μπάλα στα δίχτυα για το 1-0. Αυτό ήταν πρώτο γκολ που πετυχαίνει ο Γεωργιανός με τη φανέλα του ΑΟΞ και μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα σημαντικό στο τέλος της χρονιάς, βάσει και της κρισιμότητας του αγώνα.

Το παιχνίδι πλέον ήταν στα μέτρα της Ξάνθης, η οποία διαχειρίστηκε άψογα το προβάδισμα της και έλεγξε την αναμέτρηση, χωρίς να απειληθεί από τον Εργοτέλη. Στο 76′ θα μπορούσε να είχε κλειδώσει το τρίποντο, το ωραίο σουτ του Μυστακίδη όμως κατέληξε στο αριστερό κάθετο δοκάρι του Κατσιμήτρου. Από εκεί και πέρα οι φιλοξενούμενοι πίεσαν για την ισοφάριση, η μοναδική ωστόσο απειλητική στιγμή ήταν αυτή προς το τέλος των καθυστερήσεων (90+5′), όταν το σουτ του Μπάτζιου από το ύψος της περιοχής κοντράρε στον Βέρκερ, κρατώντας την υπερ-πολύτιμη νίκη για την ομάδα του. Λίγο πριν το τέλος ο σκορερ Μικελτάτζε δέχτηκε την δεύτερη κίτρινη κάρτα και αποβλήθηκε, καθώς διαμαρτυρήθηκε έντονα προς τον διαιτητή.

Αρκετό εκνευρισμό προκάλεσαν οι διαιτητικές αποφάσεις στην πλευρά της Ξάνθης, καθώς η φάση του γκολ του Έμπερτ ήταν ξεκάθαρη, καθώς δεν υπήρχε τίποτα αντικανονικό.

Διαιτητής ήταν ο Τσακαλίδης (Χαλκιδικής), με βοηθούς τους Διαμαντή (Ηπείρου) και Μάνο (Λάρισας). Τέταρτος ήταν ο Πουλικίδης (Δράμας).

Κίτρινες: 40′ Δημούτσος, 76′, 90+5′ Μικελτάτζε, 90+6′ Μυστακίδης – 38′ Τσέλιος, 49′ Κοκκίνης, 83′ Ποζατζίδης.

Κόκκινες: 90+5′ Μικελτάτζε.

ΞΑΝΘΗ (Μπάμπης Τεννές): Μπέντο, Πέτροβιτς (46′ Σρόιχεν), Τζούρμαν (46′ Θυμιάνης), Βέρκερ, Μπριλάντε (46′ Τσαμούρης), Τ. Παπάζογλου, Δημούτσος, Σιατραβάνης, Έμπερτ (82′ Ντίνας), Μικελτάτζε, Θ. Παπάζογλου (65′ Μυστακίδης).

ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ (Γιάννης Ταουσιάνης): Κατσιμήτρος, Μπότε, Μπάτζιος, Μαζουλουξής, Ποζατζίδης, Πέιος (81′ Κατσούρι), Τσέλιος, Άπι (73′ Κουατένγκ), Κοκκίνης (59′ Μπουτσάκης), Μπουρσέλης (59′ Κόνραντ), Μανουσάκης (81′ Κωστανάσιος).