200 χρόνια Ελλάδα: Ο μόνος μουσουλμάνος της Θράκης που φόρεσε τη φανέλα της Εθνικής Ανδρών

Με αφορμή την συμπλήρωση 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και στο πλαίσιο της ειδικής επετειακής ημέρας και των αφιερωμάτων, το ThrakiSportS θυμάται τον Μουφίτ Καλλιοντζή, τον μοναδικό μέχρι ακόμα και σήμερα μουσουλμάνο, αλλά και από τη μειονότητα της Θράκης που έχει φορέσει τη φανέλα της Εθνικής Ομάδας Ανδρών.

Κατά καιρούς έχουν υπάρξει και άλλοι βέβαια που έφτασαν στα πρόθυρα και αγωνίστηκαν με τις μικρότερες εθνικές (ο Οκάν Χατζητερζόγλου και παλιότερα ο Χουσεϊν Μουμίν είναι οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις), αλλά την φανέλα της Ανδρών μόνο ένας κατάφερε να φορέσει.

Γεννημένος στην Ξάνθη το 1933, μεταγράφηκε το 1955 στον Άρη, όπου έμεινε μέχρι το 1963. Εκεί είχε πάει από την τοπική Ασπίδα Ξάνθης, ενώ είχε προηγουμένως αγωνιστεί με τεράστια επιτυχία και στην τουρκική Γαλατασαράι. Υπήρξε το μήλον της έριδος ανάμεσα στον Άρη και σε δύο τούρκικες ομάδες. Τελικά προτίμησε τους κίτρινους, οι οποίοι τον πλήρωσαν ένα μεγάλο ποσό και μάλιστα του έκαναν κρυφά συμβόλαιο με μηνιαίες αποδοχές. Πρόκειται για τον πρώτο επαγγέλματια ποδοσφαιριστή που έπαιξε στην ομάδα.

Τρομερός τεχνίτης, πασέρ, σκόρερ και γενικά δημιουργός. Έπαιζε σαν επιθετικός μέσος. Πέτυχε 49 γκολ με την φανέλα του Άρη σε επίσημα παιχνίδια. Το 1963 κρέμασε τα παπούτσια του. Ακολούθησε καριέρα προπονητή, όπου πήγε κάποια στιγμή και στον Ορέστη Ορεστιάδας. Ο Καλλιοντζή πέτυχε σπουδαία πράγματα, ενώ είναι ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του Ελληνικού ποδοσφαίρου που σκόραρε με εκτέλεση κόρνερ, το 1960 σε ένα παιχνίδι του Άρη με τον Πανιώνιο(3-0).

Στην Εθνική Ανδρών αγωνίστηκε ωστόσο μόλις μία φορά, στις 2 Δεκεμβρίου του 1959 στην φιλική ήττα της Εθνικής μας από την Δανία με 1-3 στην Λεωφόρο, με τον Γάλλο τότε ομοσπονδιακό Πόλ Μπαρόν να καλεί και να χρησιμοποιεί ως βασικό τον τότε επιθετικό του Άρη. Έφυγε από τη ζωή το 1987, αλλά ακόμα και σήμερα παραμένει το μόνο μέλος της μειονότητας της Θράκης που αγωνίστηκε με τα χρώματα της Εθνικής Ποδοσφαίρου Ανδρών…