«Πληρώσαμε χαράτσι για χρήση του Κλειστού, όταν αυτό δεν λειτουργούσε» αποκαλύπτει η Πρόεδρος του Αρίωνα Ξάνθης

H Πρόεδρος του Αρίωνα Ξάνθης Νατάσα Μακρή μίλησε στην on line εκδήλωση «Φωνή στον Αθλητισμό» του «ΠΑΣ Αντίκας», με θέμα τις επιπτώσεις του Covid-19 στον επαγγελματικό και ερασιτεχνικό αθλητισμό, αλλά και τους τρόπους επανένταξης των αθλητών στις αθλητικές δραστηριότητες.

Αρχικά αναφέρθηκε στις επιπτώσεις των μέτρων κατά της πανδημίας, αλλά και στην αισιοδοξία που πηγάζει από την δύναμη του αθλητισμού: «Ο αθλητισμός σημαίνει χαρά, παιχνίδι, κοινωνικοποίηση, προσπάθεια, όραμα και αλτρουισμός. Αυτά μας τα στέρησε η πανδημία. Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός είναι κλινήρης. Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν θα βγει αλώβητος, σε τι κατάσταση και σε τι συνθήκες. Το μέλλον του μόνο ευοίωνο δεν προβλέπεται. Ωστόσο εμείς που ασχολούμαστε με τον αθλητισμό δεν χάνουμε την αισιοδοξία μας και πιστεύουμε ότι θα πατήσει ξανά στα πόδια του, γιατί ως γνωστόν, ο αθλητισμός αναβλύζει από δράση, δύναμη και πάθος. Αν υπάρχουν αυτά τα τρία συστατικά, δεν έχει να φοβηθεί τίποτα.»

Στην συνέχεια, έκανε μια αποτίμηση των εξόδων σε σύγκριση με τα μηδενικά έξοδα, που «πνίγουν» τους ερασιτεχνικούς συλλόγους: «Από το 2009 έχουμε να πάρουμε κρατική επιχορήγηση. Οι σύλλογοι τόσα χρόνια μόνο με ιδίους πόρους, τις συνδρομές και τις χορηγίες προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα, τα οποία δεκαπλασιάστηκαν όμως για τον κάθε σύλλογο. Τα κλειστά καταστήματα και οι κλειστές επιχειρήσεις δεν έχουν τη δυνατότητα να δώσουν χορηγίες. Τα κλειστά γήπεδα, σημαίνουν ανύπαρκτες συνδρομές απο γονείς. Από την άλλη, η Πολιτεία μας πιέζει συνεχώς, γιατί θέλει να είμαστε νόμιμοι και καλά κάνει, αλλά για αυτή τη νομιμότητα πρέπει ο κάθε σύλλογος να έχει Γραμματέα, Λογιστή, λογιστήρια, μισθοδοσία. Όλα αυτά ανεβάζουν το κόστος λειτουργίας. Μειώνονται οι πόροι που είχαμε, όπως τουρνουά, αγώνες κτλπ, αλλά και οι παροχές που είχαμε, όπως ο δωρεάν ιματισμός στους αθλητές, ενώ αυξάνονται τα έξοδα. Θα είχε ενδιαφέρον να γίνει μια σύγκριση των οικονομικών υποχρεώσεων, τουλάχιστον του δικού μου συλλόγου, στην Ομοσπονδία του μπάσκετ αλλά και στο κράτος, την περίοδο του 2019-20, δηλαδή πριν την πανδημία, με την αντίστοιχη περίοδο του 2010-11. Η διαφορά είναι στα 8.800 ευρώ. Όλα αυτά αφορούν φόρους προς το κράτος και τον Δήμο, ενοίκια, διαιτησίες και γραφειοκρατικές υποχρεώσεις προς την Ομοσπονδία.»

Ενώ πρόσθεσε για το… χαράτσι του Δήμου στους συλλόγους: «Το 2018 επιβλήθηκε μας επιβλήθηκε τέλος χρήσης κλειστών αθλητικών εγκαταστάσεων της τάξης των 3 ευρώ την ώρα. Το 2019 το ποσό μειώθηκε μετά από πιέσεις των συλλόγων, αλλά και αφού η δημοτική αρχή κατάλαβε το παράλογο της υπόθεσης. Το 2020 όμως, απαιτήθηκε εν μέσω πανδημίας να πληρώσουμε με Κλειστά γήπεδα και μηδενικά έσοδα, ένα ποσό της τάξης των 600 ευρώ. Πως γίνεται ένας Δήμος που έχει ως αποστολή να ενισχύσει και να βοηθήσει τους αθλητικούς συλλόγους, να επιβάλλει χαράτσι σε αυτούς; Για να είμαστε όμως ακριβοδίκαιοι, αυτός ο φόρος θεσπίστηκε από την πρoηγούμενη δημοτική αρχή.»

Τέλος, τοποθέτησε τις προτάσεις για την ομαλή επανέναρξη του αθλητισμού: «Όσο πιο μεγάλη είναι η αποχή, τόσο πιο ήπια και σταδιακά θα πρέπει να εξελιχθεί η προετοιμασία των αθλητών. Πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή στην ψυχολογική προετοιμασία των αθλητών. Υπάρχει σοβαρή περίπτωση να μην επιστρέψουν όλοι οι αθλητές των ακαδημιών στα γήπεδα, γιατί με την μεγάλη αποχή, έχει αλλάξει η καθημερινή τους ρουτίνα και έχουν βρει νέες δραστηριότητες και ασχολίες. Είναι πάρα πολύ σημανικός ο ρόλος των γωνέων αλλά και των προπονητών. Αλλά επαναλαμβάνω, είναι κομβική η ομαλή επάνοδος των αθλητών, για να αποφευχθούν τραυματισμοί. Πάνω απ’ όλα, βάζουμε την υγελια των αθλητών.»