«Πρέπει να μεριμνήσει η Πολιτεία ώστε να επιστρέψει ο κόσμος στα γήπεδα» αναφέρει ο Ανέστης Τσετινές

Ο διευθυντής του αγωνιστικού τμήματος του ΑΟΞ Ανέστης Τσετινές, μίλησε στην on line εκδήλωση «Φωνή στον Αθλητισμό» του «ΠΑΣ Αντίκας», με θέμα τις επιπτώσεις του Covid-19 στον επαγγελματικό και ερασιτεχνικό αθλητισμό, αλλά και τους τρόπους επανένταξης των αθλητών στις αθλητικές δραστηριότητες.

Αρχικά αναφέρθηκε στη μεγάλη καθυστέρηση της έναρξης του πρωταθλήματος και την επίδραση των συνεχόμενων αγώνων στις ομάδες: «Το πρωτάθλημα ξεκίνησε στις 17 Γενάρη με πολύ μεγάλη καθυστέρηση. Ήταν προγραμματισμένο για τα τέλη Οκτώβρη. Αυτό είναι δύσκολο για όλους και κυρίως για τους ποδοσφαριστές, που έχουν συνεχόμενα παιχνίδια κάθε Κυριακή και Τετάρτη, ενώ υπάρχουν κίνδυνοι τραυματισμών λόγω υπερφόρτωσης. Φυσικά ούτε οι πρπονήσεις γίνονται έτσι όπως θέλουμε, καθώς είναι περισσότερο χαλάρωμα, παρά εντατικές με τακτική ώστε να χτίσεις κάτι πολύ καλό.»

Στην συνέχεια τοποθετήθηκε για την έλλειψη κόσμου, μετά από σχετική ερώτηση: «Η έλλειψη κόσμου είναι ένα φαινόμενο που το βλέπουμε σχεδόν σε όλα τα γήπεδα της Ελλάδος αλλά και της Ευρώπης, αφού όλοι παρακολουθούμε και τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Αυτό, όπως αντιλαμβάνεστε, έχει και οικονομικό αντίκτυπο, αλλά και αρνητική επίδραση στην ψυχολογία των παικτών. Είναι διαφορετικό να παίζεις με την πίεση και την ώθηση του κόσμου και διαφορετικό να ακούγονται οι φωνές όλων και να κάνουν αντανάκλαση στην κερκίδα. Δεν είναι θετική η έλλειψη κόσμου για την απόδοση των ποδοσφαιριστών. Από την άλλη η οικονομική ζημιά για τους συλλόγους είναι πολύπλευρη, αλλά και κατ’ επέκταση για πλήθος ανθρώπων και οικογενειών οι οποίοι δουλεύουν για αυτούς. Σιγά σιγά θα πρέπει να μεριμνήσει η Πολιτεία ώστε να επιστρέψει ο κόσμος στα γήπεδα. Να ξεσκάσει λίγο και ο κόσμος, να παρακολουθήσει κάτι που αγαπάει και να νιώσουν οι ομάδες ότι έχουν υποστήριξη.»

Τέλος, αναφέρθηκε στην επίδραση της απαγόρευσης και των μέτρων κατά του Covid-19 στις ακαδημίες των συλλόγων, αλλά και στην ψυχολογία των μικρότερων αθλητών: «Το σοβαρότερο πρόβλημα έιναι οι ακαδημίες. Στο αγωνιστικό τμήμα μποροούμε, έστω και υπό αστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο, να κάνουμε τα τεστ και να δίνουμε τα παιχνίδια μας. Εκεί που η κατάσταση έχει παραμεληθεί σε πολύ μεγλαλο βαθμό, είναι στα παιδιά των ακαδημιών. Οι ακαδημίες είναι σε αναστολή από τις 27 Οκτώβρη. Ήταν η τελευταία ημέρα που λειτούργησαν συλλογικά. Τα περισσότερα παιδιά είναι απομονωμένα, από τα Κ-11, μέχρι τα Κ-19, χωρίς την δυνατότητα συνεύρεσης με τους συνομήλικους συμπαίκτες τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν ούτε να κοινωνικοποιηθούν, αλλά ούτε και να προπονηθούν. Οι ακαδημίες δεν είναι μόνο το ποδόσφαιρο, είναι και η εκπαίδευση των παιδιών, ώστε να βελτιωθούν και σαν ποδοσφαιριστές, αλλά και σαν άνθρωποι. Πλέον τα περισσότερα παιδιά μένουν σπίτι τους, ή ασχολούνται με άλλες δραστηριότητες που δεν έχουν να κάνουν σχέση με τον αθλητισμό, αφού δεν μπορούν να έρθουν προπόνηση. Εμείς βέβαια σαν ομάδα έχουμε κάνει τις προπονήσεις μέσω της πλατφόρμας του zoom, δηλαδή κάνουμε τηλεπροπονήσεις, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Ακόμα και εμείς που μαζευόμαστε όλοι μαζί με τους προπονητές, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι περισσότερο από προπονήσεις ενδυνάμωσης και φυσικής κατάστασης, δηλαδή ουσιαστικά μια συντήρηση, η οποία είναι και μονοδιάσταση. Το βασικό όμως στοιχείο στο ποδόσφαιρο, αυτό που αγαπάμε όλοι, δηλαδή η μπάλα, απουσιάζει. Μόνο από αυτή την απουσία, τα παιδιά είναι πολύ πεσμένα ψυχολογικά. Η προπόνηση χωρίς τη μπάλα, δεν είναι προπόνηση για έναν ποδοσφαιριστή.»