Η μοναδική στιγμή που η Ξάνθη δέχτηκε γκολ από αντίπαλο τερματοφύλακα στην Α’ Εθνική (+video)

Έχουμε συνηθίσει τους τερματοφύλακες να δίνουν τα πάντα ώστε να αποτρέψουν τα γκολ των αντιπάλων. Ιδίως στην Ελλάδα το να σκοράρουν οι ίδιοι είναι σχεδόν απίθανο.

Κι όμως! Το απόγευμα της Κυριακής το γκολ της ισοφάρισης του Αστέρα Τρίπολης επί του Παναθηναϊκού σε 2-2 ήρθε με σουτ μέσα από την περιοχή του γκολκίπερ των Αρκάδων Νίκου Παπαδόπουλου.

Ενα από τα λίγα άλλα γκολ που έχουν πετύχει στο ελληνικό πρωτάθλημα τερματοφύλακες, έχει επιτευχθεί σε βάρος της Ξάνθης. Ηταν 22 χρόνια πριν όταν ο Ηλίας Ατματσίδης σημείωσε ένα τέρμα για το οποίο μπορεί να υπερηφανεύεται, καθώς έφερε την ΑΕΚ στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

Το πρωτάθλημα είχε ήδη κατακτήσει ο Ολυμπιακός και το ενδιαφέρον μεταφέρθηκε στη κατάκτηση της δεύτερης θέσης, που οδηγούσε στα αυγουστιάτικα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ με ανίσχυρη ομάδα. Η Ενωση ήταν δεύτερη με 71 βαθμούς και ο τρίτος Παναθηναϊκός είχε 68.

Ο δικέφαλος τις τελευταίες δυο αγωνιστικές, με Ξάνθη και Ολυμπιακό, έψαχνε 3 βαθμούς για να πάρει το εισιτήριο των προκριματικών, αφού σε περίπτωση ισοβαθμίας με τους πράσινους υπερτερούσε με τη νίκη 2-0 στη Φιλαδέλφεια και την ισοπαλία στο ΟΑΚΑ.

Σε ένα κατάμεστο γήπεδο η ΑΕΚ έπαιζε απέναντι στη μισή Ξάνθη, αφού ο Μαντζουράκης χρησιμοποίησε πολλούς νεαρούς. Παρόλα αυτά ωστόσο, οι νεαροί παίκτες του ΑΟΞ έβαλαν πολύ δύσκολα σε εκείνους του Ολεγκ Μπλαχίν, τότε προπονητή των κιτρινόμαυρων.

Στο 40′ ο Ντέμης Νικολαϊδης με διπλή προσπάθεια έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Τσακωνάκη, γκολκίπερ της Ξάνθης. Ωστόσο πριν συμπληρωθεί μια καθαρή ώρα αγώνα το στάδιο πάγωσε όταν ο νεαρός Θωμάς Μακρής με μια αντεπίθεση ισοφάριζε σε 1-1.

Το άγχος είχε κυριεύσει τους γηπεδούχους. Πέντε λεπτά αργότερα ο Τόνι Σαβέβσκι μπήκε στην περιοχή και μπροστά σε τρεις αμυντικούς του ΑΟΞ κέρδισε το πέναλτι. Οι κιτρινόμαυροι παίκτες έδειχναν διστακτικοί και κανένας δεν έκανε κίνηση για να πάει να εκτελέσει, με το συνήθη εκτελεστή Χάρη Κοπιτσή να απουσιάζει..

Κάπως έτσι πήρε την πρωτοβουλία πήρε ο αρχηγός της ομάδας, Ηλίας Ατματσίδης, με τη συναίνεση του προπονητή και αντιδράσεις, με γκρίνια και μουρμούρα, από την εξέδρα των επισήμων. Τελικά ο Ηλίας  Ατματσίδης με κρύο αίμα εκτέλεσε τον Τσακωνάκη και πέτυχε το 2-1.

Το σκορ αυτό έμελλε να είναι το τελικό αποτέλεσμα και έτσι η ΑΕΚ νικώντας εξαιρετικά δύσκολα την Ξάνθη πήρε το εισιτήριο για το Champions League καθιστώντας διαδικαστικό το ματς της τελευταίας αγωνιστικής, στην φιέστα του Ολυμπιακού στο Στάδιο Καραϊσκάκη.

Πάντως δεν ήταν η πρώτη φορά που Ατματσίδης ευστοχούσε σε πέναλτι. Δυο χρόνια νωρίτερα είχε ευστοχήσει και στο τελευταίο πέναλτι του τελικού Κυπέλλου έδωσε το τρόπαιο στην ΑΕΚ, στον τελικό του Σταδίου Καραϊσκάκη κόντρα στον Παναθηναϊκό.