Η αναδιάρθρωση στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο και πώς θα επηρεάσει την ΠΑΕ Ξάνθη

Με ακόμα μια συνέντευξή του ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάης προανήγγειλε αναδιάρθρωση στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο κάνοντας χαρακτηριστικά λόγο για συγχώνευση της Super League 2 με την Football League.

Ολα δείχνουν ότι από τη νέα σεζόν θα έχουμε και πάλι δύο επαγγελματικές κατηγορίες και η Γ’ Εθνική που θα παραμείνει ερασιτεχνική, θα είναι κανονική Γ’ Εθνική και όχι Δ’. Ωστόσο τι σημαίνει αυτή η αναδιάρθρωση για την Ξάνθη;

Σε πρώτη φάση, δεν δείχνει να την επηρεάζει. Αν και αρχικά είχαν ακουστεί πολλά για ενδεχόμενο να μην πέσει φέτος καμία ομάδα από την SL1 και να ανέβουν δύο ή εναλλακτικά να δοθεί μπαράζ του τελευταίου της SL1 με τον τρίτο της SL2, κάτι τέτοιο δεν υπάρχει περίπτωση να εφαρμοστεί δεδομένου ότι τρέχει το πρωτάθλημα.

Για αυτό και ενώ οι αρχικές αναφορές Αυγενάκη περιελάμβαναν και την SL1, τώρα μιλά μόνο για SL2 και FL. Άρα με τα υπάρχοντα δεδομένα για την Ξάνθη ισχύουν όσα ξέραμε. Βγαίνει πρώτη; Ανεβαίνει πίσω στην SL1. Βγαίνει δεύτερη; Παίζει μπαράζ ανόδου με τον προτελευταίο της SL1. Βγαίνει από τρίτη και κάτω; Του χρόνου ξανά στην SL2.

Κατά συνέπεια η αναδιάρθρωση την Ξάνθη την αφορά μόνο στην απευκταία περίπτωση που δεν θα καταφέρει να επανέλθει άμεσα στα μεγάλα σαλόνια. Σε αυτήν την περίπτωση θα μείνει στην SL2 που θα συγχωνευτεί με την FL και θα συμμετάσχει τη νέα χρονιά σε ένα διευρυμένο πρωτάθλημα Β’ Εθνικης (όποια ονομασία και αν έχει).

Αυτό το πρωτάθλημα θα έχει λογικά βόρειο και νότιο όμιλο, αφού πρόθεση είναι να έχει 32 ομάδες χωρισμένες σε βορρά και νότο. Οι 32 ομάδες προκύπτουν από τις 12 που τώρα μετέχουν στην SL2 και τις 20 της FL.

Ουσιαστικά δεν θα έχουν κανένα νόημα τα πλέι άουτ στην SL2 αφού δεν θα υποβιβαστεί κανείς, αλλά θα έχουν σημασία οι υποβιβασμοί από την FL όταν ξεκινήσει αφού τις θεσεις αυτών των ομάδων θα πάρουν τέσσερις από την Γ’ Εθνική. Πάντα με την προϋπόθεση ότι αυτά α δυο πρωταθλήματα θα ξεκινήσουν και θα ολοκληρωθούν, έστω και κουτσουρεμένα ως προς τις αγωνιστικές τους, με μόνο ένα γύρο.