Αντίδραση από Xanthi Runners και ΕΟΣ Ξάνθης στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στον Λειβαδίτη

Σοκ προκαλεί η αποκάλυψη ότι στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας βρίσκεται στο στάδιο της έγκρισης αίτηση για την εγκατάσταση αιολικού πάρκου ισχύος 60 μεγαβάτ δίπλα στον καταρράκτη του Λειβαδίτη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του φακέλου, «αυτό σημαίνει ότι θα εγκατασταθούν έξι ανεμογεννήτριες ύψους 230 μέτρων, με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις», επισημαίνει η ιστοσελίδα Xanthi2.

Πρόκειται για μία μόνο από τις τέσσερις αιτήσεις που κατατέθηκαν πρόσφατα και αφορά στην εγκατάσταση αιολικού πάρκου στις κορυφές “Δρυμός – Ερμάριο-Φανάρι” με ισχύ που ως τάξη μεγέθους είναι 5 φορές μεγαλύτερη από το αιολικό πάρκο που είναι ορατό τα τελευταία χρόνια στους ξανθιώτες, πάνω από τα Κιμμέρια.

Άλλες τρεις αιτήσεις έχουν κατατεθεί και αφορούν την ευρύτερη περιοχή του παρθένου δάσους της Χαϊντούς και του Τσαλ στο Εθνικό Πάρκο της οροσειράς της Ροδόπης, στους Δήμους Ξάνθης και Παρανεστίου, όπως φαίνεται στο σχετικό χάρτη.

Πρόκειται πραγματικά για ένα οικολογικό σοκ που ήδη προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις σε κατοίκους, οργανώσεις, φορείς αλλά και αθλητικά σωματεία καθώς και στους ανθρώπους του τουρισμού που παρακολουθούν να καταστρέφεται το φυσικό τοπίο και το πολύτιμο τουριστικό προϊόν της περιοχής.

Ήδη οι Xanthi Runners αντέδρασαν έντονα στην επιχειρούμενη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή του Λειβαδίτη και του Τσάλ, επιδεικνύοντας γρήγορα αντανακλαστικά. Σε ανακοίνωσή τους επισημαίνουν:

«Το ΔΣ του ΑΠΣ Δρομέων Ξάνθης “Xanthi Runners” εκφράζει την ανησυχία και την θλίψη του για την πιθανή εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην ευρύτερη περιοχή του Τσαλ και στον καταρράκτη του Λειβαδίτη στην Ροδόπη.
Δεν θα μπορούσαμε να μην εστιάσουμε την προσοχή μας στην ενδεχόμενη καταστροφή του πλούσιου οικοσυστήματος της περιοχής μας.
Δεν είμαστε ούτε και εμείς, όπως και άλλοι σύλλογοι που συμμετέχουμε, αντίθετοι στην Ανάπτυξη Ανανεώσιμων Μορφών Ενέργειας ,εφόσον το τελικό αποτέλεσμα είναι προς όφελος του περιβάλλοντος και δεν επιδρά αρνητικά στην χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής μας, καθώς και στην ανάπτυξη των ορεινών περιοχών.
Αν δεν αντιδράσουμε, δεν θα μείνει τίποτα που να θυμίζει τα βουνά που γνωρίζαμε…
Δεν θα μείνει τίποτα για τα παιδιά μας..”

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΕΟΣ Ξάνθης, σε ανύποπτο χρόνο έχει προειδοποιήσει και έχει κινητοποιηθεί για την πιθανή εγκατάσταση ανεμογεννητριών , ειδικά στις προστατευόμενες περιοχές. Άλλωστε,  το καλοκαίρι του 2020, είχε πραγματοποιηθεί κινητοποίηση του ΕΟΣ Ξάνθης ενάντια στην εγκατάσταση αιολικού πάρκου στη Mαύρη Πέτρα τη Χαϊντούς. Σε σχετική ανάρτηση στην ομάδα του ΕΟΣ στο facebook αναφέρεται:

“Καλώς την “πράσινη ανάπτυξη”!!!!!
Δεν θα μείνει τίποτα που θα σας θυμίζει τη φύση που ξέρατε!
Ούτε τώρα θ΄αντιδράσουμε;”

Материалы по теме:

Κατεβαίνει στον πολιτικό στίβο ως υποψήφια στις δημοτικές εκλογές η Ορεστιαδίτισσα Ελένη Μεμετζή
Η Ελένη Μεμετζή είναι ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα, αν όχι το μεγαλύτερο, που έχει αναδείξει το ελληνικό βόλεϊ. Ορεστιαδίτισσα στην καταγωγή, κατάφερε ως ...
«Δια ζώσης και όχι εξ αποστάσεως να γίνει η εξεταστική Σεπτεμβρίου στο ΔΠΘ»
Ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης απέστειλε επιστολή στον Πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, κ. Αλέξανδρο Πολυχρονίδη, ζητώντας να μην γίνει η επαναληπτική εξεταστική του ...
Αυτοκίνητο «καρφώθηκε» σε κολόνα στο ύψος του γηπέδου «Φώτης Κοσμάς» στην Αλεξανδρούπολη
Αυτοκίνητο ξέφυγε από την πορεία του και “καρφώθηκε” πάνω σε κολόνα φωτισμού τις πρωινές ώρες σήμερα στην κεντρική Λεωφόρο Δημοκρατίας, στο πάρκο Προσκόπων στην ...
Στους 140 οι νεκροί από κορονοϊό στην Ελλάδα – 74χρονη από την Ξάνθη κατέληξε στην Αλεξανδρούπολη
Τους 140 έφθασαν οι νεκροί από κορωνοϊό στην Ελλάδα, καθώς κατέληξε μία 74χρονη στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης.  Η 74χρονη νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και κατέληξε σήμερα το πρωί. ...
200 χρόνια Ελλάδα: Κι όμως! Παρά τις απαγορεύσεις λόγω covid κάποιοι έκαναν παρέλαση για την 25η Μαρτίου στην Ξάνθη
Παρά τις απαγευρέσεις που έχουν τεθεί λόγω κορονοϊού, μια ομάδα πολιτών στην Ξάνθη βγήκε στους δρόμους και έκανε παρέλαση. Κρατώντας Ελληνικές σημαίες και υπό τους ...