Με Σχρόιγεν επέστρεψε στις νίκες ο ΑΟΞ με το αγαπημένο του 1-0 στο εξ αναβολής με την Δόξα Δράμας

Η Ξάνθη νίκησε με το αγαπημένο της σκορ, το 1-0 την Δόξα Δράμας, στην εξ αναβολής αναμέτρηση της 3ης αγωνιστικής και έτσι πρόσθεσε 3 βαθμούς στην βαθμολογική της συγκομιδή και μείωσε την διαφορά απο τους πρωτοπόρους.

Ουσιαστικά ο ΑΟΞ έφτασε σε μια επαγγελματική νίκη, αλλά στο τέλος κινδύνευσε και ίσως θα έπρεπε για ακόμα μια φορά, εκτός από τον Oλλανδό, να ανάψει… λαμπάδα και στον Ιτσο, που πραγματοποίησε μια μεγάλη επέμβαση στο δεύτερο ημίχρονο.

Αυτή είναι η πρώτη νίκη του ΑΟΞ με τον Μπαμπη Τεννέ στον πάγκο και στην Ξάνθη όλοι ελπίζουν να αποτελέσει την απαρχή της αντεπίθεσης, κάτι που σε πρώτη φάση θα φανεί στο αμέσως επόμενο παιχνίδι που είναι πάλι με την Δόξα, αυτή τη φορά στην Δράμα, με την μακεδονική ομάδα να γνωρίζει τέταρτη σερί ήττα.

Ο Έλληνας τεχνικός, βλέποντας λίγο πριν την έναρξη να μην μπορεί να υπολογίζει τον Αντώνη Καπνίδη όντας πρόβλημα της τελευταίας στιγμής, επέλεξε να παρατάχθει η ομάδα του χωρίς κλασικό φορ περιοχής στο αρχικό σχήμα, με τον Μικελτάτζε που αγωνίζοταν ως προωθημένος να γυρίζει αρκετά έξω από την περιοχή ώστε να μετέχει στο παιχνίδι.

Στα πρώτα 20 λεπτά το παιχνίδι ήταν ισορροπημενό· η Ξάνθη ξεκίνησε καλύτερα παίρνοντας την υπεροχή, ωστόσο η πρώτη τελική άνηκε στη Δόξα όταν στο 12′ ο ξανθιώτης Σαμπανίδης, βλέποντας τον Ίτσο εκτός θέσης, απείλησε από πολύ μακριά, η προσπάθεια του όμως κατέληξε άουτ. Από εκείνο το σημείο η Δόξα κράτησε περισσότερο μπάλα, ωστόσο τα λάθη στις μεταβιβάσεις και από τις δύο πλευρές δεν έδιναν προϋπόθεσεις για κάποια απειλή στις δύο εστίες.

Η επόμενη καλή στιγμή ήταν πάλι για τους φιλοξενούμενους στο 25′ όταν από απομάκρυνση της άμυνας του ΑΟΞ η μπάλα κατέληξε στον νεαρό Μαρινάκη, ο οποίος έκανε το σουτ που ωστόσο πήγε αρκετά μέτρα μακριά από το τέρμα του Ίτσο.

Ακολούθησε ένα 5λεπτο (30′-35′) κυριαρχίας από πλευράς Ξάνθης, καθώς στο διάστημα αυτό οι θρακιώτες πετύχαν ένα γκολ και δημιούργησαν δύο πολύ καλές στιγμές. Αρχικά, στο 30′, σε μία παρόμοια φάση με τη φάση του γκολ στη Νίκαια το περασμένο Σάββατο, ο Έμπερτ σέντραρε από δεξία όπου βρέθηκε αμαρκάριστος στο δεύτερο δοκάρι ο Κέβιν το τελειώμα του Ισπανού όμως ήταν απογοητευτικό. Δύο λεπτά αργότερα, στο 32′, η Ξάνθη άνοιξε το σκορ ύστερα από υποδειγματική αντεπίθεση και υπέροχη κάθετη του Δημούτσου στον Σρόιγεν, ο Ολλανδός με δυνατό σουτ έστειλε την μπάλα στον ουρανό της εστίας του Στεφανάκου.

Έχοντας το προβάδισμα η Ξάνθη διατήρησε την κατοχή και στο 36′ δημιούργησε μία ακόμη καλή στιγμή με τον Τάτο, το σουτ του οποίου όμως έξω από την περιοχή μπλόκαρε ο Στεφανάκος. Τίποτα δεν άλλαξε στο πρώτο ημίχρονο παρότι οι Δραμινοί πήραν την κατοχή της μπάλας και προσπαθούσαν να φτάσουν στην εστία του Ίτσο.

Στην επανάληψη θα μπορούσε να πει κανείς πως η Ξάνθη έπαιξε με τη… φωτιά. Παρότι σημείωσε την πρώτη πολύ καλή ευκαιρία του δευτέρου μέρους στο 59′ αρχικά με το μακρινό σουτ του Έμπερτ το οποίο απέκρουσε με υπερένταση ο Στεφανάκος και στη συνέχεια της φάσης το γύρισμα του Μικελτάτζε έδιωξε πάνω στην γραμμή ο ΜακΝτόναλντ, δεν συνέχισε με τον ίδιο ρυθμό και παραλίγο να το πληρώσει ακριβά.

Η Δόξα πήγε να «τιμώρησει» τη χαλαρότητα της Ξάνθης στη φάση του 70′, όταν από γύρισμα με κεφαλιά του Κουκούλη προς την περιοχή, οι Βέρκερ και Τζούρμαν δεν απομάκρυναν σωστά, και ο Μαυρίας έπιασε ένα γεμάτο σουτ από το ύψος του πέναλτι, με τον Ίτσο να κρατάει το μηδέν για την Ξάνθη στην φάση του αγώνα.

Στα τελευταία λεπτά δεν δημιουργήθηκε κάποια ουσιαστική φάση, με την Ξάνθη να κρατά στα χέρια της ένα πολύτιμο τρίποντο, που τη φέρνει στην 5η θέση και στο -8 από τον πρωτοπόρο Εργοτέλη. Καλείται ωστόσο να είναι ακόμη περισσότερο συγκεντρωμένη στα υπόλοιπα παιχνίδια ώστε να βρεθεί ακόμη πιο κοντά στον αρχικό στόχο, στην άνοδο, όσο δύσκολο έργο και αν φαίνεται πλέον αυτή.

Αρκετές στιγμές έντασης κλήθηκε να διαχειριστεί σε αρκετά σημεία του αγώνα ο διαιτητής Βαγγέλης Γρατσάνης από τον Σύνδεσμο Τρικάλων, με την εμπειρία του ωστόσο κατάφερε να κατευνάζει γρήγορα τα πνεύματα. Βοηθοί ήταν οι Κουφός και Μποζατζίδης του Συνδέσμου Μακεδονίας, ενώ 4ος ο Παναγιώτης Τσοπουλίδης της ΕΠΣ Ξάνθης.

Κίτρινες: 66’ Δημούτσος, 86’ Έμπερτ – 8’ Στεφανάκος, 16’ Αγγελόπουλος, 65’ Κουτσιανικούλης, 85’ Βάντερσον

AO ΞΑΝΘΗ (Μπάμπης Τεννές): Ίτσο, Τζούρμαν, Δημούτσος, Τ. Παπάζογλου (67’ Σιατραβάνης), Σρόιχεν (67’ Μπριλάντε), Πέτροβιτς, Βέρκερ, Κέβιν Γκαρσία, Τάτος, Μικελτάτζε (59’ Βόλτερς), Έμπερτ (89’ Μυστακίδης).

ΔΟΞΑ ΔΡΑΜΑΣ (Θανάσης Κολιτσιδάκης): Στεφανάκος, Μαρινάκης, Μαυριάς (82’ Φυτόπουλος), Παπαργυρίου (82’ Μπαράνκο), Κουκόλης, Σαμπανίδης (82’ Τάσιος), Νιμπά, Μπολάκης (λ.τρ. 55’ Παρασκευάς), Κουτσιανικούλης, Μενσά, Αγγελόπουλος (68’ Βάντερσον).