Οι δύο γυναικείες ομάδες της Θράκης που έχουν εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Ευρώπη

Η 8η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και το ThrakiSportS τιμά αυτήν την ημέρα ενθυμούμενο τις δυο ομάδες της Θράκης που έχουν εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Αυτό συνέβη βέβαια πάνω από 20 χρόνια πίσω, την δεκαετία του ’90. Ο λόγος για την γυναικεία ομάδα μπάσκετ του ΓΑΣ Κομοτηνή (που είναι αμφίβολο αν θα κατέβει στο επόμενο γυναικείο πρωτάθλημα πλέον) και την ομάδα βόλεϊ της Νίκης Αλεξανδρούπολης (που πλέον βρίσκεται στην Α2 Κατηγορία αλλά δεν κατάφερε να ενταχθεί στο Μητρώο της ΓΓΑ και έχει μείνει εκτός εκλογικού καταλόγου της ΕΟΠΕ).

Η Νίκη Αλεξανδρούπολης την περίοδο 1998 – 1999 έγινε η πρώτη θρακιώτικη γυναικεία ομάδα βόλεϊ που θα αγωνιζόταν σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Το δημιούργημα του Μιχάλη Παρασκευόπουλου συμμετείχε στο Κύπελλο Συνομοσπονδίας εκείνης της χρονιάς, έχοντας καταλάβει την προηγούμενη σεζόν την 4η θέση στο πρωτάθλημα της Α1 Γυναικών – την καλύτερη που είχε ποτέ στην ιστορία της η ομάδα.

Η ευρωπαϊκή διοργάνωση διεξαγόταν στα προκριματικά της σε ομίλους και η Νίκη Αλεξανδρούπολης συμμετείχε στον 11ο από τους 12 Ομίλους καταφέρνοντας στο τουρνουά που συμμετείχε να πετύχει μια νίκη, αλλά αποκλείστηκε καθώς γνώρισε και δυο ήττες.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της ομάδας της Θράκης:
Νίκη Αλεξανδρούπολης – Πόσταρ Βελιγραδίου: 0-3 (15-17, 2-15, 14-16)
Νίκη Αλεξανδρούπολης – Κοπέρ: 3-0 (15-9, 15-9, 15-13)
Νίκη Αλεξανδρούπολης – Βουδαπέστη: 0-3 (7-15, 9-15, 4-15)

Η ομάδα της Νίκης Αλεξανδρούπολης απαρτιζόταν από τις Αναστασία Μαλκοπούλου, Ευαγγελια Χατζηεφραιμόγλου, Μαρία Καπιτσάκη, Αναστασία Ιακωβίδου, Τριανταφυλλιά Δελίδου, Μαρία Παπαμαυρουδή, Αγγελική Καρατσίβα, Αρετή Μούσιου, Παρθένα Γκούρα, Βασιλική Βαρέλα, Νικολέτα Ζαμπουνίτσου, Ζουμπουλία Παρασκευοπούλου, Ινγκα Βινογκράντοβα και Ιρινα Ρεσέτνυακ.

Ωστόσο η Νίκη Αλεξανδρούπολης δεν ήταν η μόνη γυναικεία ομάδα από την Θράκη που βγήκε Ευρώπη. Δυο χρόνια πριν κάτι αντίστοιχο είχε πετύχει και η ομάδα μπάσκετ του ΓΑΣ Κομοτηνή, καταφέρνοντας να φτάσει μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος και να εξασφαλίσει την έξοδο στο Λιλιάνα Ρονκέτι (το αντίστοιχο Κύπελλο Κόρατς για τους άντρες, το οποίο όλως τυχαίως τη χρονιά 1996-97 κατέκτησε ο Άρης).

Συμμετείχαν τη σεζόν εκείνη 53 ομάδες, οι οποίες χωρίστηκαν σε 16 ομίλους των τριών και τον τεσσάρων ομάδων. Ο όμιλος του ΓΑΣ είχε τρεις ομάδες και συγκεκριμένα την ομάδα της Κομοτηνής, τον Ερυθρό Αστέρα Βελιγραδίου και την ομάδα του Βίγκο από την Ισπανία. Από τους ομίλους περνούσαν οι δύο πρώτες ομάδες στη φάση των 32. Λίγο πριν ξεκινήσουν οι αγώνες η ισπανική ομάδα δήλωσε αδυναμία και δεν κατέβηκε να αγωνιστεί.

Κάπως έτσι ο ΓΑΣ Κομοτηνή πέρασε στη φάση των 32 χωρίς καν να χρειαστεί να δώσει αγώνα αλλά τυπικά διεξήχθησαν τα δυο ματς με Ερυθρό Αστέρα για το ποια ομάδα θα αναδειχθεί πρώτη και ποια δεύτερη με τις Θρακιώτισσες να κατακτούν την πρώτη θέση. Στη συνέχεια ο ΓΑΣ Κομοτηνή κληρώθηκε σε νοκ άουτ ματς με την ουκρανική Κοζάτσκα Ζαλκ από την οποία αποκλείστηκε, αν και επίσης την κέρδισε στον έναν αγώνα.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της ομάδας της Θράκης:
Ερυθρός Αστέρας – ΓΑΣ Κομοτηνή 80-69 (ημίχρονο 54-29)
ΓΑΣ Κομοτηνή – Ερυθρός Αστέρας 75-50 (ημίχρονο 43-25)
Κοζάτσκα Ζαλκ – ΓΑΣ Κομοτηνή 92-70 (ημίχρονο 48-37)
ΓΑΣ Κομοτηνή – Κοζάτσκα Ζαλκ 71-58 (ημίχρονο 27-27)

Τα κορίτσια του Αλέκου Καρυπίδη και του Μανώλη Παπαδόπουλου που εκπροσώπησαν τον ΓΑΣ Κομοτηνή στην Ευρωπη σχεδόν 25 χρόνια πριν ήταν οι Λασάνα Γουάιτ, Τζαβάρα, Αθηνά Παπαδαμάκη, Παγώνα Μαστροθεοδώρου, Κουντουρά, Δήμητρα Δόλωμα, Ευαγγελία Λιούρτα, Δουκούτση, Μάρω Σεβδυνίδου και Σέρρυ.