Η αρχισυντάκτρια της ΕΡΤ Κομοτηνής Βασιλική Μαχαίρα γράφει για τη «Γυναίκα Δημοσιογράφο εν έτει 2021»

Όταν ξεκίνησα να βηματίζω πάνω στο δρόμο του ονείρου μου, που είναι η Δημοσιογραφία, έβλεπα με δέος τους πιο έμπειρους δημοσιογράφους και δη τις γυναίκες, που δεν ήταν και πάρα πολλές, ως Εκδότριες και ως Δημοσιογράφοι.

Εντυπωσιαζόμουν με το επίπεδο των γνώσεων τους, τους παρακολουθούσα να κάνουν ερωτήσεις, να κάνουν τοποθετήσεις, να ερευνούν και να αναζητούν, την είδηση, για να την προσφέρουν στον κόσμο. Αναρωτιώμουν πότε θα φτάσω και εγώ σε αυτό το επίπεδο.

Βέβαια τότε δεν ήταν τόσο  ανεπτυγμένη η τεχνολογία όπως τώρα, ήθελε η δημοσιογραφία πολύ περπάτημα και πολύ ψάξιμο, για να διασταυρώσεις και να δώσεις την είδηση, ή την εξέλιξη. Σημειώσεις χειρόγραφες, κασέτες στα μαγνητόφωνο και πομπίνες στο… αγαπημένο UHER της ΕΡΤ! Η συνάντησή μου με τη δημοσιογραφία συνέπεσε με την αντικατάσταση του στυλό με το πληκτρολόγιο, το κινητό τηλέφωνο, τους ψηφιακούς καταγραφείς και φυσικά το διαδίκτυο, που τα έχει ΟΛΑ!

Την  Δημοσιογραφία ή την ερωτεύεσαι και την υπηρετείς, ή την εγκαταλείπεις! Δεν αντέχεις στα ωράρια και στις αργίες να δουλεύεις, έτσι απλά γιατί ήθελες ένα μεροκάματο… Πρέπει να λαμπαδιάζει το αίμα σου και το πάθος σου για την ενημέρωση και για την εξέλιξη!

Η επικοινωνία με τον κόσμο είναι η μαγεία της Δημοσιογραφίας! Είναι πολύ σημαντικό να ξέρεις πως υπάρχουν άνθρωποι, που το πρώτο πράγμα που θα κάνουν μόλις ξυπνήσουν, είναι να συντονισθούν στο Δημόσιο Ραδιόφωνο της Κομοτηνής  και να σε ακούσουν… Προσωπικά για μένα από τον Οκτώβρη του 1996! 

Σε εμπιστεύονται, πως αυτό που θα πεις είναι η αλήθεια και πως θα ακούσουν όλες τις απόψεις γιατί είσαι σε ένα καθ’ όλα επαγγελματικό ραδιόφωνο, στο δημόσιο ραδιόφωνο.  Τους  κρατάς συντροφιά, περιμένουν από σένα να μάθουν τα νέα, τα οποία τα ξέρεις από το ρεπορτάζ, την έρευνα και τις επαφές που έκανες! Ακατάπαυστα χωρίς διακοπή, με τρίωρες, δίωρες εκπομπές! Και τώρα πια από το 2015 και με τηλεοπτικά ρεπορτάζ για  την ΕΡΤ 1 και την ΕΡΤ3 !

maxaira etr 1giorti 03 21

Τον σεβασμό, την εμπιστοσύνη  και την αξιοπιστία, ακόμα και στην Δημοσιογραφία τα  κατακτά κάποιος με τα χρόνια και με αυτό που κτίζει, είτε είναι άνδρας είτε γυναίκα. Κτίζεις πάνω στην αλήθεια, απευθύνεσαι στον κόσμο και είσαι αυθεντικός. Είσαι μαχητικός και κριτικός απέναντι στην εξουσία, γιατί αυτός είναι ο ρόλος σου. Να ελέγχεις και  να μεταφέρεις ότι αφουγκράζεσαι από τον κόσμο. Να δείχνεις το δρόμο του Φωτός και  ΌΧΙ του κιτρινισμού, του τρόμου και του φόβου. Υπάρχει και η φωτεινή Ελλάδα, με ανθρώπους που παλεύουν στα δικά τους δύσκολα και γοητευτικά μονοπάτια και αυτοί πρέπει να αναδειχθούν! Προσωπικά επειδή με έλκει το ΦΩΣ και η πρόοδος, φροντίζω να αναδεικνύω αυτές τις φωτεινές διαδρομές των ανθρώπων, ειδικά  αυτών που  προέρχονται από τον πρωτογενή τομέα. Το Α και Ω της Ελλάδας!  Εκεί βρίσκεται η λύση των  οικονομικών αδιεξόδων. Στην παραγωγή και στην επάρκεια. Αν το συνδυάσεις και με τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό, έχεις κάνει το χρυσό «μπίνγκο».

Όταν δεν υπήρχαν ακόμα τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και η πληροφορία ήταν απόκτημα του δημοσιογράφου και μόνο, δεν θα ξεχάσω, τι μου μετέφερε ένας γονέας παιδιού,  όταν είχαμε κακοκαιρία για το αν θα λειτουργήσουν τα σχολεία ή όχι. «Ε, εμείς κλασσικά θα ακούσουμε την ΕΡΑ Κομοτηνής και θα μάθουμε».

Ή τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, που μου τηλεφωνούν και να μου λένε, «Εμείς δεν υπάρχουμε για αυτούς εκεί κάτω. Μας κτυπούν την πλάτη στις εκλογές και μετά μας ξεχνάνε».

Ο κόσμος καταλαβαίνει το ειλικρινές ενδιαφέρον και σε εμπιστεύεται, ανεξαρτήτως του φύλου των ανθρώπων. Και τα δύο φύλα διαθέτουν δυνάμεις , οι οποίες αναδεικνύονται  και γίνονται μεγαλύτερες μέσα από την εμπιστοσύνη, τον αλληλοσεβασμό και την συνεργασία! Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά οδηγούν στο θαύμα της δημιουργικής συνύπαρξης!…Το οποίο ακόμα είναι ζητούμενο…

Πηγή: https://pressgreece.gr/