Ένας χρόνος από την απόφαση Πανόπουλου να ΜΗΝ προσφύγει στο CAS – Τα δεδομένα 12 μήνες μετά

Ηταν προς το τέλος της συνέντευξης του Χρήστου Πανόπουλου, τέτοια μέρα έναν χρόνο πριν, 7 Μαρτίου του 2020, όταν δεχόταν το ερώτημα αν η Ξάνθη θα προσέφευγε στο CAS και απαντούσε ορθά κοφτά «όχι».

Δυο ημέρες πριν είχε ανακοινωθεί η απόφαση του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Οργάνου της Super League που τιμωρούσε την Ξάνθη με αφαίρεση 12 βαθμών από το πρωτάθλημα – τους 5 για την μη δήλωση της αλλαγής της μετοχικής της σύνθεσης και τους 7 εξαιτίας της υπόθεσης της φερόμενης πολυϊδιοκτησίας.

Η απόφαση Πανόπουλου να μην προσφύγει στο CAS προκάλεσε έκπληξη, αλλά είναι αλήθεια ότι στην Ξάνθη δεν υπήρξαν πολλές αντιδράσεις. Κανείς βουλευτής, δήμαρχος, νομάρχης, περιφερειάρχης ή επίσημος σύλλογος οπαδών δεν βγήκε ποτέ να πει «τι ειναι αυτά που κάνετε, σπεύστε στο CAS». Αυτές οι αντιδράσεις άρχισαν να υπάρχουν μόνο μετά την απόφαση του CAS, όπου προσέφυγε ο ΠΑΟΚ, με την οποία επεστράφησαν οι βαθμοί στον δικέφαλο αλλά όχι και στον σύλλογο της Θράκης. Εν τέλει η υπόθεση ξαναεκδικάστηκε στην Εφέσεων και εκεί απηλλάγη από τις κατηγορίες ο ΠΑΟΚ αλλά όχι και η Ξάνθη, για την οποία παραμένει σε ισχύ η καταδικαστική απόφαση (αφού διορθώθηκε μόνο ως προς τον ΠΑΟΚ).

Πολλά και διάφορα έχουν γραφτεί στο μεσοδιάστημα αυτού του ενός χρόνου. Αρκετοί εκτίμησαν ότι ο Πανόπουλος είπε ότι δεν θα προσφύγει στο CAS για να αυξήσει την πίεση στους δικαστές των Εφέσεων και εν τέλει εγκλωβίστηκε σε εκείνη την δήλωσή του. Επισήμως, η Ξάνθη δήλωσε ότι δεν ήθελε να διασύρει την Ελλάδα σε διεθνές επίπεδο, αλλά αυτό είναι προφανές ότι δεν ισχύει, αν αναλογιστεί κανείς τις δηλώσεις περί «ηθικής δικαίωσης» και ότι «υπάρχει και Θεός» μετά την πρώτη απόφαση του CAS.

Κάποιοι υποστήριξαν ότι σκοπός της κίνησης του Πανόπουλου ήταν να δείξει την διαφορετική νομική προσέγγιση ανάμεσα στις ΠΑΕ ΠΑΟΚ και Ξάνθη ώστε να υποδείξει ότι δεν συντρέχει λόγος πολυϊδιοκτησίας. Πιο πρόσφατα ο Αντώνης Καρπετόπουλος υποστήριξε ότι κρύβονταν σκοπιμότητα, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στο CAS να επιστρέψει τους βαθμούς στον ΠΑΟΚ γυρίζοντας πίσω στην Εφέσεων την υπόθεση, καθώς αν είχε προσφύγει και η Ξάνθη το CAS θα ήταν υποχρεωμένο να δικάσει το ίδιο την υπόθεση με αβέβαιο το τι θα αποφάσιζε.

Οτι και να ισχύει το ξέρει ο ίδιος ο Πανόπουλος, στον οποίο οφείλουν να αναγνωριστούν δύο πράγματα. Το ένα είναι ότι έκανε αυτό που είπε. Δήλωσε από τις 7 Μαρτίου ότι δεν θα προσφύγει στο CAS, ελάχιστοι από την Θράκη έσπευσαν τότε να τον αποτρέψουν εκφράζοντας ρητά την διαφωνία τους και είδαμε τα αποτελέσματα. Το δεύτερο είναι ότι μέχρι και την τελευταία ημέρα έμεινε κοντά την ομάδα, που αποτέλεσε δημιούργημά του. Μακριά από τα φώτα έδωσε το παρών και στο μπαράζ της Ριζούπολης που σήμανε τον υποβιβασμό και το τέλος της εποχής του.

Από εκεί και πέρα, είναι εξαιρετικά αμφίβολο και παρακινδυνευμένο να γνωρίζουμε τι πραγματικά θα είχε γίνει αν και η Ξάνθη προσέφευγε στο CAS. Μπορεί πράγματι να είχαμε την ίδια απόφαση, να της επιστρέφονταν και εκείνης οι 7 βαθμοί και κατά συνέπεια να παρέμενε στην SL1 και τώρα να εμφανιζόταν και αυτή αθωωμένη και καβάλα στο άλογο, όπως ο ΠΑΟΚ. Μπορεί όμως να κράταγε το CAS την υπόθεση, να την δίκαζε στην ουσία και ουδείς ξέρει σε ποιο αποτέλεσμα θα κατέληγε, όχι μόνο για την Ξάνθη αλλά και για τον ΠΑΟΚ. Αυτό είναι κάτι που δεν θα το μάθουμε ποτέ.

Το γεγονός είναι ότι η Ξάνθη δεν προσέφυγε στο CAS, αλλά το CAS από μόνο του έσπευσε στην απόφασή του να διευκρινίσει ότι ΔΕΝ πρέπει να επιστραφούν οι βαθμοί στην Ξάνθη. Δεν του ζητήθηκε ποτέ να το πει αυτό και αν είχε αποφύγει να το πράξει, ενδεχομένως η Ξάνθη να είχε κάποια νομικά όπλα για να ανατρέψει την σε βάρος της κατάσταση. Πολλοί εκτίμησαν ότι ήταν το σινιάλο του CAS ότι πρέπει η Ξάνθη να την πληρώσει ώστε να βγει λάδι ο ΠΑΟΚ. Και η αλήθεια είναι ότι και αγωνιστικά αλλά και εξωαγωνιστικά οι ομάδα έκανε ό,τι ήταν εφικτό για να τους δικαιώσει.

Εν τέλει η Ξάνθη την πλήρωσε μόνο, δίνοντας με την πτώση της την λύση στον γόρδιο δεσμό που δημιουργήθηκε. Υποβιβάστηκε και άλλαξε χέρια. Ο ΠΑΟΚ δικαιώθηκε στην Εφέσεων και μπορεί να κιυκλοφορεί αμόλυντος στην ποδοσφαιρική κοινωνία. Ο Ολυμπιακός πέτυχε τον σκοπό του και πήρε για πλάκα δυο πρωταθλήματα αποσυντονίζοντας τον βασικό αντίπαλο. Ολοι κερδισμένοι.

Και η Ξάνθη; Εχει μπει σε μια μεγάλη περιπέτεια, αυτήν του δύσκολου πρωταθλήματος της SL2, με την πρώην και νυν διοίκησή της ωστόσο να δηλώνει ότι αισθάνεται «ηθικά δικαιωμένη». Αν δεν ανατρέψει το Διοικητικό Εφετείο την απόφαση της ΕΕΑ ωστόσο, όλοι αυτοί θα μείνουν απλά με αυτήν την ηθική δικαίωση. Αλλά με την ομάδα πεσμένη στη Β’ Εθνική, κάτι που (δεν είναι σίγουρο αλλά) ενδεχομένως θα μπορούσε να είχε αποτραπεί αν ο Χρήστος Πανόπουλος δεν έλεγε έναν χρόνο πριν όχι στο CAS…