Η προσαρμογή όλων των αντίπαλων προπονητών στον Τάτο και το κλειδί για την ανάκαμψη του ΑΟΞ

Ο Ανδρέας Τάτος αποτελεί τον νούμερο ένα πονοκέφαλο των αντιπάλων προπονητών, που εστιάζουν σε μεγάλο βαθμό στον τρόπο αντιμετώπισης και αναχαίτισής του, όταν η ομάδα τους αμύνεται.

Αναμφισβήτητα η εμπειρία και το ποδοσφαιρικό του παρελθόν που κουβαλάει, τον χαρακτήρισαν από την πρώτη στιγμή της συμφωνίας του με την Ξάνθη, ως ένα από τα μεγαλύτερα – αν όχι το μεγαλύτερο – ονόματα στην κατηγορία, καθώς με την τεχνική και την κλάση του, χρειάζεται «μισή» φάση για να εκθέσει την αντίπαλη άμυνα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το παιχνίδι με τον ΟΦ Ιεράπετρας όπου πέτυχε το γκολ της νίκης.

Δεν είναι ωστόσο λίγες οι φορές, όπως στο πρόσφατο παιχνίδι κόντρα στον Απόλλωνα Λάρισας, που οι αντίπαλες ομάδες ρίχνουν δύο και τρεις ποδοσφαιριστές πάνω του για να μην του αφήσουν τον παραμικρό χώρο να δημιουργήσει είτε με κάθετες μπαλιές, είτε με μακρινά σουτ με το φαρμακερό αριστερό πόδι του. Για παράδειγμα, στο παιχνίδι με την Λάρισα, επιχείρησε 3-4 σουτ πίσω από το ημικύκλιο της μεγάλης περιοχής και όλα κόντραραν με τις προβολές των αντιπάλων αμυνόμενων.

Κάτι τέτοιο είδαμε και στα παιχνίδια στη Λιβαδειά, με τον Μεχία να τον κυνηγάει κυριολεκτικά παντού, αλλά και στη Ρόδο. Ακόμα και ο Αλέκος Βοσνιάδης με τα Χανιά στο 0-0 στα Πηγάδια, στα πρώτα παιχνίδια του πρωταθλήματος, ακουγόταν σε όλο το γήπεδο να τα «χώνει» στα αμυντικά του χαφ, που ξεχνούσαν στην πλάτη τους τον Τάτο έστω και για λίγα δευτερόλεπτα, κάτι που δεν ήθελε να συμβεί σε καμία περίπτωση, δείχνοντας πόσο μεγάλη έμφαση είχε δώσει στον συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή.

Επίσης και στην προπόνηση του Ιωνικού στον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος, που είχε παρακολουθήσει το ThrakiSportS στο γήπεδο του Πανθρακικού, ο κόουτς Σπανός (που βρίσκει ξανά απέναντί του το Σάββατο) είχε αναφερθεί πολλές φορές στο όνομα του Τάτου και τον τρόπο που πρέπει οι παίχτες του να τον αντιμετωπίσουν. Και είναι προφανές ότι κάτι τέτοιο θα προβλέπει ο σχεδιασμός του Ιωνικού και στο ματς του δεύτερου γύρου.

Ο Τάτος φυσικά ήταν και παραμένει ένας από τους ποιοτικότερους ποδοσφαιριστές, τουλάχιστον για τα δεδομένα της κατηγορίας, αλλά καλό είναι να προστατευθεί και να βοηθιέται από την υπόλοιπη ομάδα για να μπορέσει να αποδώσει η επένδυση στο όνομά του. Και η απόδοση αυτή δεν είναι απαραίτητο να έρθει με κάποιο γκολ του Τάτου. Όταν πέφτουν δυο και τρεις παίκτες πάνω του, μοιραία αφήνεται ελεύθερος χώρος για τους υπόλοιπους. Είναι και δικό τους θέμα να τους εκμεταλλευθούν.

Ο Μπάμπης Τεννές πρέπει να βρει άμεσα τρόπο να του «λύσει» τα πόδια και για να συμβεί αυτό, πρέπει να πάρει ενδεχομένως περισσότερα πράγματα από τα πλάγια. Η Ξάνθη έχει άλλωστε την ποιότητα των ποδοσφαιριστών για να το πετύχει, χωρίς να γίνεται τόσο προβλέψιμο το επιθετικό παιχνίδι της, όσο ήταν στις τελευταίες αναμετρήσεις και κυρίως σε αυτή με τον Απόλλωνα.

Το ζήτημα είναι ότι μέχρι τώρα, με μόλις οκτώ γκολ σε 11 αγώνες, η ομάδα δείχνει να πάσχει πολύ στο επιθετικό κομμάτι και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μπορεί ο Τάτος να απασχολεί δυο και τρεις αντίπαλους παίκτες, δεν βοηθούν όμως οι υπόλοιποι της Ξάνθης για να εκμεταλλευθούν αυτό το γεγονός. Εφόσον ο Τεννές βρει τη λύση σε αυτό το ζήτημα, θα έχει βρει και το κλειδί για να μπορέσει η ομάδα να πάρει τα αποτελέσματα που χρειάζεται και να συνεχίσει το τρένο του ΑΟΞ στις ράγες της ανόδου. Αρχή γενομένης από το παιχνίδι με τον Ιωνικό.