Το τουρκικό θωρακισμένο που προσπάθησε να ρίξει τον φράχτη στoν Έβρο (+video)

Το Hizir είναι το βαρύ πυροβολικό του Ερντογάν για τα σύνορα της χώρας του και αυτό που προσπάθησε πριν ένα χρόνο να ρίξει το φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Πρόκειται για μία προσωπική… επιθυμία του Τούρκου Προέδρου. Είναι ένα όχημα μεταφοράς προσωπικού, το οποίο κατασκευάζεται από την τούρκικη εταιρεία Katmerciler και πληροί όλα τα στάνταρ που θέτει το ΝΑΤΟ για τα στρατιωτικά οχήματα των χωρών του.

Επίσης, μπορεί να εφοδιαστεί με ειδικό εξοπλισμό για χρήση σε συνθήκες χημικού/βιολογικού πολέμου, επίσης για χρήση σε περιοχές που έχουν πληγεί από ραδιενέργεια, μετά από πυρηνική επίθεση κ.ο.κ.

Η παρουσίασή του τον Νοέμβριο του 2016 έγινε από τον ίδιο τον Ερντογάν και ήδη εκτός από τα ελληνοτουρκικά σύνορα χρησιμοποιείται και τα υπόλοιπα σύνορα της χώρας, αλλά και στη Συρία.

Άλλωστε η απόκτησή του έγινε μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος για την «Ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης», το οποίο καλύπτεται κατά 75% από την Ε.Ε. και κατά 25% από το Τουρκικό κράτος.

Με λίγα λόγια η ΕΕ επιδότησε την αγορά των συγκεκριμένων τουρκικών οχημάτων, από τον Ερντογάν για την Τουρκία, μετά τη συμφωνία για το μεταναστευτικό που έγινε πριν περίπου ένα χρόνο…

Παράλληλα, το Hizir το έχουν παραγγείλει και αρκετές χώρες εκτός Τουρκίας, οι οποίες προέρχονται από την Αφρική, μεταξύ των οποίων πιο πρόσφατα και η Ουγκάντα. Υπολογίζεται ότι το 2019, οι εξαγωγές του Hizir έφθασαν σε ύψος 18,6 εκατομμυρίων ευρώ, με τις επόμενες χρονιές να είναι ακόμη πιο κερδοφόρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Katmerciler κατασκευάζει εδώ και 35 χρόνια και άλλα στρατιωτικά οχήματα, όπως και οχήματα ειδικών αποστολών, τα οποία εξάγονται σε 50 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Δείτε το Hizir που πριν απο έναν χρόνο, ν’υχτα να προσπαθεί να ρίξει κομάτι απο τον φράχτη στον Έβρο:

Πηγή: https://www.newsauto.gr/