Πώς θα συμμετάσχει το ΔΠΘ στον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση

Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης θα συμμετέχει με την δική του σφραγίδα στους εορτασμούς των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Η αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης Ζωή Γαβριηλίδου μίλησε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm για τις δράσεις τις οποίες έχει ετοιμάσει το ΔΠΘ για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

«Έχουμε σύμπραξη, έπειτα από πρόταση του πανεπιστημίου του Ρίο ντε Τζανέιρο, το οποίο διοργανώνει από κοινού με το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας ένα διεθνές ψηφιακό συνέδριο με τίτλο “Επανάσταση και Ελευθερία 1821-2021: Η αρχή της σύγχρονης Ελλάδας”. Το συγκεκριμένο συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Εθνικής Επιτροπής για τα 200 χρόνια από την Ελληνική επανάσταση. Άρα συνδιοργανώνουμε το συνέδριο αυτό με το Πανεπιστήμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο και θα υπάρχει πάνελ με δικούς μας καθηγητές».

Παράλληλα, πολλά είναι τα τμήματα του Δημοκρίτειου που θα διοργανώσουν διαλέξεις αφιερωμένες στην επέτειο των 200 χρόνων, όπως «μια σειρά διαλέξεων για τον πρώιμο ελληνικό διαφωτισμό που προετοίμασε την ελληνική επανάσταση».

Επίσημα λοιπόν το εαρινό εξάμηνο για όλα τα Πανεπιστήμια της χώρας θα διεξαχθεί εξ αποστάσεως. Ήταν μια απόφαση του Υπουργείου Παιδείας που λίγο πολύ οι ακαδημαϊκοί κύκλοι την περίμεναν, όπως είπε η αντιπρύτανης του ΔΠΘ. «Το αναμέναμε γι’ αυτό και είμαστε έτοιμοι ως προς όλα και θα πάμε κανονικά στα μαθήματα με τις πλατφόρμες τις οποίες διαθέτουμε», είπε η αντιπρύτανης και πρόσθεσε ότι δεν αντιμετωπίστηκαν προβλήματα στην εξ αποστάσεως διδασκαλία, όπως έχει συμβεί στην πρωτοβάθμια και την δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Ερωτηματικά όμως παραμένουν ως προς την διεξαγωγή των εργαστηριακών μαθημάτων για τα τμήματα. «Περιμένουμε εάν θα υπάρξει η πρόβλεψη  για τα εργαστηριακά μαθήματα, καθώς ήδη από την προηγούμενη ΚΥΑ που είχε βγει υπήρξε η υπόσχεση ότι θα ενημερωθούμε περαιτέρω για την πορεία της διεξαγωγής των εργαστηριακών μαθημάτων. Κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει», εξήγησε. Από την πλευρά του το ΔΠΘ έκανε κάποιες ενέργειες. «Ως πανεπιστήμιο κάναμε σύσταση στα τμήματα μήπως με την βοήθεια εξειδικευμένων λογισμικών  που υπάρχουν να μπορέσουν να καλύψουν το πρακτικό κομμάτι, δηλαδή μέσω προσομοιώσεων», πληροφόρησε η κα Γαβριηλίδου.

Μάλιστα έχουν γίνει κάποιες ενέργειες για την αναβάθμιση του μαθήματος από το ‘Γραφείο Υποστήριξης, Διδασκαλίας και Μάθησης’ του ΔΠΘ. «Το γραφείο έχει διοργανώσει μια σειρά από βιωματικά εργαστήρια για τους διδάσκοντες στο ΔΠΘ, όπου τους δείχνει πως μπορούμε να χρησιμοποιούμε μικρά εργαλεία και πρακτικές και τεχνικές, οι οποίες κάνουν το μάθημα πιο ευχάριστο για τους φοιτητές», δήλωσε.

Κανονικά προχωράει και η διανομή των συγγραμμάτων σύμφωνα με την αντιπρύτανη. «Τα συγγράμματα ήρθαν κανονικά. Οι εκδότες τα είχαν αποστείλει και έφτασαν στις περισσότερες περιπτώσεις έγκαιρα στην διεύθυνση των παιδιών. Βγήκε η ανακοίνωση από τον Εύδοξο ότι ξεκινάν οι δηλώσεις των συγγραμμάτων και για αυτό το εξάμηνο και μάλιστα δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά που δεν πήραν τα βιβλία του χειμερινού εξαμήνου να τα δηλώσουν ξανά για να τα παραλάβουν και αυτά στο σπίτι τους», σημείωσε.

Πηγή: https://www.xronos.gr/