Μία εβδομάδα προθεσμία για να κάνει η Ξάνθη προσφυγή στο CAS κατά της απόφασης της Εφέσεων

Ακριβώς μία εβδομάδα απομένει στην ΠΑΕ Ξάνθη (όπως και στην ΠΑΕ Ολυμπιακός) για να προσφύγουν, εάν φυσικά το επιθυμούν, στο CAS κατά της τελευταίας απόφασης της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ που απήλλαξε την ΠΑΕ ΠΑΟΚ από τις κατηγορίες της υπόθεσης της φερόμενης πολυϊδιοκτησίας με την Ξάνθη, αλλά δεν έκανε το ίδιο με την ομάδα της Θράκης.

Μπορεί να μην έγινε αντιληπτό στον πολύ κόσμο, αλλά ρητά δηλώνεται στην απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΠΟ ότι «γίνεται μνεία ότι κατά της απόφασης αυτής χωρεί προσφυγή ενώπιον του Αθλητικού Διαιτητικού Δικαστηρίου (Court of Arbitration for Sport – CAS) που έχει την έδρα του στη Λωζάννη της Ελβετίας (άρθρο 60 παρ. 3 του Κωδικοποιημένου Καταστατικού της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και άρθρο 5 παρ. 5 του Δικονομικού Κανονισμού Λειτουργίας Δικαστικών Οργάνων της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας)».

Η απόφαση ωστόσο δεν εξαντλείται μόνο στο ότι «η ΠΑΕ ΠΑΟΚ δεν κρίνεται πειθαρχικά ελεγκτέα, ως υπαίτια για την παράβαση του άρθρου 69 παρ. 9 του νόμου 2725/1999, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην από 27-1-2020 απόφαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού». Μέρος της απόφασης είναι και το «απορρίπτει την από 8-12-2020 και με αριθμό πρωτοκόλλου ΕΠΟ 26286/8-12-2020 αυτοτελή πρόσθετη παρέμβαση της ΠΑΕ ΞΑΝΘΗ, ως απαράδεκτη». Μια απόρριψη που εν τέλει διατηρεί την προηγούμενη απόφαση εν ισχύ, δηλαδή κρίνει την ΠΑΕ Ξάνθη πειθαρχικά ελεγκτέα για το ζήτημα της δήθεν πολυϊδιοκτησίας και την τιμωρεί με αφαίρεση 7 βαθμών.

Εναντίον της απόφασης απόρριψης αυτής της πρόσθετης παρέμβασής της μπορεί λοιπόν η ΠΑΕ Ξάνθη να προσφύγει στο CAS μέσα σε 20 ημέρες από την έκδοση της απόφασης, ζητώντας προφανώς να ακυρωθεί αυτή η απόφαση της Εφέσεων και να γίνει δεκτή η πρόσθετη παρέμβαση της ΠΑΕ Ξάνθη (με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει σε σχέση με την δικαίωση που επιδιώκει, δεδομένης και της αθώωσης του ΠΑΟΚ). Αυτονόητα, εφόσον γίνει προσφυγή στο CAS και γίνει αυτή δεκτή από το Διεθνές Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο, τότε το ίδιο το CAS ή (εφόσον επιστραφεί πίσω) η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ σε νέα σύνθεση θα μπορούσαν να διορθώσουν την απόφαση σε βάρος της Ξάνθης ώστε να ανοίξει ο δρόμος επιστροφής της ομάδας στην SL1 ανεξαρτήτως της βαθμολογικής της κατάταξης στο τρέχον πρωτάθλημα αλλά και οικονομικών αποζημιώσεων κατά οποιουδήποτε υπευθύνου για τα διαφύγοντα κέρδη της χρονιάς.

Δεδομένου ότι η απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ εκδόθηκε την προπερασμένη Τρίτη, απομένουν άλλες 7 ημέρες για να ασκήσει η ΠΑΕ Ξάνθη προσφυγή στο CAS (εφόσον φυσικά το θελήσει). Βέβαια, οι πιθανότητες δικαίωσης έστω σε αυτό ΔΕΝ είναι με το μέρος της, γιατί είναι πολύ πιθανό οι δικαστές – διαιτητές του CAS να καταλήξουν στο ίδιο συμπέρασμα που κατέληξαν οι δικαστές της Εφέσεων αλλά και οι ίδιοι οι δικαστές – διαιτητές του CAS στην απόφαση του περασμένου Ιουλίου: ότι δηλαδή η ΠΑΕ Ξάνθη μη προσφεύγοντας εντός της οριζόμενης προθεσμίας πέρυσι στο CAS αποδέχθηκε ουσιαστικά την ενοχή και την τιμωρία της, οπότε δεν μπορεί να διεκδικεί τώρα την αθώωσή της.

Ωστόσο αυτό ήταν κάτι που το ήξερε πολύ καλά η νέα διοίκηση της ΠΑΕ Ξάνθη όταν αποφάσιζε με τον τεχνικό νομικό τρόπο της αυτοτελούς παρέμβασης να δώσει το παρών στην διαδικασία ενώπιον της Επιτροπής Εφέσεων. Για τον ίδιο λόγο που έκανε αυτήν την παρέμβαση έχει πλέον δικαίωμα, με βάση την απόφαση της Εφέσεων, να κάνει προσφυγή η ίδια και στο CAS. Εφόσον το αποφάσισε η νέα διοίκηση της ΠΑΕ Ξάνθη και το έπραξε παρεμβαίνοντας στην συζήτηση ενώπιον της Επιτροπής Εφέσεων στις 9 Δεκεμβρίου, η λογική θα έλεγε ότι ειδικά μετά και την απόφαση που αυτή έλαβε, θα έπρεπε να κυνηγήσει και να προχωρήσει η ίδια η ΠΑΕ Ξάνθη σε προσφυγή στο CAS.

Μια προσφυγή που μπορεί να λένε οι περισσότεροι ότι έχει λίγες πιθανότητες να ευδοκιμήσει – αλλά ποτέ δεν θα μάθεις αν δεν την κάνεις. Άλλωστε και στην Εφέσεων όταν πήγαινες αυτήν την δεύτερη φορά, λίγες πιθανότητες είχες να ακουστείς, αλλά το τόλμησες.

Μένει μια εβδομάδα για να αποφασίσει η ΠΑΕ Ξάνθη αν θα προσφύγει στο CAS. Όλα δείχνουν ωστόσο, κρίνοντας από τις δημόσιες δηλώσεις του αντιπροέδρου της Φάνη Ουζουνίδη, ότι δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση.