Η ιστορική ομάδα του Διαγόρα της… Ξάνθης που κατέκτησε δύο τοπικά πρωταθλήματα και έπαιξε Δ’ Εθνική

Ο Διαγόρας ήταν ένας από τους διασημότερους ολυμπιονίκες της αρχαιότητας. Με καταγωγή από αριστοκρατική οικογένεια της Ιαλυσού, αρχαίας πόλης της Ρόδου, νίκησε στο αγώνισμα της πυγμαχίας στην 79η Ολυμπιάδα το 464π.Χ. και αποτέλεσε γενάρχη ολυμπιονικών, αφού και οι τρεις γιοι του Δαμάγητος, Ακουσίλαος και Δωριέας στέφθηκαν Ολυμπιονίκες όπως και οι εγγονοί του Ευκλής και Πεισίρροδος

Προς τιμήν του έχει πάρει το όνομα Διαγόρας στο αεροδρόμιο της Ρόδο αλλά και η μεγαλύτερη και πιο ιστορική ομάδα του νησιού, την οποία αντιμετωπίζει το μεσημέρι της Τετάρτης ο ΑΟΞ. Πόσοι όμως θυμούνται ότι μέχρι πριν μερικά χρόνια υπήρχε ομάδα Διαγόρας και στην Ξάνθη, η οποία μάλιστα είχε στεφθεί και πρωταθλήτρια στην Α’ Ερασιτεχνική Κατηγορία της ΕΠΣ Ξάνθης; Ο λόγος για τον Διαγόρα Νέας Κεσσάνης, ο οποίος έζησε μια χρυσή πενταετία της στο πρώτο μισό της δεκαετίας του ’90 κατακτώντας μάλιστα δυο πρωταθλήματα τις σεζόν 1991-1992 και 1993-1994 και αγωνιζόμενος στην τότε Δ’ Εθνική.

Από το χωριό της Νέας Κεσσάνης βγήκε ένα από τα μεγαλύτερα δεκάρια στην ιστορία του ΑΟΞ, ο Φωτίδης ο οποίος τώρα ζει στην Καστοριά καθώς επίσης και ο Καρακατσάνης ο οποίος αγωνίστηκε και αυτός στον ΑΟΞ και τώρα ζει στο χωριό.

Ανάμεσα στους ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν εκείνη την περίοδο στον Διαγόρα Νέας Κεσσάνης, μια ομάδα που δεν υπάρχει πια, είναι οι Μαρινάκης, Τάσος Μελισσόπουλος, Τσιλλιγγίρης, Κοψαλίδης, Κατσαράκης, Δράκος, Ξανθόπουλος, Γαρουφαλής, Βαϊντερλής, Αμαξάς και ο Σάκης Κουτροβέλης.

Προπονητής της ομάδας ήταν ο πρώην πρόεδρος των παλαιμάχων του ΑΟΞ Χριστόφορος Διαμαντής και πρόεδρος εκείνη την εποχή ο Άνθιμος Κυρλίδης, που έμεινε με το παράπονο ότι η ομάδα του κατέκτησε τότε δύο πρωταθλήματα ΕΠΣ Ξάνθης, έπαιξε Δ’ Εθνικη αλλά υποβιβάστηκε από το εθνικό πρωτάθλημα όχι γιατί δεν ήταν καλή αλλά γιατί δεν την ήθελαν τα κυκλώματα και δεν βρίσκονταν στα κέντρα που εξουσίαζαν τότε τις καταστάσεις…