Κούγιας για την φερόμενη πολυϊδιοκτησία: «Όσο ήμουν παρών έβγαιναν σωστές αποφάσεις αλλά δεν πήγα στο CAS και την Εφέσεων»

Με αφορμή μια δήλωση του Λάκη Σημαιοφορίδη για τις νομικές θέσεις του Αλέξη Κούγια, ο γνωστός ποινικολόγος και ιδιοκτήτης της ΑΕΛ απάντησε υποστηρίζοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι η αθώωση του ΠΑΟΚ οφείλεται στην δική του απουσία από τη συζήτηση.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι όσο συμμετείχε ο ίδιος τόσο στην ΕΕΑ (αν και στη συνέχεια δεν του επετράπη η παρουσία) όσο και στο Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό της SL1 αλλά και την Δευτεροβάθμια Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ με την πρώτη της σύνθεση, οι νομικές του απόψεις γίνονταν δεκτές από τους δικαστές, εφέτες και προέδρους πρωτοδικών.

Δεν πήγε όμως στο CAS και δεν παραβρέθηκε και στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Εφέσεων με τη νέα της σύνθεση. Αναλυτικά ο Αλέξης Κούγιας δήλωσε:

«Για αυτή την δήλωση του Σημαιοφορίδη, για την οποία με ενημέρωσαν οι συνεργάτες μου σήμερα και αφορά την ποιότητα των νομικών μου απόψεων στην υπόθεση πολυιδιοκτησίας ΠΑΟΚ – ΞΑΝΘΗΣ, έχω να δηλώσω τα εξής:

Σε όσα δικαστήρια για αυτή την υπόθεση ήμουν παρών, δύο Πρόεδροι Πρωτοδικών, οι οποίοι είναι και σήμερα οι Δικαστές που δικάζουν τις υποθέσεις στο Πρωτοβάθμιο Δικαστικό της Super League και ανώτεροι Δικαστές της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ, έκαναν απόλυτα δεκτές τις νομικές και ουσιαστικές απόψεις που ανέπτυξα και υποστήριξα περί δεσμευτικότητας του πορίσματος της Ανεξάρτητης Αρχής και Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού της οποίας τα μέλη επιλέγονται από τα κόμματα της Βουλής και τον εκάστοτε Υφυπουργό Αθλητισμού.

Τις νομικές απόψεις κατά συντριπτική πλειοψηφία επί 47 χρόνια τις κάνουν δεκτές και όλα τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα Δικαστήρια εις όλη την Ελλάδα και οι Δικαστές που τα συγκροτούν από το Μονομελές Πρωτοδικείο μέχρι τον Άρειο Πάγο.

Τον κύριο Σημαιοφορίδη δεν είχα την τύχη, ούτε την τιμή να τον συναντήσω σε κανένα από αυτά τα χιλιάδες Δικαστήρια, στα οποία συμμετείχα, ούτε ως ομόδικο, ούτε ως αντίδικο, ούτε καν στους διαδρόμους.

Από όσο γνωρίζω ασχολήθηκε και ασχολείται με τις οικονομικές διαφορές ποδοσφαιριστών και ΠΑΕ και πάντοτε από την σίγουρη πλευρά των ποδοσφαιριστών.

Δεν έχω καμία διάθεση να στραφώ εναντίον του είτε σε ποινικό, είτε σε αστικό, είτε σε πειθαρχικό επίπεδο, γιατί αφενός μεν δεν προλαβαίνω, αλλά γιατί αυτός που τα είπε είναι αυτός, αν τα έλεγε κανένας άλλος συνάδελφος που με ενδιαφέρει η γνώμη του θα ασχολιόμουν.

Χωρίς να θέλω να θίξω κανένα και με ό,τι σημαίνει αυτό, εγώ δεν ήμουν ούτε στην συζήτηση στο CAS, ούτε στην συζήτηση στην Επιτροπή Εφέσεων λόγω άλλων ανειλημμένων υποχρεώσεων, ειδικά στη συζήτηση στην Επιτροπή Εφέσεων οι δικηγόροι του ΠΑΟΚ επέμεναν να μην αναβληθεί η συζήτηση και να γίνει η δίκη χωρίς εγώ να συμμετέχω, το ίδιο είχαν ζητήσει και έγινε δεκτό, κατά τη γνώμη μου λάθος, και στην συζήτηση ενώπιον της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού.

Το θέμα της πολυιδιοκτησίας ΠΑΟΚ – ΞΑΝΘΗ είναι καθαρά αποκλειστικά θέμα εμπορικού – εταιρικού δικαίου και δεν γνωρίζω αν αυτή η κορυφαία νομική προσωπικότητα, ο κύριος Σημαιοφορίδης, που με αυτόν τον παράνομο και αμετροεπή τρόπο αναφέρθηκε σε έναν συνάδελφό του, ο οποίος έχει κάνει συνώνυμο το όνομα του με το δικηγορικό λειτούργημα περίπου 50 χρόνια, και έχει συμμετάσχει έστω και για μία φορά στην ζωή του σε τέτοιου αντικειμένου σοβαρή δίκη».

Είμαι περίεργος να δω ένα δικόγραφό του, σε οποιαδήποτε διαδικασία, εκτός αυτών που εκδικάζονται στην Επιτροπή Επιλύσεων Οικονομικών Διαφορών και τότε θα χαρώ ιδιαίτερα».

Ο Λάκης Σημαιοφορίδης νωρίτερα είχε αναφέρει:

«Είναι μια πλήρης δικαίωση του ΠΑΟΚ, του Ιβάν Σαββίδη και του κόσμου, που συμπάσχων με την ομάδα, πέρασε πολλά. Μιλάμε για μια υπόθεση που έφερε τεράστια αναταραχή σε κρίσιμο σημείο του Πρωταθλήματος. Είναι σημαντικό. Υπήρξε δικαίωση και των δικών μου νομικών απόψεων. Ακόμα και σήμερα έχουμε ανθρώπους που κυκλοφορούσαν στα ραδιόφωνα και αράδιαζαν νομικές αηδίες. Να κρυφτούν. Πολλοί. Και συνάδελφοί μου. Έλεγαν ότι είναι δεσμευτική η απόφαση. Ναι ήταν και ο κύριος Κούγιας. (…) Αν το πίστευε, δεν διάβασε καλά τα γράμματα για να το πω απλά. Σε όλα τα πράγματα υπάρχει ένας αυτοσεβασμός. Δεν βγήκα να κάνω τον έξυπνο. Βγήκα αντικειμενικά να πω τι ισχύει σύμφωνα με όσα γνωρίζω και δικαιώθηκα 100%. Μη βγαίνουμε και λέμε νομικές αηδίες… Υπήρχαν και πικρόχολα σχόλια για εμένα στην Αθήνα. Πρέπει να κρυφτούν στα νομικά τους καβούκια. Δεν γνωρίζουν. Μπορεί να ήθελαν να ωραιοποιήσουν μια κατάσταση. Πρέπει να υπάρχει και αυτοσεβασμός. Απευθύνεσαι σε χιλιάδες κόσμο. Σ’ ένα ραδιόφωνο σαν το δικό σας με χιλιάδες ακροατές, πρέπει να μεταφέρουμε εμπεριστατωμένες απόψεις».

Μάλιστα, μετά τη δήλωση του Κούγια ο Σημαιοφορίδης απάντησε:

«Ελαβα γνώση σήμερα μιας ανακοίνωσης (μια από τις εκατοντάδες ) του συναδέλφου Κούγια . Οπως συνήθως ο κ. Κούγιας έλαβε γνώση κάποιων δηλώσεών μου μέσω των …συνεργατών του (άραγε οι συνεργάτες του συνάδελφοι και μη ,τους οποίους βεβαίως και σέβομαι και εκτιμώ , ασχολούνται με τις υποθέσεις του ή με το να παρακολουθούν κάθε δήλωση που τον αφορά 😉 Κανονικά δεν θα έπρεπε να απαντήσω και να ασχοληθώ με τον Κούγια αφού ως άνθρωπος και δικηγόρος στέκομαι (( πολύ ψηλά )) για να ασχοληθώ με ((μικρότητες)) . Κάνω μια εξαίρεση λοιπόν σήμερα και διακόπτω την ευτυχισμένη προσωπική ,οικογενειακή και επαγγελματική μου καθημερινότητα για να απαντήσω στις αναφορές του Κούγια προς το πρόσωπό μου . Αρχικά βέβαια θα συμβουλεύσω τον συνάδελφο Κούγια να βελτιώσει κατά τι τις ((κλισέ)) λέξεις και φράσεις που χρησιμοποιεί στις εκατοντάδες ανακοινώσεις του γιατί αυτές πλέον έχουν πολυχρησιμοποιηθεί ( αυτό καλοπροαίρετα) . Ο κ. Κούγιας λοιπόν στρέφεται εναντίον μου γιατί ανέφερα εμφατικά σε δηλώσεις μου για την πασίγνωστη υπόθεση της πολυιδιοκτησίας του ((ΠΑΟΚ )) και την αντιδικία του με τον ((ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ)) ότι ακούσθηκαν ((νομικές αηδίες)) και εσφαλμένα κάποιοι συνάδελφοι , μεταξύ των οποίων και ο Κούγιας, δήλωναν συνεχώς , μεταξύ των άλλων , ότι (( η απόφαση της ΕΕΑ ήταν δεσμευτική για τα Πειθαρχικά Οργανα του ποδοσφαίρου )) . Προέβην λοιπόν στην δήλωση αυτή που αφορά τον Κούγια γιατί πράγματι δεν περίμενα , κυριολεκτικά εξεπλάγην , από έναν δικηγόρο της δικής του οντότητας και εμπειρίας να διατυπώσει μια τόσο εσφαλμένη νομική άποψη-κρίση για ένα τόσο σοβαρό νομικό ζήτημα !! . Η αλήθεια για το θέμα αυτό είναι , έστω και άν η τοποθέτησή μου ήταν κάπως αιχμηρή, για όσους αφορά ,ότι υπήρξε μια προσωπική δικαίωση -σε βαθμό απόλυτο – για τις δικές μου νομικές σκέψεις και απόψεις που είναι καταγεγραμμένες βέβαια και δεν μπορούν να αμφισβητηθούν από κανένα ,χωρίς βέβαια να έχω κατά το κρίσιμο χρονικό διάστημα κάποια εξάρτηση ή συνεργασία με την ΠΑΕ ΠΑΟΚ . Δυστυχώς για τον Κούγια η απόφαση των ΤΑΚΤΙΚΏΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ , στους οποίους συχνά – πυκνά αναφέρεται με σεβασμό , δεν τον δικαίωσε !!

– Αναφέρει ο Κούγιας (( ότι δεν με έχει συναντήσει σε κάποιο από τα χιλιάδες Δικαστήρια που συμμετείχε ανά την Ελλάδα κ.λ.π )) . Η απάντηση κ. Κούγια είναι μια και μοναδική . Απλά και φυσιολογικά δεν με συναντήσατε γιατί τις ίδιες ώρες και ημέρες εγώ δίκαζα από το 1989 τις χιλιάδες υποθέσεις ποδοσφαιριστών , αθλητών ,προπονητών ,παραγόντων κ.λ.π – πελατών μου σε όλα τα αθλητικά Δικαστήρια της Ελλάδος , για όλα τα Ολυμπιακά και μη αθλήματα . Σε αυτές τις υποθέσεις μου λοιπόν και γω πράγματι δεν σας συνάντησα ούτε κάν στους διαδρόμους των αρμοδίων Δικαστηρίων και Επιτροπών (( ΑΣΕΑΔ ,Πειθαρχιικά Οργανα , Επιτροπές Οικονομικών Διαφορών Ποδοσφαίρου , Μπασκετ ,Βόλλευ κ.λ.π ) στις οποίες μάλιστα το ποσοστό επιτυχίας μου βρίσκεται στο 98% . Εγώ πάντως δεν θυμάμαι πότε στις μεταξύ μας αντιδικίες καταφέρατε να με κερδίσετε κάποια αθλητική ,κυρίως ποδοσφαιρική, υπόθεση για τελευταία φορά (μάλλον ήταν άν δεν απατώμαι μια και μοναδική προ αμνημονεύτων ετών όταν ήσασταν ιδιοκτήτης της ΠΑΝΑΧΑΙΚΗΣ ).

Στην πιο πρόσφατη μάλιστα αντιδικία μας με την ΠΑΕ σας δεν καταφέρατε να κερδίσετε

ούτε την προσωρινή διαταγή που ζητήσατε ενώπιον του Ειρηνοδικείου Λάρισας !! Πάντως θα πρέπει να σας πληροφορήσω ότι διαχρονικά πολλοί γνωστοί και μη εξαιρετέοι συνάδελφοι του αθλητικού δικαίου με αποκαλούν (( δάσκαλο )) . Δεν ξέρω άν αυτό σας λέει κάτι .Αντιλαμβάνομαι βέβαια ότι οι τοποθετήσεις σας για το πρόσωπό μου συνδυάζονται ακόμη και σήμερα με την τεράστια πικρία για την υπόθεση του Αγγελου Αναστασιάδη την οποία είχατε κερδίσει σε πρώτο βαθμό ( χωρίς εγώ να εκπροσωπώ τότε τον Αγγελο ) – άν δεν απατώμαι με 5-0 – αλλά χάσατε στο Διαιτητικό Δικαστήριο , όταν εγώ ανέλαβα την υπόθεση !! Βέβαια εγώ τον δικαιολογώ τον Κούγια γιατί δεν ήταν λίγα , άν δεν απατώμαι 58.000 ευρω ,τα χρήματα που αναγκάσθηκε να πληρώσει στον Αγγελο . Μετά την ήττα του βεβαίως ο Κούγιας αναζήτησε και πάλι …σκοτεινούς κύκλους εις βάρος του εμπλέκοντας σε ανακοίνωσή του ακόμη και τον Πρόεδρο της ΕΠΟ κ. Γραμμένο .

– Οσο για τον άνω επιθυμεί να στραφεί ο Κούγιας εναντίον μου στα ποινικά και αστικά δικαστήρια και τα Πειθαρχικά όργανα τον παρακαλώ να το κάνει . Τον ενημερώνω όμως , για μια ακόμη φορά, ότι την επόμενη φορά που θα προσέλθει ως κατηγορούμενος στο Τριμελές Εφετείο δεν θα τον συγχωρήσω όπως έκανα ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης όταν ήταν ιδιοκτήτης του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ . Οι παρακλήσεις του αυτή τη φορά δεν θα πιάσουν τόπο . Είναι πάντως τυχερός γιατί συγκατηγορούμενός του τότε ήταν και ο τότε Νομάρχης και νυν Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Καχριμάνης και θα ήταν άδικο να καταδικαστεί άδικα και αυτός μαζί του . Οσο για την υποτιμητική τοποθέτηση του Κούγια για το πρόσωπό μου (( ότι δεν αξίζει να ασχοληθεί μαζί μου γιατί είμαι αυτός )) θα του αναφέρω μόνο τούτο . Οταν θα γράψω την πολυσέλιδη αυτοβιογραφία μου θα του την δώσω δωρεάν για να τη διαβάζει τις κρύες νύχτες του χειμώνα δίπλα στο τζάκι του . Τον προκαλώ άν θέλει πάντως να περιοδεύσουμε μαζί ανά την Ελλάδα για να καταλάβει ποιός είναι ο Κούγιας και ποιός είναι ο Σημαιοφορίδης !!!

— Οσο για τις αναφορές του Κούγια για το ότι το θέμα του ΠΑΟΚ και της πολυιδικοκτησίας είναι θέμα …εμπορικού -εταιρικού δικαίου , το οποίο εγώ …αγνοώ , καλό θα ήταν να είναι πιο προσεκτικός γιατί και πάλι εκτίθεται νομικά .Γιατί άν το θέμα αυτό ήταν (( αποκλειστικά θέμα εταιρικού -εμπορικού δικαίου )) όπως αναφέρει τότε και ο ίδιος κακώς παραστάθηκε ( όταν του το επέτρεψαν βέβαια δικονομικά ) στην Ε.Ε.Α και τις αρμόδιες Πειθαρχικές Επιτροπές της SUPER LEAGUE και τις ΕΠΟ . Θα έπρεπε να παρασταθεί σε κάποιο όργανο πειθαρχικό ή άλλο του Υπουργείου Ανάπτυξης !!! Πάντως την τελεσίδικη ,γνωστή πλέον απόφαση , την εξέδωσε , όπως γνωρίζει πλέον το Πανελλήνιο και ο ίδιος , μια Επιτροπή της ΕΠΟ και όχι του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Κούγια . Φιλικά λοιπόν και από ενδιαφέρον θα συμβούλευα τον Κούγια να είναι λίγο πιο προσεκτικός σε όλα δηλώνει για να μην εκτίθεται .

— Οσο για το άν έχω συμμετάσχει ή όχι σε κάποιες σοβαρές υποθέσεις στην επαγγελματική μου σταδιοδρομία θα αναφέρω στον Κούγια τα εξής : Ως μετριοπαθής άνθρωπος και δικηγόρος δεν συνηθίζω να διαφημίζω την ((νομική μου πραμάτια )) και τις νομικές επιτυχίες μου με ανακοινώσεις και ποικιλόμορφες διαφημίσεις Γενικά αποφεύγω να γίνομαι κοινώς ((μαιντανός)) (Διευκρίνιση : το μαιντανός δεν αφορά τον ίδιο ) . Ενημερώνω λοιπό τον Κούγια ότι :

α) πολλές από τις διατάξεις των νόμων και Κανονισμών στο χώρο του Αθλητισμού γενικά και του ποδοσφαίρου ειδικά είναι γραμμένες από τα χέρια μου ( αυτές διαβάζει και εφαρμόζει όταν βέβαια έχει τέτοιες υποθέσεις ) .Στην πολύχρονη επαγγελματική μου σταδιοδρομία , από το 1989 παρακαλώ , στα Αθλητικά Δικαστήρια και τις Επιτροπές έχω χειρισθεί υποθέσεις για τις οποίες οι αποφάσεις που εκδόθηκαν μέχρι και πρόσφατα αποτέλεσαν ((σταθμούς)) και άλλαξαν μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και τους Κανονισμούς της ΕΠΟ .Δεν ξέρω άν αυτές τις αποφάσεις τις επικαλείται ως νομολογία σε κάποιες περιπτώσεις και ο ίδιος ο κ. Κούγιας όταν ασχολείται με αθλητικές ή ποδοσφαιρικές υποθέσεις.Τέλος για τις αναφορές του στο θέμα ότι (( η απόφαση της Εφέσεων της ΕΠΟ είχε αυτό το αποτέλεσμα γιατί δεν …..παραστάθηκε και δεν την…… χειρίσθηκε ο ίδιος )) θα πω τούτο . Είναι προφανές ότι εμμέσως πλην σαφώς υποτιμά την νομική επάρκεια των συναδέλφων του ((ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ)) και φαντάζομαι ότι κάτω από φυσιολογικές συνθήκες αυτοί , με κάποιο τρόπο , θα αντιδράσουν . Ιδωμεν . – Επειδή όμως ασχολήθηκα αρκετά με τον Κούγια κλείνω λέγοντάς του κάτι που λέμε εμείς οι Πόντιοι (( εγώ Πόντιος είμαι σκυλ υιός ματώνω κι ματούμαι )). Για την αληθή έννοια της φράσης αποτανθείτε κ. Κούγια στον Πόντιο Μπαμπινιώτη

(Υ.Γ) Σας ενημερώνω επίσης ότι συντόμως θα είμαστε αντίδικοι στην υπόθεση του προπονητή- πελάτη μου κ. Μιχάλη Γρηγορίου και σε μια υπόθεση γνωστού και πελάτη μου στα Ποινικά και Αστικά Δικαστήρια .

Κύριε Κούγια καλή σας ημέρα».

Материалы по теме:

Γ’ Εθνική: Οριστική αναβολή στους αγώνες της Τετάρτης! Με ποιούς παίζουν Σουφλί και Εθνικός την Κυριακή…
Ανταπόκριση από την Αθήνα: Παναγιώτης Τζαμπαζλής -  Στην αγωνιστική δράση επιστρέφει όχι μόνο η Super και η Football League αλλά και η Γ’ Εθνική, ...
Ο Θρακιώτης που βρέθηκε μια ανάσα από το Κύπελλο Γερμανίας!
Ανταπόκριση από την Αλεξανδρούπολη: Λεωνίδας Κάλφας -  Μπορεί να ακούγεται απίστευτο, αλλά είναι αληθινό! Ο σαββατιάτικος τελικός του Κυπέλλου Γερμανίας ανάμεσα στην ...
Photos: 60 κλικ από την βράβευση της Ασπίδας από την Skoda Ξάνθη
Ανταπόκριση από την Ξάνθη: Νεκτάριος Αμποβιανίδης -  Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής η βράβευση της ανδρικής ομάδας μπάσκετ της Ασπίδας από την ΠΑΕ Skoda ...
Video: Ολόκληρος ο αγώνας Νέστου Χρυσούπολης – Μέγα Αλέξανδρου Ιάσμου που έκρινε την άνοδο
Παρακολουθήστε σε βίντεο ολόκληρο τον δραματικό αγώνα ανάμεσα στον Νέστο Χρυσούπολης και τον Μέγα Αλέξανδρο Ιάσμου, που έκρινε την άνοδο στην Γ' Εθνική ...
Επέτειος: Τρία χρόνια από την κατάκτηση του τίτλου της Super League από την Κ17 της Ξάνθης
  Τρία χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την κατάκτηση του Πρωταθλήματος Κ17 από την ομάδα της Ξάνθης στο φάιναλ φορ του Αγρινίου. Σε μια περίοδο που οι ...