Βραδινό δημοσίευμα από MME του Μαρινάκη για Σαββίδη-πολυϊδιοκτησία αλλά και ΥΠΕΡ της νέας Ξάνθης

Καθώς αναμένεται από μέρα σε μέρα η απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ για την υπόθεση της φερόμενης πολυϊδιοκτησίας ΠΑΟΚ-Ξάνθης, αίσθηση προκαλεί ότι το βράδυ της Κυριακής και σε ημέρα αγωνιστικής δράσης με τον Ολυμπιακό να έχει αυξήσει κι άλλο την διαφορά του στην βαθμολογία, ΜΜΕ που πρόσκεινται στον Βαγγελη Μαρινάκη επιλέγουν να αναφερθούν στο θέμα αυτό.

Η αφορμή δίνεται από την πρόσφατη επιχειρηματική κίνηση της πλευράς Σαββίδη να γίνει το αφεντικό στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης, μια κίνηση που όπως έχει γράψει το ThrakiSportS ανοίγει τον δρόμο και για διεκδίκηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης.

Στο δημοσίευμα από to10 (επιρροής Μαρινάκη), αναφέρεται ότι με τις αναφορές ακόμα και από τον επίσημο ΠΑΟΚ ότι η Beltera που εξασφάλισε το πλειοψηφικό πακέτο της διαχείρισης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης ανήκει στον Σαββίδη, ουσιαστικά είναι σαν να γίνεται παραδοχή ότι ο Σαββίδης ήλεγχε τον ΠΑΟΚ και την Ξάνθη, αφού η εταιρεία Beltera εμφανίζεται και στις δαιδαλώδεις διαδρομές της υπόθεσης της φερόμενης πολυϊδιοκτησίας που μας απασχολούν τους τελευταίους 14 μήνες.

Πολλές είναι οι πρώτες ερμηνείες για την σκοπιμότητα αυτου του δημοσιεύματος. Μια από αυτές έχει να κάνει με την φημολογία που έχει αναπτυχθεί ότι μέσα στην εβδομάδα, ενδεχομένως και μέσα στις επόμενες ώρες, θα δημοσιευθεί η περιβόητη απόφαση και εκκρεμεί μια ακόμα σύσκεψη για να επιδιωχθεί ομοφωνία (όπως έχει γράψει και ο Κυριάκος Θωμαΐδης στο dikisports). Οπότε επαναφέροντας το θέμα στο προσκήνιο, διαμορφώνεται και κλίμα.

Ενδεχομένως το θέμα να ξεφεύγει από τα αθλητικά και να μπαίνει στις επιχειρηματικές δραστηριότητες των δύο συγκεκριμένων κολοσσών και των δραστηριοτήτων τους. Αλλά το όλο κείμενο που αναρτήθηκε από to10 έχει αξία και για έναν ακόμα λόγο.

Αναφέρει χαρακτηριστικά σε ένα σημείο του: «Αν ο κ. Σαββίδης είναι ιδιοκτήτης ή μεγαλομέτοχος της εταιρείας Belterra Investments Ltd, μέσω της οποίας εξαγόρασε το ποσοστό της γερμανικής Helanor Holding, (…) μέσω της σχέσης αυτής με την Belterra ο κ. Ιβάν Σαββίδης εμπλέκεται με τη Dimera (ιδιοκτήτρια της ΠΑΕ ΠΑΟΚ) και με την RFA ( συμφερόντων αυτή του κ. Καλπαζίδη) και όλοι μαζί, «ομού κι αντάμα» ελέγχουν τον ΠΑΟΚ και την Ξάνθη (με την παλιά ιδιοκτησία εννοείται), άρα όλοι ενέχονται στην αποδεδειγμένη ( μέσω της ΕΕΑ) πολυιδιοκτησία».

Η διευκρίνιση«με την παλιά ιδιοκτησία εννοείται» για την Ξάνθη δείχνει διάθεση από τον συντάκτη να απεμπλακεί από την υπόθεση της πολυϊδιοκτησίας ο Μπιλ Πάπας και η νέα διοίκηση της ΠΑΕ Ξάνθη, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά από μέσα ενημέρωσης που ελέγχονται από την πλευρά Μαρινάκη. Μέχρι πρόσφατα υπενθυμίζεται ότι στα ίδια αυτά μέσα εμφανιζόταν η νέα ιδιοκτησία ως συνέχεια της παλιάς και αφήνονταν υπόνοιες ότι ο Μπιλ Πάπας ως συνεχιστής του Πανόπουλου είναι κάτι σαν… μπροστινός του Σαββίδη.

Αναλυτικά το κείμενο από την ιστοσελίδα to10 έχει ως εξής:

«Αποθέωσαν την επιχειρηματική κίνηση της εταιρείας Belterra Investments Ltd να αποκτήσει, μέσω εξαγοράς, το πλειοψηφικό πακέτο του διαχειριστή του λιμανιού της Θεσσαλονίκης τα ΜΜΕ, με πρωτεργάτες τα ηλεκτρονικά (έντυπα δεν απόμειναν, έκλεισαν όλα) μέσα της εξυγίανσης (και στην οικονομία) και καλά έκαναν. Αν δεν παινέψεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει! Από κοντά και ο Α.Σ. Π.Α.Ο.Κ. ( κάτι σαν τη μάνα του λόχου) που βρήκε την ευκαιρία να επιτεθεί εναντίον όσων τόσο καιρό αναρωτιούνται που είναι ο κ. Ιβάν Σαββίδης και γιατί αποφεύγει να βρεθεί στην πόλη.

Όλοι αυτοί έγραψαν και ξαναέγραψαν κάτω από μια φωτογραφία του κ. Σαββίδη (και άριστα έπραξαν) για «τον Ιβάν Σαββίδη που γίνεται το μεγάλο αφεντικό στο δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι τη χώρας, καθώς η Belterra Investments Ltd προσχώρησε στην εξαγορά του ποσοστού της γερμανικής Helanor Holding στον Ο.Λ.Θ., εξέλιξη που τον καθιστά το απόλυτο αφεντικό στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης». Στο μετερίζι κι ο Α.Σ. ΠΑΟΚ που ανακοίνωσε περιχαρής ότι « κυρίαρχος του Ο.Λ.Θ. είναι ο μεγαλομέτοχος και πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδης μέσω της εταιρείας συμφερόντων του Belterra. Το μεγάλο αφεντικό της ΠΑΕ ΠΑΟΚ συνεχίζει να δίνει όραμα στην πόλη της Θεσσαλονίκης και στη Βόρεια Ελλάδα γενικότερα…».

Κάπου εδώ ξεκινάνε οι αναρωτήσεις: Ο κ. Ιβάν Σαββίδης είναι ιδιοκτήτης της εταιρείας Belterra Investments Ltd, που εξαγόρασε το πακέτο της Helanor και είναι κυρίαρχη στον Ο.Λ.Θ.; Πότε συνέβη αυτό; Στην προ έτους ακροαματική διαδικασία ενώπιον της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού για την υπόθεση της πολυιδιοκτησίας μεταξύ ΠΑΟΚ και Ξάνθης οι δικηγόροι του κ. Σαββίδη διερρήγνυαν τα ιμάτια τους ότι ο Ιβάν δεν έχει καμία σχέση ούτε με τη Belterra, ούτε με τη Dimera, ούτε με τον ΠΑΟΚ. Σύμβουλος απλός είναι, επειδή ανήκει στην οικογένεια και μιας και οι δυο γιοί του (Νίκος και Γιώργος) και η σύζυγος του (Κυριακή) ελέγχουν μετοχικά τις εταιρείες και τον ΠΑΟΚ αυτός συμβουλεύει απλώς πώς να ενεργούν, που να επενδύουν, τι προσφορές να κάνουν, πώς να διαχειρίζονται τα μετοχικά πακέτα και άλλα τέτοια επιχειρηματικά.

Πότε ο κ. Σαββίδης έγινε «μεγαλομέτοχος και πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ», πότε μετατράπηκε στο «μεγάλο αφεντικό της ΠΑΕ ΠΑΟΚ», όπως ο Α.Σ. ΠΑΟΚ ανακοινώνει, με ποιες διαδικασίες, πότε ολοκληρώθηκαν, πότε ανακοινώθηκαν, πότε εγκρίθηκαν; Δηλαδή, οι δικηγόροι της ΠΑΕ ΠΑΟΚ ενώπιον της ΕΕΑ έλεγαν ψέματα; Προσπαθούσαν να παραπλανήσουν την Επιτροπή καταθέτοντας ψευδή στοιχεία όταν αρνούνταν κάθε σχέση του κ. Ιβάν Σαββίδη με τις εταιρείες Belterra και Dimera και με την ΠΑΕ ΠΑΟΚ; Μήπως και στην περίπτωση του ΟΛΘ ο κ. Σαββίδης «απλώς συμβουλεύει τους δύο γιούς του και τη σύζυγο του»; Υπάρχει προφανώς ένα θέμα και χρειάζεται να ξεκαθαριστεί «δια την τάξιν» που έλεγαν παλιότερα.

Αν ο κ. Σαββίδης είναι ιδιοκτήτης ή μεγαλομέτοχος της εταιρείας Belterra Investments Ltd, μέσω της οποίας εξαγόρασε το ποσοστό της γερμανικής Helanor Holding, με γειά του, με χαρά του και μπράβο στους τριγύρω του που το αποκαλύπτουν. Μόνο που μέσω της σχέσης αυτής με την Belterra ο κ. Ιβάν Σαββίδης εμπλέκεται με τη Dimera (ιδιοκτήτρια της ΠΑΕ ΠΑΟΚ) και με την RFA ( συμφερόντων αυτή του κ. Καλπαζίδη) και όλοι μαζί, «ομού κι αντάμα» ελέγχουν τον ΠΑΟΚ και την Ξάνθη (με την παλιά ιδιοκτησία εννοείται), άρα όλοι ενέχονται στην αποδεδειγμένη ( μέσω της ΕΕΑ) πολυιδιοκτησία.

Κι επειδή η σχέση αυτή « Σαββίδης, Καλπαζίδης, ΠΑΟΚ, Ξάνθη» δεν έχει ακόμη δικαστικά διερευνηθεί πλήρως και όλοι περιμένουν να εκδοθεί μια απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων για την υπόθεση οι διευκρινίσεις είναι απαραίτητες για να μην μπλεχθεί η ιστορία και προκληθούν τίποτε περίεργοι συνειρμοί στη σκέψη των δικαστών.

Δεν είναι αργά ούτε τώρα να πάρει κάποιος μια απόφαση και να ξεκαθαρίσει εντελώς το τοπίο για να γνωρίζουν όλοι τι ακριβώς συμβαίνει και πως (και εάν) ο κ. Ιβάν Σαββίδης όντως εμπλέκεται στην Belterra, που εμπλέκεται με τη Dimera, που είναι ιδιοκτήτρια της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, που τη δανειοδότησε με 6,7 εκατομμύρια ευρώ ομολογιακού δανείου χωρίς καμία απολύτως διασφάλιση ο Καλπαζίδης της RFA, που έλεγχε την Vialand, που είναι ιδιοκτήτρια των εγκαταστάσεων της ΠΑΕ Ξάνθης. Μύλος θα πείτε, αλλά ένα ξεκαθάρισμα το χρειάζεται….».