Κόντρα Αυγενάκη-ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για τα πτυχία των προπονητών ΕΠΟ και των αποφοίτων των ΤΕΦΑΑ

Στη Βουλή συζητήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής η Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου για τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων των Τμημάτων Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού των ελληνικών Πανεπιστημίων με ειδικότητα στο άθλημα του ποδοσφαίρου.

Για να δώσει απαντήσεις προσήλθε ο υφυπουργός Αθλητισμού
Λευτέρης Αυγενάκης. Το θέμα ως γνωστόν απασχολεί έντονα και την πανεπιστημιακή κοινότητα του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής αλλά και τους δεκάδες αποφοίτους του ΔΠΘ με ειδικότητα το ποδόσφαιρο, οι οποίοι υποχρεώνονται να πληρώνουν αρκετά χρήματα στα σεμινάρια της ΕΠΟ και βλέπουν ουσιαστικά να μην αναγνωρίζονται τα πτυχία τους.

«Μέχρι και σήμερα οι πτυχιούχοι Φυσικής Αγωγής με ειδικότητα προπονητή ποδοσφαίρου για να μπορέσουν να ασκήσουν το επάγγελμα προπονητή ποδοσφαίρου και να αποκτήσουν την ταυτότητα προπονητή UEFA και ΕΠΟ είναι υποχρεωμένοι να ολοκληρώσουν τα επί πληρωμή και με υψηλό κόστος συμμετοχής σεμινάρια της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (Ε.Π.Ο.), παρόλο που η εκπαίδευσή τους στα ελληνικά πανεπιστήμια είναι και επαρκής και ουσιαστική» ανέφερε ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

Συνέχισε λέγοντας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με το α. 48 του Ν.4373/2016 τροποποίησε το α. 31 του Ν.2725/1999 που αναφέρεται στην άδεια προπονητή προσθέτοντας ότι: «Πέραν της αδειοδότησης από το κράτος, η άσκηση του επαγγέλματος του προπονητή δεν υπόκειται στην έγκριση ή άλλου ισοδύναμου αποτελέσματος περιορισμό άλλου φορέα», ωστόσο παρά τη νομοθετική ρύθμιση, η πρακτική αυτή δεν έχει αλλάξει, όπως επισημαίνεται και από την Ένωση Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής Ν. Μαγνησίας. Αναφέρθηκε, ακόμη, στην απάντηση που έδωσε το Υπουργείο σε σχετική Ερώτησή του στις 30.03.2020 σύμφωνα με την οποία το ζήτημα εξετάζεται και βρίσκεται σε στάδιο επεξεργασίας υπογραμμίζοντας ότι ένα χρόνο μετά το ζήτημα παραμένει άλυτο και ρώτησε ευθέως τον Υφυπουργό αν έχει την πρόθεση να παρέμβει προκειμένου να ξεκαθαρίσει το θέμα των προϋποθέσεων για την άσκηση του επαγγέλματος του προπονητή ποδοσφαίρου και να εφαρμοστεί η νομοθετική ρύθμιση στην οποία προχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του βουλευτή Μεϊκόπουλου, το οποίο εστάλη και στο ThrakiSportS προς δημοσίευση, «ο κ. Αυγενάκης εξάντλησε την πρωτολογία του μιλώντας για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για τον αθλητισμό, την αξία της αθλητικής μεταρρύθμισης υπό το φως των πρόσφατων καταγγελιών και τις πολλαπλές τηλεδιασκέψεις που πραγματοποιεί με εκπροσώπους ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων χωρίς να δίνει καμιά απάντηση στις ερωτήσεις του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ».

Παίρνοντας πάλι το λόγο, ο Αλ. Μεϊκόπουλος τόνισε ότι: «το θέμα δεν είναι πόσες τηλεδιασκέψεις διοργανώνει ο ΣΥΡΙΖΑ ή η ΝΔ. Αυτό που έχει σημασία εν τέλει είναι οι πολιτικές αποφάσεις και πράξεις του Υπουργείου Αθλητισμού για την επανεκκίνηση της αθλητικής δραστηριότητας». Κάνοντας λόγο για το καθεστώς υποκινητικότητας χιλιάδων αθλητών και αθλητριών και το βιοποριστικό ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι απλήρωτοι γυμναστές, οι προπονητές και το λοιπό προσωπικό των ακαδημιών, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι η εικόνα που έχει δεν είναι «τόσο ρόδινη».

«Ένα σεμινάριο λίγων ωρών εξισώνεται με ένα πανεπιστημιακό πτυχίο τετραετούς φοίτησης ενώ οποιοσδήποτε παρακολουθήσει το σεμινάριο μπορεί να αποκτήσει άδεια προπονητή» είπε χαρακτηριστικά. Ζήτησε από τον Υφυπουργό «να απαντήσει επιτέλους επί της ουσίας αν και με τι τρόπο θα υπάρξει επίλυση ή αν σκοπεύει να στείλει το πρόβλημα που χρονίζει στις καλένδες».

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του Βολιώτη βουλευτή, «ο Υφυπουργός Αθλητισμού παρέλειψε να αναφερθεί στο αν θα έρθει τελικά σε συνεννόηση με την ΕΠΟ μιλώντας αόριστα και γενικόλογα για επίλυση του ζητήματος με «υποχωρήσεις» και μέσω του μητρώου προπονητών, σαν να μην υποχωρεί όλα αυτά τα χρόνια η Πολιτεία στη παράλογη στάση της ΕΠΟ στο ζήτημα αυτό. Φρόντισε, επίσης, να ξεκαθαρίσει ότι η κυβέρνηση δε θα αμφισβητήσει «προπονητές που προέρχονται από άλλες δεξαμενές και άλλες πηγές που υπάρχουν και λειτουργούν χρόνια τώρα» χωρίς να διευκρινίζει ποιες είναι οι δεξαμενές αυτές και συμψηφίζοντάς τους ουσιαστικά με τους χιλιάδες αποφοίτους των ΤΕΦΑΑ με ειδικότητα προπονητή ποδοσφαίρου.