Ο Θρακιώτης αρχηγός του Εργοτέλη Χρήστος Μπάτζιος στο ThrakiSportS για το ματς με την Ξάνθη, την SL2 και τις αναμνήσεις από την Θράκη

Συνέντευξη στην Μάνια Ζαχαριουδάκη

Ενας Θρακιώτης που πλέον έγινε Κρητικός. Ο Χρήστος Μπάτζιος κατάγεται από τον Πολύανθο Ροδόπης. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καβάλα. Συστήθηκε στην ποδοσφαιρική Θράκη μέσα από την πολυετή παρουσία του σε ομάδες του Έβρου (ΑΕ Νέας Χηλής, Εθνικός Αλεξανδρούπολης, Εβρος Σουφλίου). Βρήκε όμως την ποδοσφαιρική του γαλήνη στην Κρήτη και πλέον και την προσωπική, έχοντας κάνει εκεί οικογένεια, καθότι πλέον φρέσκος πατέρας μια κορούλας 4 μηνών.

Κατάφερε στο πέρασμα των ετών με την δουλειά αλλά και την προσωπικότητά του, όχι απλά να καθιερωθεί στην ομάδα του Εργοτέλη αλλά να εμπνέει σεβασμό σε συμπαίκτες και αντιπάλους, κερδίζοντας και τον «τίτλο» του αρχηγού της ομάδας.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Με αφορμή το επικείμενο παιχνίδι του Εργοτέλη με την Ξάνθη, το ThrakiSportS κουβέντιασε (λαμβάνοντας όπως μπορείτε να δείτε και στην φωτογραφία όλα τα προστατευτικά μέτρα) με τον Χρήστο Μπάτζιο για όλα τα θέματα της επικαιρότητας.

Για την πορεία της ομάδας του Ηρακλείου, τα προσωπικά του συναισθήματα που θα τεθεί αντιμέτωπος μιας ομάδας της Θράκης, την πορεία του φετινού πρωταθλήματος της Super League 2, τα ζητήματα που προέκυψαν και ενδεχομένως να προκύψουν ξανά εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού αλλά και τις αναμνήσεις του από την παρουσία του στις θρακιώτικες ομάδες.

Μετά από πολύμηνη αποχή, έχει 20 μέρες που ξεκίνησε επιτέλους το πρωτάθλημα της Super League 2 και ήδη έχουν παιχτεί οι πρώτες πέντε αγωνιστικές. Ενα πρώτο σχόλιο για αυτές;

Μετά από ένα πολύ μεγάλο διάστημα απραξίας επιτέλους επιστρέψαμε στη φυσική μας θέση, τους αγωνιστικούς χώρους. Είμαστε πολύ ανακουφισμένοι, μετά από ότι προηγήθηκε, και τον αγώνα που έγινε από όλους ώστε να επανέλθουμε. Έχοντας κυλήσει οι πρώτες αγωνιστικές εβδομάδες, μια πρώτη εικόνα που μπορούμε να δούμε είναι ότι το πρωτάθλημα είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό με πολλές και καλές ομάδες. Η ιδιαιτερότητα του να υπάρχουν αγώνες κάθε Κυριακή – Τετάρτη αποτελεί ένα πρωτόγνωρο γεγονός για εμάς μετά από τόσο διάστημα αποχής. Πρέπει να γίνεται καλή διαχείριση του ρόστερ της κάθε ομάδας, κάτι το οποίο θα μετρήσει πολύ. Επίσης μπορώ να πω ότι ανεξαρτήτως ονομάτων ρόστερ οι περισσότερες ομάδες είναι πολύ κοντά αγωνιστικά και οι διάφορες μέχρι τέλους θα είναι μικρές.

Ποιοι οι στόχοι της ομάδας σου, του Εργοτέλη, σε αυτό το πρωτάθλημα;

Παρότι δεν μας υπολογίζουν, ο στόχος μας είναι, χωρίς βέβαια να υπάρχει το μαχαίρι στο λαιμό, όπως υπάρχει σε κάποιες άλλες ομάδες, η άνοδος. Η ομάδα μας αποτελεί από ένα κράμα ταλαντούχων νεαρών και κάποιων έμπειρων ποδοσφαιριστών. Όλοι μας είμαστε διψασμένοι για διάκριση και θελουμε να πετύχουμε με την ομάδα κάτι καλό.

Φαντάζομαι ότι όταν λες για το μαχαίρι τον λαιμό, αναφέρεσαι πρωτίστως στην προσεχή σας αντίπαλο, την Ξάνθη. Αυτή είναι το φαβορί για τον τίτλο και την άνοδο;

Σίγουρα ομάδες όπως η Ξάνθη, ο Λεβαδειακός, ο Ιωνικός , τα Χανιά και η Παναχαϊκή με ρόστερ ποιοτικά αποτελούν δυνατές ομάδες , ωστόσο η διάρκεια θα κρίνει πολλά.

Αρα, ο στόχος του Εργοτέλη απέναντι στην Ξάνθη μεθαύριο ποιος είναι;

Η ομάδα μας στα πρώτα δύο εντός έδρας παιχνίδια δεν πήρε κάτι θετικό κάτι το οποίο ήταν άδικο πιστεύω με βάση την εικόνα των αγώνων. Στη συνέχεια έδειξε με τα δυο δίπλα ότι πάντα παίζει για τη νίκη ανεξαρτήτως αντιπάλου. Έτσι και το Σάββατο ο στόχος της ομάδας μας είναι οι τρεις πόντοι απέναντι σε μια πολύ ποιοτική ομάδα.

Κατάγεσαι από την Θράκη, με την Ξάνθη να αποτελεί το μεγαλύτερο όνομα της περιοχής. Πως είδες το ξεκίνημά της;

Σίγουρα η ομάδα της Ξάνθης έχει το μεγαλύτερο μπάτζετ στην κατηγορία και με βάση τα ονόματα που υπάρχουν στο ρόστερ της δεν έχει κάνει το αναμενόμενο ξεκίνημα . Είναι αρχή βέβαια ακόμα και όλα θα κριθούν στο τέλος για την άνοδο.

Πιστεύεις ότι την επηρεάζει ακόμα η περσινή εξωγηπεδική περιπέτεια με την φερόμενη πολυϊδιοκτησία με τον ΠΑΟΚ, που εν τέλει την οδήγησε και στον υποβιβασμό μετά από τρεις δεκαετίες;

Τώρα αναφορικά με την περιπέτεια της ομάδας, σίγουρα αποτέλεσε ένα σημείο αναφοράς που κέντρισε πιστεύω και το ενδιαφέρον των φιλάθλων, ωστόσο η ομάδα άλλαξε σελίδα πλέον και με νέα διοίκηση έχει περάσει σε νέα εποχή.

Πάντως προκαλεί αίσθηση που ένας ποιοτικός ποδοσφαιριστής, παρά την καταγωγή του από την Θράκη, δεν αγωνίστηκε με την φανέλα της Ξάνθης. Ποιες στιγμές έχεις κρατήσει από το ξεκίνημα της πορείας σου στο ποδόσφαιρο;

Σίγουρα υπάρχουν πολύ θετικές εμπειριες από το ξεκίνημα. Τα εφόδια που είχα πάρει από την Ακαδημία Ελπιδες Καβαλας, από όπου ξεκίνησα, με βοήθησαν ιδιαίτερα στα πρώτα μου βήματα. Η επιλογή των σπουδών στο Παιδαγωγικό της Αλεξανδρούπολης αντί για την αποδοχή  επαγγελματικού συμβολαίου με ομάδες Α’ Εθνικής μπορεί να καθυστέρησε το επαγγελματικό μου ντεμπούτο, ωστόσο αυτό δεν το μετάνιωσα. Σίγουρα υπάρχουν πολλές στιγμές σε γήπεδα της Θράκης και ιδίως του Έβρου όπου έχω αγωνιστεί περισσότερο, οι οποίες μπορεί να μην ήταν σε καθαρά επαγγελματικό επίπεδο αλλά Γ’ Εθνικής, αλλά μου έχουν χαρίσει φίλους είτε μέσα στις ομάδες είτε εκτός σε διαφορετικά μέρη, κάτι το οποίο μένει εντέλει!

Πλέον έχεις… ριζώσει στον Εργοτέλη. Τι το διαφορετικό έχεις βρει στην ομάδα της Κρήτης, σε σχέση με τις προηγούμενες σου ομάδες; 

Από την πρώτη στιγμή στον Εργοτελη καταλαβαίνεις ότι υπάρχει ένα κλίμα οικογενειακό. Μπορεί να ακούγεται στερεότυπο, αλλά η αλήθεια είναι ότι αυτό που συνάντησα εδώ ήταν κάτι το ξεχωριστό. Ανεξαρτήτως προσώπων, είναι η αύρα του συλλόγου που βγάζει κάτι το θετικό. Πέρα από τις πολύ καλές εγκαταστάσεις και τον τρόπο λειτουργίας της ομάδας που συναντάς σε λίγες επαγγελματικές ομάδες στην Ελλάδα, οι σχέσεις μεταξύ των ατόμων του ρόστερ και της διοίκησης ξεπερνά τα όρια του τυπικού. Αυτό που λέμε ομάδα- οικογένεια βρίσκει την εφαρμογή του στον Εργοτελη.

Πλέον θεωρείσαι από τους παλιούς στην ομάδα! Συμβουλεύεις τους νεότερους συμπαίκτες του, ως παλαιότερος και εμπειρότερος;

Έχοντας αρκετά χρόνια πλέον στην ομάδα του Εργοτέλη, η οποία βασίζεται κυρίως σε νέα- ταλαντούχα παιδιά, θεωρώ πως πέρα από το ρόλο που έχει ο καθένας στο γήπεδο , είναι λογικό οι μεγαλύτεροι ηλικιακά να έχουμε και το ρόλο του συμβούλου – παρακινητή για τους νέους συμπαίκτες μας. Η εμπειρία είναι κάτι που βοηθάει σε πολλές στιγμές τόσο μέσα, όσο και έξω από τις τέσσερις γραμμές και όλοι μας οι μεγαλύτεροι, εγώ, ο Σαρρής, ο Μπουρσελης, ο Μπουτσάκης κλπ προσπαθούμε να βοηθήσουμε όσο μπορούμε τα νέα παιδιά.

Σε ανησυχεί το ενδεχόμενο μιας δεύτερης διακοπής της αγωνιστικής δράσης λόγω της COVID-19;

Σίγουρα με βάση τα όσα βλέπουμε κάθε μέρα είναι λογικό να υπάρχει ένας φόβος σε όλους μας. Ωστόσο πιστεύω ότι μέσω των εβδομαδιαίων τεστ που κάνουμε και της τήρησης όλων των υγειονομικών μέτρων προστασίας αισθανόμαστε σε μεγάλο ποσοστό ασφαλείς. Τώρα όσον αφορά την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος θεωρώ ότι από τη στιγμή που ξεκινήσαμε, θα ολοκληρωθεί κανονικά. Μπορεί να υπάρχει μόνο ένας γύρος πλέι-οφ και πλέι αουτ, ωστόσο αυτά πιστεύω πως θα γίνουν κανονικά. Ελπίζω οτι δεν θα υπάρξει διακοπή. Για την ακρίβεια, έχω την προσδοκία για το ακριβώς αντίθετο…

Τι εννοείς;

Η αλήθεια είναι ότι πέρα από εμάς και την Super League 1, οι υπόλοιπες κατηγορίες παραμένουν σε αναστολή, πράγμα πολύ στενάχωρο. Ειδικά για την Football League, η οποία είναι και αυτή επαγγελματική κατηγορία και δεσμεύεται μάλιστα να τηρήσει τα ίδια πρωτόκολλα με εμάς, θεωρώ ότι είναι άδικο που δεν έχουν ξεκινήσει τις προπονήσεις. Γενικότερα βέβαια πιστεύω ότι ο αθλητισμός είτε επαγγελματικός είτε ερασιτεχνικός, αποτελεί μια διέξοδο για όλους σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που βρισκόμαστε. Επομένως, τηρώντας προπαντώς τα μέτρα με υπευθυνότητα, θεωρώ ότι θα αποτελούσε ένα πολύ θετικό βήμα για όλους να ανοίξει ο αθλητισμός στο προσεχές διάστημα.

Μακάρι να σε ακούσουν ο Χαρδαλιάς, ο Ηρακλειώτης Αυγενάκης, ο Κρητικός Μητσοτάκης και γενικά όσοι λαμβάνουν τις αποφάσεις. Κλείνοντας αυτήν την κουβέντα, είδαμε το μήνυμά σου προς την πολιτική ηγεσία του τόπου, θα ήθελα και ένα μήνυμα που θα ήθελες να στείλεις προς τους συμπατριώτες σου και γενικά τους Θρακιώτες φιλάθλους…

Μπορεί να βρίσκομαι χρόνια στην Κρητη, όπου έχω παντρευτεί και έχω κάνει την οικογένεια μου εδώ, ωστόσο δεν ξεχνάω και τα μέρη απ’ όπου έχω περάσει επάνω στη Θράκη, τους συγγενείς μου στην Κομοτηνή αλλά και τους φίλους που έχω κάνει ιδίως στον Έβρο. Απεναντιας διατηρώ επαφες όσο μπορώ και χαίρομαι όταν έχω τη ευκαιρία να επισκέπτομαι αυτά τα μέρη. Θα ήθελα να ευχηθώ σε όλο το φίλαθλο κόσμο της Θράκης υγεία σε αυτές τις δύσκολες στιγμές για όλους και όταν επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα, τότε να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις ομάδες τους δυναμικά.