Δημοσιοκάφρος: Οι «μουντιαλικοί» σπήκερ του ΑΟΞ και ένα αντίο στον Βαβατσικλή

ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑ σας, καλό μήνα και καλώς σας βρήκα. Καταρχήν οι συστάσεις. Είμαι new entry στην ομάδα αλλά παλιός συνεργάτης. Πάντα μου άρεσε να παρακολουθώ τα μίντια και ιδίως τα αθλητικά. Να παρακολουθώ τις μεταδόσεις, να ψάχνω τα μαργαριτάρια των σπορκάστερ και να μαθαίνω τα δημοσιογραφικά κουτσομπολιά. Αυτού του χώρου που ξέρει να κρύβει καλά τα μυστικά του.

ΕΧΩ ΣΥΓΓΕΝΙΚΗ ΣΧΕΣΗ με τον Αθλητάμπουρα του ThrakiSportS, συχνά τον ενημέρωνα και του έγραφα κάποια θέματα που έμπαιναν με την δική του υπογραφή, και με δική του προτροπή ξεκινάω και εγώ αυτήν την συνεργασία με αυτό το site. Εξασφάλισα και εγώ το απόλυτο να γράφω ό,τι θέλω για όποιον θέλω και με όποιο στυλ γραφής το θέλω, «αρκεί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο να αφορά τα αθλητικά δρώμενα της Θράκης», όπως λέει και το αφεντικό. Δεν ξέρω ακόμα πόσο συχνά θα τα λέμε, αλλά η φιλοδοξία μου είναι να κάνω την εμφάνισή μου μια φορά την εβδομάδα. Δεν μου βάλαν το μαχαίρι στον λαιμό. Από ό,τι έχω καταλάβει, σε κανέναν δεν το βάζουν. Άλλωστε ο ξάδελφος είχε κανά εξάμηνο να εμφανιστεί. Ποιος ξάδελφος; Ο Αθλητάμπουρας ντε, πάλι τα ίδια θα λέμε;

ΣΥΝΕΧΙΖΩ ΤΙΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ. Σύμφωνα με το λεξικό ο «κάφρος» είναι «κάποιος που δρα χωρίς να λαμβάνει υπ’ όψη του τα συναισθήματα ή/και την ενόχληση των άλλων». Αυτός είμαι εγώ. Σε έναν χώρο που όλοι κοιτούν να κάνουν δημόσιες σχέσεις, ποσώς με νοιάζει εμένα αν αυτά που θα πω θα κάνουν τους άλλους να αφρίζουν και να τρέχουν. Αυτο θα επιδιώκω άλλωστε, αλλιώς θα καθόμουν στα αυγά μου. Στο slang δε, χαρακτηρίζουν ως συνώνυμα τον «άξεστο», τον «αγενή» και τον «ταραξία». Και από αυτό είμαι. Θα τα λέμε χύμα και τσεκουράτα, όπω προανήγγειλε και ο ξάδερφος.

ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΟΥ συνθετικό δεν νομίζω χρειάζονται επεξηγήσεις. Οτιδήποτε λέγεται και γράφεται δημόσια ή από πρόσωπο που λέει και γράφει δημόσια, αποτελεί αντικείμενο δικής μου ενασχόλησης. Είτε αφορά τηλεόραση είτε ραδιόφωνο είτε εφημερίδα είτε site. Αυτός είμαι λοιπόν. Δημοσιοκάφρος όνομα και πράμα. Αρκετά όμως με τις συστάσεις, θα με μάθετε άλλωστε με τον καιρό. Πάμε στα σημερινά μας σχόλια για τα μιντιακά θέματα της επικαιρότητας.

* * * * *

ΦΑΓΩΘΗΚΑΝ ΟΛΟΙ ΝΑ φάνε την καλή μας την ΕΡΤ για την ποιότητα των μεταδόσεων που κάνει από την SL2. Και πρώτος και καλύτερος ο Αλαφούζος, που στον Παναθηναϊκό αλλά και στον Σκάι τον λένε Αφραγκούζο. Αντί να πουν μπράβο που τις μεταδίδει κιόλας και τους δίνει και… μουντιαλικό αέρα. Γιατί δεν ξέρω αν το καταλάβατε, τρεις μεταδόσεις της Ξάνθης έγιναν και μεταδόθηκαν και οι τρεις από μουντιαλικούς σπορκάστερς. Στην πρεμιέρα στη Λάρισα ήταν ο Τραπεζανίδης από την Θεσσαλονίκη, που μετέδιδε τα ματς του Μουντιάλ της Ρωσίας αλλά είχε πάει μετά και στο Μουντομπάσκετ και θεωρείται γενικά από τα βαρύτερα ονόματα στις μεταδόσεις. Στην Λιβαδειά εστάλη ο Χαϊκάλης. Γιώργος και αυτός, είναι ο άνθρωπος που ντύνει με τη φωνή του τα τελευταία χρόνια όλους τους τελικούς του Τσάμπιονς Λιγκ στην ΕΡΤ και ήταν και αυτός που μετέδωσε τον τελικό Γαλλία-Κροατία από τη Μόσχα το καλοκαίρι του 2018. Αντικειμενικά ίσως ο καλύτερος σπορκάστερ της εποχής μας. Και αυτός ο σπορκάστερ όχι μόνο μετέδωσε το Λεβαδειακός – Ξάνθη την περασμένη Τετάρτη αλλά τον έβαλαν να κάνει και το Ξάνθη – Χανιά το περασμένο Σάββατο.

ΤΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΙΔΑΜΕ στα Πηγάδια έχει να κάνει με το ό,τι δεν τον έστειλαν ποτέ. Η μετάδοση έγινε από το στούντιο της Αγίας Παρασκευής στην Αθήνα και μάλιστα επειδή λόγω τεχνικού προβλήματος χάθηκε για δέκα λεπτά στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου η εικόνα, αναγκάστηκε να μπει ο άνθρωπος στην live διαδικτυακή μετάδοση του ThrakiSportS ώστε να μπορεί να πει στους τηλεθεατές του τι έγινε στο μεσοδιάστημα στο παιχνίδι. Αλλά η ουσία είναι ότι κοτζαμάν ΕΡΤ μη έχοντας άλλα ποδοσφαιρικά ματς να δείξει, βάζει τον κορυφαίο της σπίκερ, σαν να λέμε τον Διακογιάννη αυτής της εποχής, να περιγράφει ΑΟΞ και να έχει μάθει καλύτερα τις κινήσεις του Πόποβιτς και από αυτές του Κλοπ, του Ζιντάν και του Γκουραντιόλα. Και αντί να επαινέσουμε την καλή μας ΕΡΤ που δίνει τέτοια μουντιαλική αύρα στις μεταδόσεις του ΑΟΞ, την βρίζουμε και από πάνω γιατί δεν πλήρωσε συνεργείο αλλά μόνο μια κάμερα και δεν έστειλε περιγραφέα στα Πηγάδια. Αχάριστοι.

ΣΤΟ ΜΑΤΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ με τον Εργοτέλη ομολογώ ότι δεν ξέρω ακόμα ποιος θα κάνει την περιγραφή. Αν αποφασίσουν να μπουν σε έξοδα, καθώς το ματσάκι θα το έχει η ΕΡΤ3 και όχι μόνο διαδικτυακά η ΕΡΤ Sports στο Ertflix και κατά συνέπεια θα είναι πολυκάμερη η μετάδοση με ριπλέι και στατιστικα και τα πάντα όλα, θα μπορούσαν να στείλουν ξανά τον Χαϊκάλη να περιγράψει για τρίτη σερί αγωνιστική ΑΟΞ. Ωστόσο επειδή ξεκινά και το Παγκόσμιο Συλλόγων στο Κατάρ, μπορεί να τον κρατήσουν στο Ραδιομέγαρο. Θεωρητικά υπάρχουν και οι κρητικοί ανταποκριτές που κάλλιστα μπορούν να κάνουν μετάδοση, αλλά λογικά θα τους αξιοποιήσουν πιο πολύ για ρεπορτάζ αγωνιστικού χώρου ενώ υπάρχουν και οι ανάγκες της ΕΡΑ Σπορ, χώρια που την ώρα του Εργοτέλης-Ξάνθη έχει επίσης στην Κρήτη και το Ιεράπετρα-Δόξα Δράμας που θα πρέπει επίσης να καλυφθεί.

Η ΕΡΑ ΣΠΟΡΤ ΗΤΑΝ και ο λόγος που δεν δεσμεύθηκε για την τηλεόραση την περασμένη εβδομάδα ο Ζιώγας αλλά έβγαινε μόνο στο ραδιόφωνο. Ασε που δεν νομιζω να πολυήθελε και ο ίδιος, ενώ ο Συρόπουλος από την πλευρά του, που επίσης έχει συνεργασία με την ΕΡΤ3, είχε επίσης την ίδια ώρα ραδιοφωνικές υποχρεώσεις για τον Over FM, τον καινούριο αθηναϊκό αθλητικό ραδιοφωνικό σταθμό που επιχειρεί να καλύψει το κενό που άφησε το κλείσιμο στην πρώτη καραντίνα του Sport 24 Radio και παλιότερα Sentra FM.

* * * * *

ΒΓΗΚΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ μετά από μια διαδικασία που θύμισε ριάλιτι ο κορυφαίος θρακιώτης αθλητής του αιώνα. Και το όνομα αυτού Κώστας Γκατσιούδης. Μπορεί ο διαγωνισμός να ήταν άτυπος, αλλά κατάφερε να συζητηθεί και να γίνει talk of the town σε κάθε σχεδόν πόλη της Θράκης αν και στο τέλος οι πόλεις αυτές περιορίστηκαν στον Εβρο αφού από εκεί ήταν μόνο οι υποψήφιοι από τον ημιτελικό και μετά. Και στον τελικό από τον Βόρειο Εβρο μόνο, ο ένας από το Διδυμότειχο και ο άλλος από την Ορεστιάδας. Το να ψηφίζουν πάνω από 3.000 άτομα στον τελικό είναι νούμερο μαγικό για τοπική ιστοσελίδα, που δείχνει πόσο πολύ αγαπήθηκε αυτός ο διαγωνισμός, παρά τις αντιδράσεις που προκάλεσε (ιδίως από κάποιους συγγενείς που θεωρούσαν ότι οι δικοί τους αθλητές έπρεπε να πάνε πιο ψηλά). Λογικό και επόμενο λοιπόν να προβληθεί και από τα υπολοιπα μίντια της Θράκης. Αλλά λογική δεν υπάρχει στον μαγικό χώρο των ΜΜΕ. Υπάρχει μόνο συμφέρον. Και ας είναι το ThrakiSportS το πιο πολυσυλλεκτικό site όλης της περιοχής, δημοσιεύοντας άρθρα και ρεπορτάζ από άπαντες και πάντοτε βάζοντας πηγή.

ΑΣ ΜΟΥ ΣΥΓΧΩΡΕΣΟΥΝ όσοι τυχόν ασχολήθηκαν και δεν τους πήρα χαμπάρι (που δε νομίζω να είναι και πολλοί), αλλά εγώ είδα να αναδεικνύει το θέμα μόνο η thrakikiagora που έτσι κι αλλιώς το ThrakiSportS έχει αναλάβει το αθλητικό της κομμάτι και από εκεί και πέρα το evros-news του Κώστα Πιτιακούδη, που ως παλιός αθλητικογράφος, αρχισυντάκτης σε κορυφαίες αθλητικές εφημερίδες στο παρελθόν, ξέρει και να εκτιμά και να αναδεικνύει αυτά που πραγματικά είναι σημαντικά από τον χώρο της αθλητικής ειδησεογραφίας. Και αυτή η δίμηνη προσπάθεια ανάδειξης του κορυφαίου θρακιώτη αθλητή του αιώνα τράβηξε το ενδιαφέρον και να μου το θυμηθείτε ότι το κόνσεπτ θα το δείτε σύντομα να το εφαρμόζουν και άλλοι.

ΕΠΙΣΗΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΑ ότι η ψηφοφορία έγινε τηλεοπτικό θέμα στο ThrakiNet οπου μάλιστα φιλοξενήθηκε και ο ίδιος ο Γκατσιούδης για να κάνει τις πρώτες του δηλώσεις στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού. Βέβαια, για τους παρουσιαστές του δελτίου Σταύρο Παπαδόπουλο και Κώστα Πατερόπουλο έκανε… τζιζ να αναφέρουν το ποια είναι η ιστοσελίδα που έκανε τον διαγωνισμό. «Γνωστή αθλητική ιστοσελίδα» έλεγαν και ξαναέλεγαν, λες και το ThrakiSportS δεν έχει όνομα. Ακόμα και έτσι όμως, ο κόσμος μάτια έχει, αυτιά έχει, μυαλό έχει και καταλαβαίνει. Εκ μέρους της διεύθυνσης, εγώ τους ευχαριστώ γιατί το να αναδεικνύονται τα θέματα αυτής της ιστοσελίδας στα κανάλια ακόμα και χωρίς αναφορά της πηγής μόνο διαφήμιση είναι.

ΟΦΕΙΛΩ ΝΑ ΠΩ βέβαια ότι μάταια περίμενα να δω αν θα αναδείξει το θέμα και το έτερο Εβρίτικο κανάλι, αυτό της Δέλτα που έχει και αθλητική εκπομπή τις Δευτέρες, την οποία μάλιστα παρουσιάζουν και συνεργάτες που έχουν περάσει από το ThrakiSportS. Θα μείνω με την απορία ωστόσο γιατί οι πλημμύρες, εξαιτίας των οποίων θρηνήσαμε και μια ζωή με τον άτυχο πυροσβέστη, είχαν συνέπεια να μην μεταδοθεί ποτέ – όπως δεν μεταδόθηκε ποτέ και το δελτίο ειδήσεων του σταθμού εκείνη τη μέρα. Βλέπετε, οι εγκαταστάσεις της Δέλτα Τηλεόρασης είναι ακριβώς στην περιοχή του αεροδρομίου που είχαμε τα προβλήματα και μοιραία επλήγησαν και αυτές.

* * * * *

ΠΡΙΝ ΚΛΕΙΣΩ ΑΥΤΟ το πρώτο μου σημείωμα, οφείλω και εγώ να αποχαιρετήσω τον πρώην δήμαρχο Κομοτηνής Τάσο Βαβατσικλή που έφυγε από τη ζωή. Δημοσιογράφος με «Δ» κεφαλαίο έλεγαν οι παλιότεροι, υπήρξε ο μακροβιότερος αυτοδιοικητικός ίσως και σε όλη την Θράκη. Ηταν ο πρώτος που στην ατζέντα των τελευταίων αυτοδιοικητικών εκλογών παρουσίασε ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τον αθλητισμό, δείχνοντας την σημασία που έδινε πάντα στα σπορ και την άθληση.

ΦΙΛΑΘΛΟΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ Θεσσαλονίκης, σύχναζε παλιότερα στο γήπεδο, όχι μόνο στο ποδόσφαιρο αλλά και στο… βόλεϊ (είχε πάει με φανέλα και κυανόλευκο κασκόλ ως αντιδήμαρχος τότε Κομοτηνής στο φάιναλ φορ του Κυπέλλου στο Αμοιρίδειο της Ξάνθης). Αυτήν την αγάπη για τον γηραιό την μετέδωσε και στον γιο του, τον Νικόλα. Έζησε όμως την μεγαλύτερη τραγωδία που μπορεί να ζήσει ένας πατέρας: να θάψει το παιδί του. Ένα είναι σίγουρο. Θα λείψει…

Ο Δημοσιοκάφρος