Η μηδαμινή προϊστορία της Ξάνθης με τον Κισσαμικό και το μόλις ένα παιχνίδι ΑΟΧ-ΑΟΞ πριν… 45 χρόνια

Η ΠΑΕ Χανιά που αντιμετωπίζει το Σάββατο η Ξάνθη στα Πηγάδια είναι μια καινούρια σχετικά ομάδα, τουλάχιστον ως επαγγελματική. Αποτελεί την συνέχεια του Κισσαμικού αλλά το όνομα το παίρνει από τον ιστορικό ΑΟ Χανίων, που ουσιαστικά πτώχευσε το 2017.

Επισήμως ο σύλλογος ιδρύθηκε το 1926 και επί δεκαετίες αγωνιζόταν στα τοπικά κυρίως πρωταθλήματα. Το 1994 ο Κισσαμικός κατέκτησε το πρώτο του πρωτάθλημα στην Α΄ Κατηγορία ΕΠΣΧ, κερδίζοντας έτσι την άνοδο για πρώτη φορά σε εθνική κατηγορία. Ωστόσο θα έπρεπε να φτάσουμε στην σεζόν 2014–15 για να τερματίσει στην 1η θέση του 4ου Ομίλου της Γ΄ Εθνικής Ερασιτεχνικής κατηγορίας και να πετύχει την άνοδό του για πρώτη φορά στα επαγγελματικά πρωταθλήματα και συγκεκριμένα την Football League.

Το 2017 ο ΠΓΣ Κισσαμικός ΠΑΕ συγχωνεύθηκε ουσιαστικά με τον Ερασιτέχνη ΑΟ Χανιά. Εκείνη την σεζόν η ΠΑΕ ΑΟ Χανιά, αντιμετωπίζοντας σημαντικά οικονομικά προβλήματα γνώρισε τον υποβιβασμό στην Γ’ Εθνική, τιμωρούμενη με ανάκληση πιστοποιητικού και με αφαίρεση 33 βαθμών. Καθώς δεν ήταν εφικτή η συγχώνευση των δυο συλλόγων ή των ΠΑΕ αποφασίστηκε η τροποποίηση του καταστατικού της ΠΑΕ Κισσαμικός και η αλλαγή του διακριτικού τίτλου σε ΠΑΕ ΑΟ Χανιά-Κισσαμικός. Ωστόσο η επίσημη επωνυμία της ΠΑΕ παρέμεινε ΠΓΣ Κισσαμικός ΠΑΕ και το ιδρυτικό σωματείο δεν θεωρείται ο ΑΟ Χανιά αλλά ο ΠΓΣ Κισσαμικός. Πριν δυο χρόνια η ονομασία ξαναάλλαξε σε ΠΑΕ Χανιά, αλλά πάντα ιδρυτικό σωματείο είναι ο Κισσαμικός.

Με αυτά τα δεδομένα, προϊστορία ανάμεσα στις ομάδες που κοντράρονται το μεσημέρι του Σαββάτου στα Πηγάδια στην πραγματικότητα δεν υπάρχει. Άλλωστε είναι μικρή η παρουσία του Κισσαμικού (με οποιαδήποτε ονομασία) στα εθνικά πρωταθλήματα, ενώ αυτονόητα λόγω γεωγραφικής θέσης μετείχε πάντα σε διαφορετικούς ομίλους από αυτούς που εν δυνάμει μετείχε η Ξάνθη. Ωστοσο κοιτάζοντας κανείς τα κιτάπια, θα διαπιστώσει ότι υπάρχει ένας αγώνας ανάμεσα στον ΑΟ Χανιά και τον ΑΟ Ξάνθη αλλά στο πολύ μακρινό παρελθόν, για το Κύπελλο Ελλάδος, κοντά 45 χρόνια πριν.

Ηταν την σεζόν 1976-1977 όταν σύμφωνα και με όσα αναφέρει η wikipedia, ο ΑΟ Χανιά φιλοξένησε τον ΑΟ Ξάνθη στην Κρήτη για νοκ άουτ αναμέτρηση του Κυπέλλου Ελλάδος. Ο αγώνας κρίθηκε υπέρ της ομάδας των Χανίων με 2-1 στην παράταση. Ωστόσο όπως προαναφέρθηκε, επισήμως τουλάχιστον η ΠΑΕ Χανιά δεν αποτελεί συνέχεια του ΑΟ Χανιά αλλά του Κισσαμικού.

Για την ιστορία ο ΑΟ Χανιά είναι μεταγενέστερη ομάδα του Κισσαμικού. Ιδρύθηκε το 1945 ως Ατλαντίδα Χανίων και μετονομάστηκε το 1965 σε Αθλητική Ένωση Χανίων και το 1970 σε Αθλητικό Όμιλο Χανίων. Αγωνίστηκε 14 σεζόν στην Β’ Εθνική, εννέα στην Γ’ Εθνική, 12 στην Δ’ Εθνική και άλλες 10 στα τοπικά πρωταθλήματα. Ουσιαστικά διαλύθηκε το 2017 και σήμερα διατηρεί μόνο γυναικείο τμήμα, ενώ το ανδρικό, δηλαδή η ομάδα που θα αντιμετωπίσει η Ξάνθη, υπενθυμίζεται ότι ουσιαστικά είναι επισήμως η συνέχεια του Κισσαμικού, της άλλης μεγάλης ομάδας της περιοχής.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι παραλίγο να υπάρξει και ένας ακόμα αγώνας ανάμεσα στον ΑΟ Χανιά και τον ΑΟ Ξάνθη, που μάλιστα θα έκρινε μια κατηγορία. Στην σεζόν 2013-2014 τα Χανιά ήθελαν μόνο νίκη την τελευταία αγωνιστική των πλέι οφ για να κατακτήσουν την τρίτη θεση στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής. Τελικά έμειναν στο 0-0 με τον Ολυμπιακό Βόλου, που παρέμεινε πάνω από τα Χανιά και έδωσε έτσι αγώνα διαβάθμισης με τον ΑΟΞ. Ο λόγος για το περίφημο μπαράζ του Βικελίδης. Αν είχαν νικήσει σε εκεινο το ματς, θα ήταν τα Χανιά αντίπαλος του ΑΟΞ στο αλησμόνητο παιχνίδι του Ιουνίου του 2014 που Γουτας και Ράνος έκαναν την ανατροπή και κράτησαν την Ξάνθη στην Super League.