«Είμαστε η πόλη με τις αρχαιότερες εγκαταστάσεις, ντρεπόμαστε» αναφέρει για την Αλεξανδρούπολη ο Βασίλης Χαλκιάς

Ο πρόεδρος της Ολυμπιάδας Αλεξανδρούπολης και Αντιπρόεδρος της ΕΚΑΣΑΜΑΘ Βασίλης Χαλκιάς, μίλησε στην εκπομπή «Δώδεκα Με Μια» για την κατάσταση που βιώνει η ομάδα στο δεύτερο lockdown της χώρας, το κρίσιμο θέμα της επικαιρότητας με την Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας καθώς και τις ανεπαρκείς εγκαταστάσεις της πόλης.

Για το πώς βιώνει την κατάσταση με τον Covid στην Ολυμπιάδα, δεδομένου ότι δεν μπορούν να γίνουν προπονησεις, ανέφερε: «Περίπου στις 15 Σεπτεμβρίου τηρούσαμε κάποια πρωτόκολλα, αυτά που μας έλεγε η ΓΓΑ. Αυτά ήταν εφικτό να τηρηθούν, καθώς περιείχαν τις γνωστές πλεόν διαδικασίες των απολυμάνσεων, των προστατευτικών μέτρων, της μάσκας, του αντισηπτικού, φυσικά κεκλεισμένων των θυρών. Δεν μπορούσαμε όμως να τηρήσουμε το επόμενο στάδιο. Το επόμενο στάδιο ήταν το να κάνουμε κάποια τέστ Covid στους αθλητές όλων των τμημάτων μας. Το κόστος είναι απαγορευτικό και δεν νομίζω ότι ομάδες μεγαλύτερων κατηγοριών μπορούν να καλύψουν αυτά τα χρήματα. Ουσιαστικά στα τέλη Οκτωβρίου οι αθλητές μας μείναμε ξεκρέμαστοι».

Πως θα καλυφθεί το κενό αγωνιστικά; Ο Βασίλης Χαλκιάς αναφέρει: «Πλεόν μετά από τόσο μεγάλο διάστημα κλεισμένοι σπίτι και χωρίς προπόνηση, θα ξεκινήσουμε κυριολεκτικά από την αρχή. Όταν λέω κυριολεκτικά από την αρχή εννοώ πως θα χρειαστούμε 4-5 εβδομάδες τουλάχιστον προετοιμασία, όπως γίνεται στην αρχή της σεζόν, κάτι που ουσιαστικά δεν είναι εφικτό και θα πρέπει να δουλέψουμε με τους αθλητές να ήρθαν πρώτη φορά και να ξεκινάνε τώρα. Οι προπονητές μας είναι έτοιμοι να το κάνουν, αλλά θα αργήσουμε πολύ να φτάσουμε σε καλό επίπεδο».

Σε ερώτημα για τις καταστάσεις που ξέσπασαν στην Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας και το πως κατάφερε η Ολυμπιάδα να αποφύγει τέτοιες κακοτοπιές, ανέφερε: «Για το πως ένας αθλητής ή μια αθλήτρια μπορεί να νιώθει άνετα μέσα σε ένα χώρο, ουσιαστικά αυτό το καταφέρνεις χτίζοντας μια σχέση εμπιστοσύνης. Δίνοντας στον γονέα αλλά και τον αθλητή να καταλάβει πως υπάρχουν κάποια στεγανά τα οποία κανείς από καμία πλευρά δεν μπορεί να ξεπεράσει. Θα πρέπει να νιώθουν όλοι άνετα, είναι μια ομάδα, άρα υπάρχει έτσι κι’ αλλιώς μια οικειότητα. Από εκεί και πέρα υπάρχουν κάποια στεγανά τα οποία τα χτίζεις εσύ. Υπάρχει απαράβατο όριο κάποιας οικειότητας, υπάρχουν άνθρωποι εμπιστοσύνης που τους βάζεις μέσα σε αυτό το περίγραμμα και πιστεύω πως αν υπάρχουν στενά περιθώρια για το πως επιλέγεις τα στελέχη σου είσαι λίγο πιο σίγουρος».

Άρα ουσιαστικά έχετε δημιουργήσει υψηλά στάνταρ για το πως επιλέγετε τα στελέχη σας, δεδομένου ότι ένας Πρόεδρος έχει την ευθύνη όλου του οικοδομήματος; «Έτσι ακριβώς, γι’ αυτό και ουσιαστικά έχουν περάσει πάρα πολύ λίγοι άνθρωποι και στελέχη από την ομάδα. Είμαστε πολύ στενό κλαμπ, δεν χωράνε πολλοί. Σε αυτό τον τομέα θέλουμε και επιδιώκουμε να είμαστε παράξενοι. Τα στάνταρ είναι πολύ υψηλά.»

Ποιο είναι το μήνυμά σου προς του αθλητές αλλά και προς τους πολίτες, όταν λένε «όχι», αλλά κάποιος άλλος δεν το σέβεται; Ο Βασίλης Χαλκιάς απαντά: «Πολλές φορές στην ζωή μας λέμε διάφορα «όχι» τα οποία ίσως είναι αδύναμα και δεν ακούγονται. Γι’ αυτό θέλουμε την μαζικότητα του «όχι», είτε είναι δίκαιο, έιτε είναι άδικο. Φυσικά στις προσωπικές σχέσεις είμαι κάθετος, το όχι είναι όχι, πρέπει να γίνει σεβαστό. Στην μαζικότητα όμως, ένα όχι είναι σεβαστό όταν το λένε πολλοί άνθρωποι». Ο Χαλκιάς προσθέτει: «Στις προσωπικές σχέσεις, που δεν είναι μαζικά κινήμα κλπ, εξαρτάται από την κουλτούρα που παίρνει κάποιος από την οικογένειά του. Αν για παράδειγμα δεν διδάξεις στον γιο του ότι πρέπει να σέβεται το όχι του διπλανού του, τότε αυτό το παιδί όταν μεγαλώσει το πιθανότερο είναι να μην σέβεται το όχι των συνανθρώπων του και ειδικότερα κπαοιας συντρόφου του».

Οσο για το ποιος είναι ο στόχος και το όνειρο της Ολυμπιάδας, όταν ξεμπερδέψουμε εντελώς με τον Covid-19, ο Βασίλης Χαλκιάς απαντά: «Δυστυχώς με όλα αυτά που περνάμε έχει “στενέψει” το μέλλον. Ουσιαστικά τώρα κοιτάμε εβδομάδα με εβδομάδα τι κάνουμε. Μακροπρόθεσμα δεν έχουμε αλλάξει στόχους. Θέλουμε να διατηρούμε την Ολυμπιάδα σε όσο γίνεται υψηλότερο επίπεδο, μας ενδιαφέρει κυρίως το αναπτυξιακό κομμάτι. Φέτος είχαμε μια πολύ καλή ομάδα Κορασίδων, η οποία έχει φρενάρει και έχουμε στεναχωρεθεί πολύ για αυτό. Θέλουμε να βγάζουμε αθλητές και καλούς ανθρώπους. Σίγουρα πρώτα από όλα θελουμε να επιστρέψουμε όλοι υγιείς ψυχικά και σωματικά. Από εκεί και πέρα το να ανεβούμε στην Γ’ ή στην Β’ Εθνική με το ανδρικό, ή να κατακτήσουμε κάποιο πρωτάθλημα με τα Εφηβικά σίγουρα πάντα ήταν στόχος και μας ενδιαφέρει. Βασικό όμως είναι να επιστρέψουμε στα γήπεδα».

Τελος, στο ερώτημα σε τι επίπεδο είναι οι εγκαταστάσεις τις πόλεις και αν μπορούν να παιδιά να δουλέψουν σωστά ώστε να πετύχουν όλα αυτά τα όνειρα ο πρόεδρος της Ολυμπιάδας Αλεξανδρούπολης απάντησε: «Κατά την προσωπική που άποψη, από το Σιδηρόκαστρο μέχρι την Ορεστιάδα, είμαστε η πόλη με τις λιγότερες και αρχαιότερες εγκαταστάσεις. Έχουμε φτάσει σε σημείο να ντρεπόμαστε να τις φωτογραφήσουμε για να τις ανεβάσουμε σε ένα σάιτ. Δεν θα αναφερθώ σε κωμικοτραγικές καταστάσεις που κάποιοι ξένοι βλέπουν κάποια βίντεο και με ρωτάνε «τι γίνεται;». Όταν δεν έχει χώρους δεν έχεις και ανάπτυξη. Θέλουμε σίγουρα ένα προπονητήριο και ένα γήπεδο ακόμα είναι βασικές ελλείψεις ώστε να μπορέσουμε να δουλέψουμε όπως θέλουμε. Πρέπει να σεβόμαστε τον αθλητή που έχουμε και απο εκεί και πέρα να του ζητάμε και κάποιες αξιώσεις, αλλά όταν είναι προπονημένος μόνο δύο φορές την εβδομάδα, δεν μπορούμε να έχουμε καμία απαίτηση. Σίγουρα το καινούριο Κλειστό θα είναι μεγάλη λύση. Εγώ βολεύομαι ακόμα και αν το βόλει πάει στο καινούριο Κλειστό και μείνουμε εμείς στο παλιό. Όταν στην Κομοτηνή ο κάθε σύλλογος έχει το δικό του κλειστό γήπεδο, δεν μπορούμε να μιλάμε για ισότητα. Το παιδικό, εφηβικό και οι κορασίδες, καταφέρνουν ό,τι καταφέρνουν χωρίς να κάνουν μια ώρα προπόνηση στο γήπεδο που παίζουν σαν έδρα».

Ολόκληρη η συνέντευξη: