Προχωράει στην τακτική δικαιοσύνη η καταγγελία για το έμβλημα της ΑΕ Ξάνθης

Σε διάφορους τηλεοπτικούς παρόχους έχουν μπερδέψει το όνομα αλλά και το έμβλημα του ΑΟΞ με αυτά της ΑΕΞ, δηλαδή της Αθλητικής Ένως Ξάνθης που αγωνίζεται στο Α’ Τοπικό.

Μάλιστα, στο μπλογκ «dikografies» επισημαίνεται ότι η ΑΕ Ξάνθης είναι η πρώην Τουρκική Ένωση Ξάνθης και προστίθεται: «Οι ανιστόρητοι της ΕΡΤ δεν παρατήρησαν το σήμα της ομάδας που είναι το βαμμένο στα χρώματα της Τουρκίας ρολόι και το οποίο δείχνει την ώρα του θανάτου του Κεμάλ;».

Το θέμα του εμβλήματος της ΑΕΞ έχει απασχολήσει έντονα στο παρελθόν, ιδίως την περίοδο που καταγγέλθηκε και τελικά καταδικάστηκε (και εξαφανίστηκε από τον χάρτη) η ΠΑΕ Ποντίων Θρυλορίου Ροδόπης για την χρησιμοποίηση στην φανέλα τους του συνθήματος «Δεν ξεχνώ πάντα τιμώ» για την Ποντιακή γενοκτονία.

Σε εκείνη την εκδίκαση είχε παρουσιαστεί από την πλευρά της ΠΑΕ Ποντίων ως επιχείρημα η διαφορετική αντιμετώπιση που είχε η ΑΕΞ, με αποτέλεσμα ο ίδιος ο τότε πρόεδρος της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ Δημήτρης Σκουτέρης να αποστείλει στον πρόεδρο της ΕΠΟ Βαγγέλη Γραμμένο έγγραφο για να ερευνήσει το θέμα.

Από πλευράς ΕΠΟ μάλλον η υπόθεση μπήκε στο αρχείο, ωστόσο ο πρόεδρος της ομάδας της Κομοτηνής Μιχάλης Κακουλίδης έσπευσε να κάνει σχετική μηνυτήρια αναφορά και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ξάνθης. Ακολούθησε διαδικασία προανάκρισης και σύμφωνα με πληροφορίες έχει αποφασιστεί να σταλεί στο ακροατήριο.

Μάλιστα, αρχικά η δίκη είχε προγραμματιστεί για τον περασμένο Απρίλιο αλλά αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας και του περιορισμού που υπήρχε τότε στα δικαστήρια, οι οποίοι εξακολουθούν να υπάρχουν. Δεδομένου ότι δεν κινδυνεύει με παραγραφή, η συζήτηση της υπόθεσης στο ακροατήριο θα καθυστερήσει προφανώς και άλλο.

Υπενθυμίζεται ότι οι ίδιοι οι άνθρωποι της ΑΕΞ αρνούνται πάντως ότι το έμβλημα έχει σχέση με την Τουρκία και τον Κεμάλ. Υποστηρίζουν ότι πρόκειται για αντιγραφή του σήματος και των χρωμάτων της γαλλικής Παρί Σεν Ζερμέν, όπου αντί για τον Πύργο του Άιφελ έχει τοποθετηθεί το ρολόι της Ξάνθης.

Σε σχέση με το ότι το ρολόι αυτό δείχνει ώρα 9.05 που είναι ιερή ώρα στην Τουρκία καθότι είναι η ώρα θανάτου του Κεμάλ, από την ΑΕΞ σε παλιότερο δημοσίευμα του ThrakiSportS είχαν απαντήσει ότι επρόκειτο για την ώρα ίδρυσης του αθλητικού σωματείου, για το οποίο υποστήριζαν ότι είναι καθόλα νόμιμο και αναγνωρισμένο από τις αρμόδιες αρχές.

Η νεώτερη εξέλιξη που αποκαλύπτει πάντως σήμερα το ThrakiSportS, με αφορμή το… «τηλε-μπέρδεμα» του εμβήματος του ΑΟΞ με αυτό της ΑΕΞ, είναι ότι σύμφωμα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, η υπόθεση για την ελληνική δικαιοσύνη δεν έχει μπει στο αρχείο αλλά ολοκληρώθηκε η προανάκριση και παραπέμπεται για να συζητηθεί στο ακροατήριο. Ωστόσο αυτή η συζήτηση ενδεχομένως και να καθυστερήσει εξαιτίας της πανδημίας.