Ακόμα και για… ρατσισμό κατηγορείται η Ξάνθη! Τι προβλέπουν οι διατάξεις για τις οποίες κλήθηκε σε απολογία

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι η ΠΑΕ Ξάνθη κλήθηκε από το Πειθαρχικό Όργανο της Super League 2 για να απολογηθεί για τον αγώνα με τον Ιωνικό και μάλιστα ότι με βάση την κλήση, καλείται να απολογηθεί για συνολικά 10 άρθρα του Πειθαρχικού Κώδικα και του ΚΑΠ – ενώ την ίδια ώρα καμία κλήση δεν επιδόθηκε στον Ιωνικό.

Η Ξάνθη καλείται σε απολογία για την προσεχή Παρασκευή στις 14:00 το μεσημέρι και στο ThrakiSportS αναζητήσαμε τι αναφέρουν τα άρθρα για τα οποια καλείται σε απολογία, ώστε να διαπιστώσουμε για ποιες παραβιάσεις κατηγορείται και ποιες είναι οι προβλεπόμενες ποινές για αυτές. Βέβαια υπενθυμίζεται το αυτονόητο, ότι δηλαδή το γεγονός ότι καλείται κάποιος σε απολογία ΔΕΝ σημαίνει ότι είναι ένοχος και ότι θα τιμωρηθεί, αλλά απλά ότι είναι ύποπτος τέλεσης των συγκεκριμένων αδικημάτων που καταγράφονται στο κατηγορητήριο.

Συμφωνα με την ανακοίνωση της SL2FL, η ΠΑΕ ΑΟ Ξάνθη καλείται να απολογηθει «για παράβαση των διατάξεων των άρθρων 1, 2, 3, 4, 5, 6, 14 παρ. 1-4 περ. α΄, 15 παρ 1 εδ. γ΄, 18 παρ.1 περ γ΄, παρ 2 περ. β΄του Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ και άρθρο 15 του ΚΑΠ της ΕΠΟ (αγώνας με ΠΑΕ Ιωνικός, 20/1/2021)».

Καταρχήν, το άρθρο 15 του ΚΑΠ ορίζει ότι βασικό τεκμήριο για άσκηση διώξεων είναι το φύλλο αγώνα, άρα συμπεραίνουμε ξεκάθαρα ότι η δίωξη ασκήθηκε με βάση όσα αναγράφονται εκει και ότι προφανώς ο διαιτητής στο φύλλο αγώνα δεν έγραψε κάτι επιβαρυντικό για την ομάδα του Ιωνικού, οπότε μάλλον με αυτόν τον τρόπο εξηγείται το γεγονος ότι δεν κλήθηκε και η φιλοξενούμενη ΠΑΕ σε απολογία.

Από εκεί και πέρα τα άρθα 1 ως 6 του Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ αναφέρονται περισσότερο σε ορισμούς. Το άρθρο 14 παρ. 1-4 περ. α’ αναφέρονται στις ευθύνες των ομάδων και ειδικά το 4α αναφέρει ότι «Η εντός έδρας ομάδα υπέχει ευθύνη για την απρεπή συμπεριφορά μεταξύ των φιλάθλων του αγώνα, ανεξαρτήτως του είδους της υπαιτίου συμπεριφοράς και, αναλόγως της περιστάσεως, ενδέχεται να τιμωρηθεί με χρηματικό πρόστιμο και με περαιτέρω κυρώσεις, κατά τα ειδικότερα αναφερόμενα στο επόμενο άρθρο».

Το άρθρο 15 παρ 1 εδ. γ΄ αναφέρει:

Οι ποινές που αναφέρονται στο παρόν άρθρο επιβάλλονται, σε βάρος ομάδας, με βάση τις αναφορές και περιγραφές των αξιωματούχων του αγώνα που προβλέπονται στον Κ.Α.Π. (Φύλλο Αγώνα και εκθέσεις παρατηρητών του αγώνα). Λοιπά αποδεικτικά στοιχεία μπορούν να ληφθούν υπόψη, ιδίως οι εκθέσεις της αστυνομικής αρχής και το οπτικό υλικό του αγώνα, οι οποίες λαμβάνονται υπόψη υποχρεωτικά στις περιπτώσεις αθλητικής βίας. Η άσκηση της δίωξης γίνεται κατά τα οριζόμενα στα άρθρα 24 και 25 του παρόντος.
1. Απρεπή Συνθήματα – Δείκτες Λέιζερ – Πανό
Σε περίπτωση που από τους φιλάθλους του αγώνα, (…) γ) εκφωνούνται συνθήματα και φράσεις που προσβάλλουν αξιωματούχους ομάδας ή αγώνα ή φιλάθλους, τη μνήμη τεθνεώτων ή έχουν απρεπή και υβριστικό περιεχόμενο για οποιοδήποτε πρόσωπο, τότε επιβάλλεται
χρηματική ποινή από δύο χιλιάδες (2.000) ευρώ έως τριάντα χιλιάδες (30.000,00) ευρώ (…)».

Τέλος, το άρθρο 18 αναφέρεται σε ρατσισμό και ειδικότερα οι παρ. 1 περ γ΄ και παρ 2 περ. β΄του Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ, με βάση τα οποία καλειται σε απολογία η Ξάνθη αναφέρει τα εξης:

Αρθρο 18 παρ 1: «Οποιοσδήποτε εμπίπτει στον παρόντα Κώδικα μειώνει, μεροληπτεί κατά ή αμαυρώνει οποιονδήποτε, με τρόπο δυσφημιστικό, εξαιτίας της φυλής, του χρώματος, της γλώσσας, της θρησκείας ή της εθνοτικής προελεύσεώς του, ή διαπράξει οποιαδήποτε άλλη ρατσιστική ή περιφρονητική, πράξη, θα τιμωρείται:
(…) γ. Αν είναι θεατής με απαγόρευση εισόδου στα γήπεδα, από έξι (6) μήνες μέχρι δύο (2) έτη και η ομάδα του με χρηματική ποινή από δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ μέχρι τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ εφόσον είναι ΠΑΕ και από πεντακόσια (500) ευρώ έως χίλια (1.000) ευρώ αν είναι σωματείο

Ασθρο 18 παρ 2: (…) «β) Εάν φίλαθλοι μιας ομάδας διαπράξουν ρατσιστικές ή περιφρονητικές πράξεις όπως περιγράφεται στην παρ. 1, το αρμόδιο όργανο δύναται να επιβάλλει, εκτός της χρηματικής ποινής που αναφέρεται στην παρ. 1, και την ποινή της διεξαγωγής αγώνα
χωρίς θεατές (κεκλεισμένων των θυρών) σε συγκεκριμένο τμήμα των εξεδρών του γηπέδου».

Συνεπώς με βάση τα συγκεκριμένα άρθρα η Ξάνθη κινδυνεύει πρακτικά μόνο με χρηματικό πρόστιμο, αφού το να επιβληθεί κεκλεισμένων των θυρών σε περίοδο που έτσι κι αλλιώς τα ματς είναι κεκλεισμένων των θυρών είναι αστείο και μόνο ως συζήτηση. Εννοείται βέβαια ότι για να υπάρξει ποινή πρέπει να κριθεί ένοχη η ομάδα και καμία ομάδα δεν είναι ένοχη μέχρι να αποφασίσει κάτι τέτοιο ο αθλητικός δικαστής, καθώς ουκ ολίγες είναι οι περιπτώσεις που οι κατηγορίες πέφτουν κατά την συζήτηση στο ακροατήριο. Η δικάσιμος της Παρασκευής αναμένεται με ενδιαφέρον…