Αθλητάμπουρας: Η αντίφαση Γιαμουρίδη, η γκάφα Τσετινέ και ο πρώτος «τελικός» του ΑΟΞ

ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΑ Ο ΧΡΟΝΟΣ μετράει για την έναρξη του πρωταθλήματος της Super League 2 που ολοι έχουν βαλθεί να θυμίζουν ότι είναι το… πιο καθυστερημένο της Ευρώπης αλλά ξεχνούν ότι αυτό δεν οφειλόταν στην πανδημία αλλά στα τερτίπια των παραγόντων των ομάδων. Νόμιζαν ότι καθυστερώντας την έναρξη θα «εκβιάσουν» με αυτόν τον τρόπο για να εξασφαλίσουν περισσότερα λεφτά από την ΕΡΤ, το στοίχημα και γενικά οτιδήποτε θυμίζει… κράτος. Μετά ξέσπασε το δεύτερο κύμα κορονοϊού που ήταν ένα ωραιότατο άλοθι για τα δικά τους λάθη, αφού το γεγονός ότι είχε μπει Νοέμβριος και η SL2 δεν είχε ξεκινήσει ουδόλως οφειλόταν στον Covid. Τώρα, μπροστά στον κίνδυνο να χαθούν όλα, το πρωτάθλημα ξεκινά κουτσουρεμένο και κυρίως χωρίς να μπορεί να βάλει το χέρι του στην φωτιά αν θα ολοκληρωθεί στις 22+5 αγωνιστικές που έχουν προβλεφθεί. Και ξεκινά με μια ομάδα μείον, την Δόξα Δράμας, που ανεξαρτήτως του αν θα καταφέρει να συμμετάσχει τελικά ή όχι, είναι δεδομένο οτι θα προκαλέσει αρνητικές επιπτώσεις.

ΕΞΗΓΟΥΜΑΙ ΓΙΑ ΝΑ μην παρεξηγούμαι. Καταρχήν, αν η Δόξα Δράμας δεν πάρει τελικά άδεια από την ΕΕΑ και δεν δικαιωθεί από τα διοικητικά δικαστήρια, θα έχουμε την πρωτοτυπία να διεξάγεται πρωτάθλημα με 11 ομάδες και ρεπό κάθε αγωνιστική. Κάτι που και καλό δεν είναι για την συνολική εικόνα της SL2 και ντροπιαστικό είναι για το σύνολο του πρωταθλήματος και εμπορικά θα αποτελέσει πλήγμα και θα μπορούσε κάλλιστα να έχει αποφευχθεί ανεβάζοντας άλλη μια ομάδα από την Football League, όπως για παράδειγμα έγινε για να καλυφθεί το κενό του Πανιωνίου. Αρκεί φυσικά να είχαν κινηθεί άμεσα τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα, κάτι που προφανώς δεν έγινε αφού απόφαση η ΕΕΑ έχει λάβει εδώ και μήνες αλλά σε πειθαρχικό επίπεδο ποινή δεν επιβλήθηκε ακόμα στην Δόξα Δράμας.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ στην περίπτωση που η Δόξα Δράμας δικαιωθεί δικαστικά, καταρχήν θα δικαιωθεί μόνο προσωρινά. Θα της δοθεί δηλαδή δικαίωμα με προσωρινή διαταγή να λάβει μέρος στο πρωτάθλημα αλλά θα υπάρχει η εκκρεμότητα μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό. Το κυριότερο όμως; Μέχρι να βγει η απόφαση, το νωρίτερο μέχρι στα τέλη της άλλης εβδομάδας (αφού η συζήτηση έχει προδιοριστεί για τις 21 Ιανουαρίου), θα αναβάλλονται όλα τα ματς της Δόξας. Αν λοιπόν δικαιωθεί, αυτά τα ματς θα πρέπει να γίνουν στις πρώτες διαθέσιμες Τετάρτες. Με το σφιχτό πρόγραμμα, δεν είναι και πολλές αυτές. Αν σκάσει και καμιά άλλη αναβολή στην ομάδα της Δόξας, είτε λόγω καιρικών συνθηκών είτε λόγω κορονοϊού, τότε θα πρέπει με σχετική βεβαιότητα να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε το ενδεχόμενο να ΜΗΝ προλάβει το πρωτάθλημα να ολοκληρωθεί στην ώρα του.

ΚΑΙ ΚΑΠΟΥ ΕΔΩ γίνεται αντιληπτό ότι οι 32 αγωνιστικές που έχουν γίνει ήδη 27 μπορεί τελικά να γίνουν μόνον 22, με το πρωτάθλημα να ολοκληρώνεται στην κανονική του διάρκεια, χωρίς πλέι οφ και πλέι άουτ. Ενδεχομένως και λιγότερες, αν έρθει ένα τρίτο κυμα της πανδημίας, που καθόλου δεν αποκλείεται με όσα βλέπουμε σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη. Για αυτό, η Ξάνθη που ξεκινά ως το γκραν φαβορί (πιο γκραν δεν γίνεται), οφείλει να αντιμετωπίζει από την 1η κιόλας αγωνιστική κάθε ματς ως τελικό. Βαθμολογικές απώλειες δεν θα είναι εύκολο σε τόσο σύντομο πρωτάθλημα, που κάθε άλλο παρά μαραθώνιο θυμίζει, να καλυφθούν. Και για αυτό πρέπει η Ξάνθη να αντιμετωπίζει κάθε ματς σαν… τελικό. Γιατί με την πανδημία ποτέ δεν ξέρεις πότε θα σφυρίξει λήξη η σεζόν, οπότε είναι προτιμότερο όποτε και αν συμβεί αυτό, αν συμβεί, η Ξάνθη να μην έχει κανέναν μπροστά της ώστε να πετύχει άμεσα τον στόχο της επανόδου. Και πολλά, πάρα πολλά για την ακρίβεια, για το τελικό αποτέλεσμα θα εξαρτηθούν από την πρώτη πεντάδα των αγώνων της. Σε αυτές τις δυο εβδομάδες ουσιαστικά θα κριθούν ουσιαστικά τα πάντα.

* * * * *

Πίσω από τα πολλά τυπικά και εν πολλοίς αδιάφορα, κρύβονται και ορισμενα κρυφά ενδιαφέροντα μηνύματα στην συνέντευξη του ανθρώπου που ανέλαβε να κάνει το γενικό κουμάντο στη νέα εποχή της ΠΑΕ Ξάνθη

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ που το ξέρουν όλοι στην Ξάνθη, από τον τελευταίο υπάλληλο ως την κεφαλή. Και δικαιολογίες δεν υπάρχουν, ούτε μπορούν να υπάρξουν. Το είπε και ο Τάσος Γιαμουρίδης, ο πιο στενός συνεργάτης του Μπιλ Πάπας, συνέταιρός του στην ιδιοκτήτρια εταιρεία της ΠΑΕ Ξάνθη και διευθύνων σύμβουλος στον ΑΟΞ. Στην συνέντευξη που έδωσε στην «Ξάνθη Σπορ» αναφορικά με αυτό το θέμα, δεν κρύφτηκε καθόλου, έδωσε το σύνθημα, το κατέστησε σαφές σε υψηλό τόνο προς όλους και καλά έκανε. «Ολα τα παιδιά θέλουν να παίξουν, το προπονητικό τιμ, όλοι μας. Ειναι έτοιμοι να κατακτήσουν το πρωτάθλημα και θα το πάρουν. Και πρέπει να το πάρουν. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες και το γνωρίζουν», είπε ο Γιαμουρίδης.

ΕΜΕΝΑ ΠΑΝΤΩΣ ΑΠΟ την όλη συνέντευξη μου έμειναν και άλλα τρία πράγματα. Το ένα είναι η βαθοστόχαστρη ατάκα για τον χρόνο, το τάιμινγκ και την στιγμή. «Οι επενδύσεις δεν σταματούν ποτέ, είτε είναι καιροί εύκολοι είτε δύσκολοι. Ο χρόνος και το timing δείχνουν αν η στιγμή είναι σωστή ή όχι. Και για την περίπτωση της Ξάνθης αυτή ήταν η σωστή στιγμή». Το αν λοιπόν μια στιγμή είναι σωστή, το δείχνουν ο χρόνος και το timing. Οχι μόνο το ένα από τα δύο. Χρειάζεται και ο χρόνος και το timing για να δείξουν αν η στιγμή είναι σωστή. Στην περίπτωση της Ξάνθης, ευτυχώς και ο χρόνος και το timing έδειξαν ότι ήταν. Και καπως έτσι βρέθηκαν ο Μπιλ Πάπας και μέσω αυτού ο Τάσος Γιουμουρίδης στον ΑΟΞ.

ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΟΥ ξεχωρίζω από το «μανιφέστο Γιαμουρίδη», όπως πολύ σωστά το χαρακτήρισε ο υπεύθυνος… τίτλων στο ThrakiSportS, είναι η άποψή του ότι βλέπει πως η βιομηχανία παγκοσμίως αλλάζει κατεύθυνση προς τους λεγόμενους “πράσινους” τομείς. «Η ενέργεια, η πράσινη ανάπτυξη και οι μεταφορές είναι οι τομείς που θα προχωρήσουν τα επόμενα 50 χρόνια», αποκαλύπτει ο Γιαμουρίδης και προσθέτει ότι ο Μπιλ (Πάπας) «είναι εναρμονισμένος με τις τρεις παραπάνω κατηγορίες στις οποίες βλεπουμε εξέλιξη». Τώρα το πως η επένδυση στην ΠΑΕ Ξάνθη συνάδει με την ενέργεια, την πράσινη ανάπτυξη και τις μεταφορές, είναι κάτι που μένει να εξηγηθεί, γιατί σε πρώτη φάση οποιαδήποτε επένδυση στο ποδόσφαιρο δεν δείχνει να έχει άμεση σχέση με τους παραπάνω «πράσινους» τομείς.

ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΚΑΙ ΙΣΩΣ το σημαντικότερο είναι η ξεκάθαρη αναφορά του ότι έχει λήξει για την ΠΑΕ Ξάνθη η υπόθεση πολυϊδιοκτησία και ότι ο ίδιος δεν εκτιμά ότι μπορεί να προσδοκά κάτι από αυτήν την υπόθεση. Αν ισχύει αυτό, τότε γιατί έβαλε την υπογραφή του ως διευθύνων σύμβουλος για να δώσει το παρών η ΠΑΕ Ξάνθη στην συζήτηση στην Επιτροπή Εφέσεων τον Δεκέμβριο, κάνοντας πρόσθετη παρέμβαση υπέρ του ΠΑΟΚ; Δεν είναι λίγο αντιφατικό αυτό, να παρίστασαι στην Εφέσεων και την ίδια στιγμή να βγαίνει ο CEO της ομάδας και λέει ότι «η υπόθεση της πολυϊδιοκτησίας έιναι μια ιστορία που για την ομάδα της Ξάνθης έχει τελειώσει, νομίζω ότι δεν μπορεί να διεκδικήσει τίποτα»; Εκτός αν γνωρίζεις ήδη ποια θα είναι η απόφαση της Εφέσεων, καθώς όλα δείχνουν ότι έχει ληφθεί και απλά δεν έχει ανακοινωθεί. Διαφορετικά δίνεται το καλύτερο πάτημα στους δικαστές να απορρίψουν την πρόσθετη παρέμβασή σου και να το τεκμηριώσουν αυτό στα λεγόμενα του διευθυντή σου. 

* * * * *

ΕΙΠΕ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ενδιαφέρουσα ατάκα στην συνέντευξή του ο διευθύνων σύμβουλος της ομάδας της Ξάνθης. «Εμείς μαϊντανοί στα ΜΜΕ δεν θα γίνουμε». Αυτό σημαίνει ότι η ΠΑΕ δεν θα βγάζει με το παραμικρό ανακοινώσεις για ψύλου πήδημα. Αλλά αυτή η δήλωση σημαίνει ότι κάποιοι άλλοι είναι. Ή ήταν. Ποιους άλλους να εννοεί ο Τάσος Γιαμουρίδης; Μπορεί να εννοούσε τον Κούγια; Μπορεί. Αλλά μπορεί όχι μόνο αυτόν αλλά και τις άλλες διοικήσεις ομάδων της SL2 που έβγαιναν όλο αυτό το διάστημα και έλεγαν ότι αν δεν ξεκινησει αυριο, μεθαύριο, παραμεθαύριο το πρωτάθλημα, θα καταστραφούμε, δεν θα ξεκινήσουμε, θα καταθέσουμε δελτία. Απειλές που αποδείχθηκαν γραφικές και φυσικά δεν εφαρμόστηκαν, θυμίζοντας την ιστορία με τον ψεύτη βοσκό, τον λύκο και τα πρόβατα.

ΤΟ ΟΛΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΗΣ δημοσιογραφικής ερώτησης είχε να κάνει και με το γιατί δεν ήταν πιο δυναμική η αντίδραση της ΠΑΕ Ξάνθη σε όλες αυτές τις καθυστερήσεις έναρξης του πρωταθλήματος, δεδομένου του ισχυρού brand name της ομάδας, όπως (εκτιμάται ότι) θα ήταν αν επικεφαλής της παρέμενε ο Πανόπουλος. Η απάντηση αναφέρει ότι η Ξάνθη είναι ισχυρή, αντέδρασε εκεί που όφειλε να αντιδράσεις αλλά το έκανε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Συνεπώς, παρά τα καλά λόγια που αναφέρονται σε άλλο σημείο της συνέντευξης, η ατάκα «εμείς μαϊντανοί στα ΜΜΕ δεν θα γίνουμε» μπορεί κάλλιστα να αφορά και την προηγούμενη κατάσταση στην ΠΑΕ Ξάνθη.

* * * * *

Δεν υπάρχει μεταγραφή στην ΠΑΕ Ξάνθη από την οποία να μην διέρρευσαν φωτογραφίες της μαζί με τον Ανέστη Τσετινέ ή τον Γιώτη Παναγιώτου ή και τους δύο. Εδώ με τον Μίλος Πέτροβιτς…

ΑΥΤΟ ΠΑΝΤΩΣ ΜΕ τους «μαϊντανούς», αφού θέλουν να το ξορκίσουν στην ΠΑΕ Ξάνθη, θα ήταν καλό να το δουν και μέσα στην ομάδα. Ειδικά ο Ανέστης Τσετινές και ο Γιώτης Παναγιώτου, για τους οποίους κανείς δεν αμφιβάλει ότι έχουν δουλέψει σκληρά και έχουν διαμορφώσει ένα αξιόμαχο ρόστερ που βγαίνουν οι αντίπαλοι προπονητές και λένε ότι είναι επιπέδου ανώτερης κατηγορίας. Κινδυνεύουν όμως να χαρακτηριστούν έτσι, καθώς δεν υπάρχει παίκτης που να ήρθε στην ομάδα της Ξάνθης και να μην διέρρευσε από την ΠΑΕ η φωτογραφία του μαζί τους. Ως μάνατζερ ξέρουν ότι πρέπει να προβάλουν τον εαυτό τους, αλλά όταν έχει ηδη διαμορφωθεί στο φίλαθλο και μη κοινο μια πολύ καλή εικόνα για το πρόσωπό τους, η υπερέκθεση μπορεί τελικά να αρχίσει να έχει αντίθετα για τους ίδιους αποτελέσματα.

ΒΕΒΑΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ του Τσετινέ ο λόγος πιθανότατα για αυτή την έντονη προβολή του είναι γιατί ως ο μόνος Ξανθιώτης της νέας εποχής, όφειλε να βγει μπροστά για να αντιμετωπίσει και την μεγάλη δυσπιστία που υπήρχε και σε κάποιο πιο περιορισμένο βαθμό εξακολουθεί να υπάρχει σε μερίδα των φιλάθλων. Εκείνος άλλωστε ανέλαβε να βγει μπροστά και να μιλάει στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Εκείνος βγήκε και τώρα, παραμονές της πρεμιέρας, πέρα από τον Γιαμουρίδη, για να μιλήσει για την προσπάθεια. Στην συνέντευξή του όμως στον Γιάννη Κοκκαλίδη στο τοπικό ραδιόφωνο Super FM, δεν απέφυγε μια μικρή γκάφα μιλώντας για το νέο ΔΣ της ΠΑΕ.

ΟΤΑΝ ΡΩΤΗΘΗΚΕ ΣΧΕΤΙΚΑ απάντησε επί λέξει: «Την θέση του Προέδρου την κατέχει ο κύριος Γιαμουρίδης που είναι και διευθύνων σύμβουλος. Κανονικά τώρα είναι πρόεδρος ο κ. Γιαμουρίδης τώρα, στην πορεία όμως θα μπει ο κύριος Πάπας που είναι ο χρηματοδότης της ΠΑΕ». Μια απάντηση που θα έστεκε αν η συνέντευξη είχε παραχωρηθεί από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου. Από τις 30/10 όμως ο Πάπας έχει αναλάβει και επίσημα πρόεδρος και ο Γιαμουρίδης εχει περιοριστεί στον ρόλο του CEO (αν λέγεται περιορισμός αυτό, γιατί ως γνωστόν στις εταιρείες ο CEO κάνει το κουμάντο και όχι ο πρόεδρος). Αυτό γράφει επίσημα το site της ομάδας, αυτό έχει δηλωθεί επίσημα και στο Επιμελητήριο.

ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ κάνουμε, ακούγεται… κάπως να μην γνωρίζει ποιος είναι πρόεδρος στην ΠΑΕ ο αθλητικός διευθυντής της. Αποτελεί δείγμα ωστόσο ότι ο Ανέτης Τσετινές έχει πέσει με τα μούτρα στην δουλειά. Οποιοι τον ξέρουν, γνωρίζουν ότι παθιάζεται με οτιδήποτε καταπιάνεται, σε βαθμό που ίσως και να μην προλαβαίνει να παρακολουθήσει τέτοιες καθαρά τυπικές εξελίξεις που στην πραγματικότητα δεν επηρεάζουν σε κανέναν βαθμό την δουλειά του στην ομάδα…

Ο Αθλητάμπουρας