Κατακλυσμός, πλημμύρες και μεγάλες καταστροφές σε Εβρο και Ροδόπη! Photos και videos

Δύσκολες στιγμές περνάει από νωρίς το πρωί ολόκληρος ο νομός Έβρου εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων που σημειώνονται τις τελευταίες ώρες.

Ο Δήμος Σουφλίου σε ανακοίνωση του αναφέρει πως λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που επικρατούν το τελευταίο 24ωρο στο σύνολο του Δήμου Σουφλίου, αλλά και τις μετεωρολογικές προγνώσεις για συνέχιση αυτών και τις επόμενες ώρες, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή. Οι πολίτες και οι οδηγοί οχημάτων, να απομακρυνθούν και να μην πλησιάζουν σε ποταμούς, παραποτάμους και χειμάρρους καθώς και σε γέφυρες. Οι κτηνοτρόφοι να απομακρύνουν το ζωικό κεφάλαιο από την περιοχή με πολύ μεγάλη προσοχή.

Στην κοινότητα Μικρού Δερείου και τους οικισμούς αυτής, έχει πραγματοποιηθεί διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων. Στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, Μάνδρας, Πρωτοκκλησίου, Μαυροκκλησίου και Κυριακής η κυκλοφορία διεξάγεται με δυσκολία και υπάρχει επικινδυνότητα. Συνίσταται στους χρήστες της οδού να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Αλλα και στον δήμο Διδυμοτείχου η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ποτάμια και η κυκλοφορία διεξάγεται με μεγάλη δυσκολία.

Ο δήμος Διδυμοτείχου έδωσε στη δημοσιότητα ένα τηλεφωνικό αριθμό στο οποίο μπορούν να καλούνε οι πολίτες για  την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών: Πασχάλης Αδαμάκης – 6946-637260.

Όσον αφορά την πρωτεύουσα του νομού Έβρου, το μεγαλύτερο πρόβλημα σημειώνεται στην Ανατολική πλευρά της Αλεξανδρούπολης (περιοχή αεροδρομίου) .

Ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς ανακοίνωσε με την σειρά του: “Μετά τις ενημερώσεις των τελευταίων ημερών από την ΕΜΥ, αλλά και τις πρόσφατες αναφορές από την Πρεσβεία μας στη Σόφια για έντονες βροχοπτώσεις στις λεκάνες απορροής των ποταμών Νέστου και Έβρου, οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου παρακολουθούν τα φαινόμενα και είναι σε ετοιμότητα για την αντιμετώπισή τους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αυξημένη ετοιμότητα υπάρχει στη λεκάνη απορροής του Ερυθροποτάμου, όπου μετά τη βροχόπτωση αναμένεται τις επόμενες ώρες αύξηση της στάθμης του ποταμού.Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στην ορεινή και πεδινή κοίτη του Ερυθροποτάμου. Ο μηχανισμός της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου έχει τεθεί σε ετοιμότητα, συνδράμοντας οπου κρίνεται αναγκαίο.” 

Παράλληλα σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου κ.Δημήτρης Πέτροβιτς,2 νεφροπαθείς από το χωριό Δέρειο ήταν να υποβληθούν σήμερα σε αιμοκάθαρση αλλά λόγω των φαινομένων ξεκίνησε από την Αντιπεριφέρεια επιχείρηση με αυτοκίνητο της ΠΥΑ και από πίσω ακολουθεί ένα ασθενοφόρο 4Χ4.


Έντονη κακοκαιρία επικρατεί στη Ροδόπη από χθες το βράδυ. Η ισχυρή βροχόπτωση που ξεκίνησε χθες, συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, κι έχει προκαλέσει πλημμύρες κυρίως στην Ανατολική Ροδόπη. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής, σοβαρά προβλήματα εντοπίζονται σε οικισμούς του Δήμου Αρριανών και του Δήμου Μαρωνείας Σαπών.

Ανανεώσεις κειμένου με τις τελευταίες πληροφορίες:

Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί πλημμύρες σε σπίτια και αυλές στον οικισμό Λυκείου Αρριανών και Ιασίου Μαρωνείας Σαπών.

Οι κεντρικοί δρόμοι του χωριού πλημμύρισαν επίσης. Ο μηχανισμός βρίσκεται επί ποδός.

Επίσης πλημμύρες σε: Φύλακα, Τσιφλίκι, Αρίσβη, μεταξύ άλλων περιοχών. Σοβαρά προβλήματα και στο Πρωτάτο. Από την Αρίσβη προς το χωριό Τσιφλίκι στην διασταυρώση για το Τσιφλίκι ο δρόμος είχε πλημμυρίσει με αποτέλεσμα να τοποθετηθούν κώνοι, ενώ κάποιο τολμηροί διέσχιζαν τον πλημμυρισμένο δρόμο. 

Προβλήματα υπάρχουν σε πολλές ιρλανδικές διαβάσεις του νόμου, όπου το νερό έχει φουσκώσει επικίνδυνα και ορμητικά.

Προβλήματα και στον δρόμο μεταξύ Κομοτηνή και Σαπών, στο ύψος της Αρίσβης, έχει αποκλειστεί προσωρινά ο δρόμος. Πλημμυρισμένος και ο δρόμος προς Τσιφληκάκι.

Πλημμυρικά φαινόμενα έχουν αναφερθεί επίσης στους οικισμούς Αμάραντα, Φύλακας, Καλλιθέα στην Αν. Ροδόπη.

Δεν έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής προβλήματα με την κακοκαιρία στον αστικό ιστό της Κομοτηνής. Προβλήματα εντοπίζονται πάντως σε οικισμούς του Δήμου, όπως κατά τόπους πλημμυρικά φαινόμενα σε Κόσμιο, Υφαντές, Ανθοχώρι και Ροδίτη, μεταξύ άλλων σημείων.

Αρκετό νερό έχει ο δρόμος μεταξύ Ανθοχωρίου και Κομοτηνής, όπου χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Επίσης, «φουσκωμένες» είναι οι περισσότερες ιρλανδικές διαβάσεις στον Δήμο, άρα δεν επιτρέπεται η διέλευση.

Προβλήματα με πλημμύρες υπάρχουν και στην παραεγνατία στο ύψους του Κοσμίου κυρίως. Προβλήματα και στον δρόμο από Παγούρια προς Σιδηροχώρι.

Ανοιχτές παραμένουν οι «γέφυρες» στην δυτική είσοδο-έξοδο Κομοτηνής.

Πλημμύρες υπάρχουν και στο Σκάλωμα του Δήμου Αρριανών. Ακόμη πλημμύρισε και ο δρόμος που συνδέει την Κομοτηνή με τον Ροδίτη.

Πηγές: https://www.e-evros.gr/
και https://www.xronos.gr/