Οι τέσσερις ομάδες της Θράκης που εκπροσώπησαν την Ελλάδα στην Ευρώπη

Η Θράκη σαν γεωγραφικό διαμέρισμα διαχρονικά βρίσκεται μακριά από τα κέντρα λήψης αποφάσεων, γεγονός που πολλές φορές, όταν μιλάμε για τον αθλητισμό, στερεί τη δυνατότητα σημαντικής διάκρισης. Παρόλα αυτά, το γεγονός αυτό δεν εμπόδισε κάποιες ομάδες να διαπρέψουν και να φτάσουν στην ύψιστη τιμή εκπροσώπησης της χώρας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Με αφορμή την συμπλήρωση ενός αιώνα ελεύθερης Θράκης το ThrakiSportS αυτήν την περίοδο διεξάγει μια ψηφοφορία για την ανάδειξη του κορυφαίου αθλητή στον έναν αιώνα ελεύθερης Θράκης. Πέρα όμως από τους αθλητές, υπάρχουν και οι ομάδες. Ο «ΠτΘ» έκανε μία αναδρομή και θυμίζει στους αναγνώστες τους 4 συλλόγους της Θράκης που έφτασαν να αγωνίζονται στην Ευρώπη, με χαρακτηριστικό να αποτελεί πως κάθε νομός είχε διάκριση σε ξεχωριστό άθλημα.

Ροδόπη: Οι γυναίκες του ΓΑΣ «έγραψαν» τη δική τους ιστορία

Μπορεί το ανδρικό τμήμα του ΓΑΣ να βρίσκεται πάντα στην κορωνίδα του αθλητικού ενδιαφέροντος στην Ροδόπη, ιδιαίτερα στην δεκαετία που αγωνίστηκε με επιτυχία στην Α2, ωστόσο την μεγαλύτερη διάκριση στον νομό την έχει φέρει το γυναικείο τμήμα του ίδιου Συλλόγου. Ήταν Τετάρτη 16 Οκτωβρίου του 1996 όταν τα όνειρα των ανθρώπων του γυναικείου μπάσκετ της πόλης μας έγιναν πραγματικότητα και αποτέλεσε ημέρα ορόσημο για την Κομοτηνή. Ήταν η πρώτη συμμετοχή ομάδας της Κομοτηνής σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Συγκεκριμένα η γυναικεία ομάδα μπάσκετ του ΓΑΣ Κομοτηνή τέθηκε αντιμέτωπη στο Βελιγράδι, κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα Βελιγραδίου, στα πλαίσια του κυπέλλου Ρονκέτι, σε έναν όμιλο όπου συμμετείχε και η ομάδα του Βίγκο της Ισπανίας.

Είχε προηγηθεί στις 11 Μαΐου η συμμετοχή στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδος στην Πτολεμαΐδα, όταν ο ΓΑΣ ηττήθηκε από τον πολύ ανώτερο Σπόρτινγκ με 98-56 γνωρίζοντας όμως την αποθέωση από το πανελλήνιο για την εξαιρετική πορεία. Στο πρώτο ευρωπαϊκό παιχνίδι ομάδας της Ροδόπης, τα κορίτσια της Κομοτηνής αντιμετώπισαν στο Βελιγράδι τον Ερυθρό Αστέρα γνωρίζοντας την ήττα με 80-69 με την ομάδα της Σερβίας να προηγείται με 56-29 στο α’ ημίχρονο αλλά την ομάδα της Κομοτηνής να κάνει μία μεγάλη αντεπίθεση μειώνοντας τελικώς στους 11 πόντους με την ελπίδα πως θα ανατραπεί η κατάσταση στην Κομοτηνή. Πρώτη σκόρερ για τις «Κυανέρυθρες» ήταν η Κουντουρά με 23 πόντους, ακολούθησε η Γουάιτ με 19 και η Τζαβάρα με 10 μαζί με την Δόλωμα. 3 πόντους σημείωσε η Μαστροθεοδώρου και από 2 η Ευαγγελία Λιούρτα και η Παπαδαμάκη.

Στην ρεβάνς με όπλο το κλειστό γυμναστήριο Κομοτηνής, τα κορίτσια του αείμνηστου Αλέκου Καρυπίδη παρουσιάστηκαν ψυχωμένα και απόλυτα διαβασμένα παίρνοντας άνετη νίκη με 75-50 και μαζί το εισιτήριο για την επόμενη φάση του θεσμού. Πρώτη σκόρερ ήταν η Μαστροθεοδώρου με 22 πόντους και ακολούθησαν Γουάιτ και Κουντουρά με 18, 8 σημείωσε η Δόλωμα, 5 η Τζαβάρα, 4 η Παπαδαμάκη ενώ αγωνίστηκαν οι Δοκούτση, Λιούρτα και Σεβδυνίδου.

Στην επόμενη φάση ο ΓΑΣ αντιμετώπισε την Ουκρανική Κοζάτσκα Ζαλκ. Στις 4 Δεκεμβρίου στο Ζαπορόζιε η ομάδα της Κομοτηνής ηττήθηκε με 92-70 (48-37 ημίχρονο), αντιμετωπίζοντας μία πολύ κακή διαιτησία (η Δόλωμα είχε 5 φάουλ από το ημίχρονο, η Κουντουρά 4 και η Σέρρυ 3) και δεχόμενη 35 πόντους από την Μαρίνα Τκατσένκο. Στις 11 Δεκεμβρίου στον επαναληπτικό τα κορίτσια του ΓΑΣ άγγιξαν το θαύμα, προηγήθηκαν με 15 πόντους, όμως η διαφορά των 22 πόντων δεν καλύφθηκε και η ομάδα της Κομοτηνής αποκλείστηκε από την φάση των 16, έχοντας κερδίσει όμως με 71-58, πετυχαίνοντας έτσι τη δεύτερη ευρωπαϊκή της νίκη.

Έβρος: Ο νομός που «απογείωσε» το βόλεϊ με ΑΟ Ορεστιάδας και Εθνικο Αλεξανδρούπολης

Ο Έβρος αποτελεί τον πιο χαρακτηριστικό νομό του βόλεϊ, έχοντας πανηγυρίσει τεράστιες επιτυχίες σε Ελλάδα και Ευρώπη και έχοντας τροφοδοτήσει διαχρονικά τις Εθνικές ομάδες με δεκάδες αθλητές.  Η πορεία πρωταθλητισμού ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 με τον Εθνικό Αλεξανδρούπολης με την συνέχεια να ανήκει ολοκληρωτικά στον Αθλητικό Όμιλο Ορεστιάδας, ο οποίος έφτασε σε 4 ευρωπαϊκά Final-4 στηριζόμενος σε μεγάλο βαθμό σε παιδιά της περιοχής. Την τελευταία δεκαετία με την ίδια «συνταγή» των παιδιών της περιοχής, ο Εθνικός πραγματοποίησε εξαιρετική πορεία σε Ελλάδα και Ευρώπη με το 2020 να κλείνει ο κύκλος.

Ο Αθλητικός Όμιλος Ορεστιάδας αποτελεί την μοναδική επαρχιακή ομάδα με συμμετοχή σε 4 Ευρωπαϊκά Final-4. Αυτήν την τεράστια επιτυχία μετατρέπει σε άθλο το γεγονός πως το 90% της σύνθεσης του συλλόγου αποτελούταν από παιδιά της περιοχής, τα οποία κατάφεραν να «τρελάνουν» όλη την Ευρώπη με τις επιδόσεις τους. Επιδόσεις οι οποίες ήταν απόρροια της σκληρής δουλειάς και των ατελείωτων ωρών προπόνησης. Η παρέα των Σαμαρά, Κεμανετζή, Τσακιρόπουλου, Μποζίδη, Παπάζογλου, Μπαρμπούδη και των υπόλοιπων παιδιών της περιοχής, που πλαισιώνονταν από ελάχιστους αλλά πολύ ποιοτικούς ξένους αθλητές κατάφεραν να μάθουν σε όλη την Ευρώπη την Ορεστιάδα, που μέχρι τότε θεωρούταν απλά ως η «πινέζα» του χάρτη.

Πρώτη συμμετοχή της ομάδας της Ορεστιάδας σε ευρωπαϊκό Final-4 του Κυπέλλου Κυπελλούχων ήταν την σεζόν 1993-94 στην Γενεύη με προπονητή τον κ. Τεκτονίδη, όταν και τερμάτισε στην 4η θέση πίσω από υπερδυνάμεις του αθλήματος. Την αμέσως επόμενη χρονιά με προπονητή τον κ. Στόεφ ο ΑΟ Ορεστιάδας έγραψε ιστορία στο Final-4 της Πάρμα αναγκάζοντας όλο το πανελλήνιο αλλά και την Ευρώπη να υποκλιθεί καθώς επικράτησε με ολική ανατροπή της πανίσχυρης Μιλάνο του Μπερλουσκόνι με 2-3, στέλνοντας στα ουράνια τους κατοίκους της Ορεστιάδας και όλης της Θράκης. Στον τελικό μπορεί να λύγισε από την οικοδέσποινα Πάρμα αλλά η ιστορία είχε ήδη γραφτεί.

Για τρίτη συνεχόμενη σεζόν η ομάδα του ΑΟΟ συμμετείχε στο Final-4 του Παρισιού με τον Ζόραν Γκάετς στην τεχνική ηγεσία, γνωρίζοντας την ήττα από τις πανίσχυρες διαχρονικά ιταλικές ομάδες. Τελευταία συμμετοχή των «Πρασίνων» του Έβρου σε Final-4 ευρωπαϊκής διοργάνωσης ήταν την σεζόν 1999/00 στην Φλωρεντία με τον κ. Στόεφ εκ νέου στο τιμόνι, όταν και η ομάδα του Έβρου κατέκτησε την 4η θέση κοιτάζοντας στα ίσα τους αντιπάλους της. 

Ίσως από τα θαύματα του αθλητισμού, αν σκεφτεί κανείς τα μεγαθήρια και τα ποσά που βρίσκονταν απέναντι στους αθλητές της Ορεστιάδας, οι οποίοι είχαν μόνο σύμμαχο τους την σκληρή δουλειά στις προπονήσεις και την αγάπη όλου του κόσμου που έβλεπαν να παίρνουν σάρκα και οστά τα όνειρα τους για την μικρή τους πόλη.

Άλλαξε η ημερομηνία του πρώτου φετινού ευρωπαϊκού αγώνα του Εθνικού  Αλεξανδρούπολης την άλλη εβδομάδα | Thrakisports

Ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης έχει γράψει την δική του ιστορία στο ελληνικό βόλεϊ, δίνοντας βαρύτητα στον ντόπιο κορμό και στις ακαδημίες δημιουργώντας παράλληλα εξαιρετικές φουρνιές αθλητών. Αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη την σεζόν 1982-83 και συγκεκριμένα στο Kύπελλο Συνομοσπονδίας με την Πορτογαλική ομάδα Espinio, από την οποία αποκλείστηκε με διαφορά ενός πόντου, μιας και οι αγώνες στις έδρες των ομάδων είχαν ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα, 3-0 σετ.

Την περίοδο 1982-83, κατατάχτηκε στην τέταρτη θέση του πρωταθλήματος και αγωνίστηκε την επόμενη χρονιά (1983-84) για το Κύπελλο Συνομοσπονδίας με την πανίσχυρη ομάδα Panini της Μόντενα Ιταλίας (πρωταθλήτρια Ιταλίας επί σειρά ετών, αργότερα με άλλη ονομασία) η οποία κατέκτησε και το κύπελλο εκείνης της χρονιάς. Ο Εθνικός αποκλείστηκε από τη συνέχεια του θεσμού, διότι έχασε και στα δύο παιχνίδια, στις έδρες των ομάδων, με σκορ 3-0 σετ.

Την περίοδο 1983-84, η ομάδα της Αλεξανδρούπολης κατετάγη στην έκτη θέση του πρωταθλήματος και αγωνίστηκε την επόμενη χρονιά (1984-85) για το Βαλκανικό Κύπελλο που έγινε στην Κωνσταντινούπολη. Ο Εθνικός κατετάγη τέταρτος, με τη συμμετοχή ομάδων όλων των τότε Βαλκανικών χωρών.

Μετά από 30 χρόνια η ομάδα της Αλεξανδρούπολης επέστρεψε στην Ευρώπη και συγκεκριμένα την περίοδο 2014-15, όταν και η ομάδα συμμετείχε στην Ευρώπη μέσω του Challenge Cup και έφτασε μέχρι τα προημιτελικά αποκλείοντας κατά σειρά: την Ελβετική ομάδα TV Schönenwerd, την Εσθονική Selver Tallinn και την Τσέχικη Fatra Zlín. Αποκλείστηκε στην οκτάδα από την φιναλίστ εκείνης της χρονιάς S.L. Benfica με δύο ήττες (3-0, 2-3 σετ). Την περίοδο 2015-16 η ακριτική ομάδα φτάνει για 2η συνεχόμενη χρονιά στα προημιτελικά του Challenge Cup, εκπροσωπώντας επάξια την Ελλάδα και αποκλείεται από τον ίδιο αντίπαλο, την Πορτογαλική S.L. Benfica, πάλι με δύο ήττες (3-1, 2-3 σετ). Προηγουμένως η ομάδα του Έβρου είχε αποκλείσει την Σλοβένικη Panvita Pomgrad, την Σλοβάκικη VK Prievidza και την Σέρβικη Spartak Ljig.

Ξάνθη: Η τετραπλή παρουσία της Skoda Ξάνθη στο Κύπελλο UEFA

Η πόλη της Ξάνθης είναι συνδεδεμένη με την ποδοσφαιρική της ομάδας, τον ΑΟ Ξάνθη, ο οποίος για χορηγικούς λόγους είχε συνδεθεί με την επωνυμία Skoda. Η ομάδα της Ξάνθης αφού κατάφερε να καθιερωθεί στην Α΄ Εθνική και έχοντας πλάνο στα τμήματα υποδομής, κατάφερε να φτάσει στην Ευρώπη.

Στις 19 Σεπτεμβρίου του 2002 η Skoda Ξάνθη τότε, αγωνίζεται για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό παιχνίδι. Στο γήπεδο «Ολίμπικο» της Ρώμης αντιμετωπίζει την Λάτσιο και για ένα ημίχρονο δεν κοιτά απλά στα μάτια τον μεγάλο της αντίπαλο, αλλά την απειλεί με το δοκάρι του Μπα. Στην επανάληψη όμως η ομάδα δεν μπόρεσε να αντισταθεί και δέχθηκε το βαρύ 4-0. Ο επαναληπτικός στο γήπεδο του Α.Ο.Ξ. έληξε ισόπαλος με 0-0. Σύντομα όμως η ξανθιώτικη ομάδα επανήλθε στην Ευρώπη αφού κέρδισε επάξια για δύο συνεχόμενες σαιζόν το εισιτήριο για το Κύπελλο UEFA.

Τόσο το 2004-2005 όσο και το 2005-2006 τερμάτισε στις θέσεις που οδηγούσαν στην Ευρώπη (4η και 5η αντίστοιχα) με προπονητή τον Γιάννη Μαντζουράκη. Μετά την Λάτσιο το 2002 λοιπόν, έρχεται η αγγλική Μίντλεσμπρο το 2005 απέναντι στην οποία πραγματοποιεί φανταστική εμφάνιση στην Αγγλία αλλά οι Άγγλοι είναι αυτοί που προκρίνονται με τέρματα 2-0 χάρη στο σκορ του πρώτου αγώνα.
Την επόμενη χρονιά (2006) αντιμετώπισε την ρουμάνικη Ντιναμό Βουκουρεστίου, μία ομάδα που είχε νικηφόρο σερί 11 αγώνων. Ο Ντιέγκο Κιντάνα έγινε ο ποδοσφαιριστής που πέτυχε το 1ο γκολ στην ιστορία της ομάδας στην Ευρώπη λίγο πριν την συμπλήρωση του πρώτου 10λέπτου. Η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, καθώς οι Ρουμάνοι επικράτησαν με 3-4 μέσα στην Ξάνθη και 4-1 στο Βουκουρέστι και με συνολικά τέρματα 8-4 προκρίθηκαν στους ομίλους του κυπέλλου UEFA.

Τελευταία σεζόν κατά την οποία η Ξάνθη αγωνίστηκε στην Ευρώπη ήταν το 2013-14. Η κλήρωση έγινε και στην «καρδιά» του καλοκαιριού και σε διπλή αναμέτρηση η ξανθιώτικη ΠΑΕ κλήθηκε να αντιμετωπίσει την Λίνφιλντ από την Β. Ιρλανδία. Ήττα με 0-1 στον πρώτο αγώνα στο γήπεδό της στα Πηγάδια, όμως στον επαναληπτικό στο Μπέλφαστ η ομάδα του Καραγεωργίου με τα δύο γκολ του Μαρσελίνιο νίκησε στην παράταση με 1-2 σημειώνοντας την πρώτη ευρωπαϊκή της νίκη και την πρώτη ευρωπαϊκή της πρόκριση!

Ακολούθησε η Σταντάρ Λιέγης στην επόμενη φάση με την ξανθιώτικη ομάδα να κερδίζει εντυπώσεις και εμπειρίες όμως να αποκλείεται από τη συνέχεια του θεσμού με δύο ήττες (2-1) και συνολικό σκορ 4-2.

Σημείο «μηδέν» για τον αθλητισμό της Θράκης

Δυστυχώς το «πλήρωμα» του χρόνου έφτασε για όλες τις ομάδες που έζησαν μεγάλες στιγμές δόξας και εκπροσώπησαν την Ελλάδα στα ευρωπαϊκά σαλόνια. Ο άλλοτε κραταιός ΑΟ Ορεστιάδας προσπαθεί με οδηγό την ένδοξη ιστορία να ξεκολλήσει από τα τοπικά και από τα χρέη του παρελθόντος. Το ίδιο οικονομικό θέμα έχει και ο Εθνικός που αγωνίζεται πλέον στην Α2 ενώ το γυναικείο τμήμα του ΓΑΣ προσπαθεί να φτιάξει εκ νέου έναν κορμό ντόπιων κοριτσιών, που να αγαπήσουν το άθλημα και την ομάδα. Η πιο περίπλοκη κατάσταση είναι αυτή του ΑΟ Ξάνθης, που υποβιβάστηκε μέσα στο 2020 στα μπαράζ από τον Απόλλωνα Σμύρνης ύστερα από μία σειρά τραγελαφικών καταστάσεων αλλά δείχνει έτοιμος να επιστρέψει άμεσα στην Superleague με νέα διοίκηση και ακόμα πιο υψηλές βλέψεις.