Επτά χρόνια… «φαγούρα» από την εξαγγελία για το νέο Κλειστό Γυμναστήριο Αλεξανδρούπολης

Ήταν 7 Ιανουαρίου του 2014, ώρα 9.00 το πρωί, όταν στα γραφεία του Εθνικού μαζευόταν όλος ο καλός ο κόσμος. Ο τότε Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Άρης Γιαννακίδης και η αντιπεριφερειάρχης Έβρου Γωγώ Νικολάου, ο τότε δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης, διάφοροι άλλοι περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι και παρατρεχάμενοι και φυσικά σχεδόν σύσσωμο το ΔΣ του ΜΓΣ Εθνικός. Όπως είχε διαρεύσει, κάτι πολύ σημαντικό επρόκειτο να ανακοινωθεί.

Την… μανέστρα την χάλασε αυτή εδώ η ιστοσελίδα. Από τα ξημερώματα της προηγούμενης ημέρας αποκαλύπταμε ότι “σύμφωνα με πληροφορίες του ThrakiSportS, η σημαντική ανακοίνωση που θα αφορά τον αθλητισμό της Αλεξανδρούπολης και θα χαροποιήσει ιδιαίτερα τον Εθνικό, την οποία υποσχέθηκε ο δήμαρχος της πόλης Βαγγέλης Λαμπάκης στην κοπή της πίτας του Εθνικού την Πρωτοχρονιά, είναι η κατασκευή νέου κλειστού γυμναστηρίου στην πόλη, έπειτα από σχεδόν 40 ολόκληρα χρόνια”.

Έτσι, λυνόταν η απορία για το ξαφνικό δελτίο Τύπου που κατέκλυζε τα εβρίτικα κυρίως ΜΜΕ, σύμφωνα με το οποίο “την Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014 και ώρα 9:00 π.μ. θα επισκεφθούν τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης κ. Ευάγγελο Λαμπάκη, στο γραφείο του στο Δημαρχείο, ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας – Θράκης κ. Αριστείδης Γιαννακίδης και υπηρεσιακοί παράγοντες της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας ΑΜ-Θ, για να συζητήσουν την προώθηση έργων του Δήμου Αλεξανδρούπολης και την χρηματοδότησή τους”.

Από τότε όμως τονίζαμε, μια ημέρα πριν δηλαδή, ότι “λογικά οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν το πρωί της Τρίτης, αλλά σημασία έχει φυσικά οι όποιες (προεκλογικές, για να μην ξεχνιόμαστε) ανακοινώσεις να γίνουν άμεσα πράξεις”.

Οι ανακοινώσεις έγιναν. Αλλά οι πράξεις όχι.

Το ρεπορτάζ επιβεβαιώθηκε μέχρι κεραίας. Με μια διαφορά. Όπως γράφαμε τότε, στο ρεπορτάζ πλέον της επόμενης μέρας, στα γραφεία του Εθνικού απλώθηκαν σχέδια και κατόψεις μελέτης που σχεδιάστηκε το… 2007, κάτι που σημαίνει ότι η αρχιτεκτονική μελέτη “σηκώνει” τροποποιήσεις και επανεξέταση. Και πιθανές νέες τροποποιήσεις.

Αίσθηση προκαλούσε η αποκάλυψη του προϋπολογισμού που άγγιζε τα 18 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, ο τότε αντιπρόεδρος του Εθνικού και δημοτικός σύμβουλος Γρηγόρης Καραμπιπέρης προχωρούσε στην αποκάλυψη ότι βάσει της μελέτης του 2007 ο προϋπολογισμός ήταν μόλις 8 εκατ. ευρώ, εξέφραζε απορίες για την υπερδιπλασιασμό του αλλά και τον προβληματισμό του αν θα βρεθούν σε περίοδο οικονομικής κρίσης αυτά τα χρήματα.

Κατά τα άλλα, το νέο κλειστό γυμναστήριο Αλεξανδρούπολης οριοθετούνταν απέναντι από το κλειστό κολυμβητήριο σε έκταση 9 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων. Προβλεπόταν η κεντρική σάλα, πολλοί βοηθητικοί χώροι, αίθουσα εκδηλώσεων και εκθέσεων. Οι κερκίδες θα έχουν συνολική χωρητικότητα 3,5 χιλιάδων θέσεων με τις μόνιμες να είναι 2,5 χιλιάδων και οι υπόλοιπες πρόσθετες (κυλιόμενες), ΑΜΕΑ κλπ – χωρητικότητα που επίσης σήκωσε από τότε μεγάλη συζήτηση.

Σύμφωνα με τα όσα ελέχθησαν τότε, επιδίωξη είναι να αποτελέσει ένα από τα πρώτα έργα που θα ενταχθούν στη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ 2014-2020 και ο φάκελός του να είναι άμεσα ώριμος και επιλέξιμος. Για αυτό το λόγο και εξετάστηκαν οι όποιες ελλείψεις υπάρχουν όπως η μελέτη κόστους οφέλους. Επιθυμία επίσης, όπως εκφράστηκε τότε, ήταν να έχει βγει ο ανάδοχος και να ξεκινήσουν οι εργασίες μέχρι το τέλος του 2014.

Ως γνωστόν, το 2014 έφυγε. Αποτελεί παρελθόν. Αυτό είναι κάτι που δεν αμφισβητείται. Όπως δεν αμφισβητείται και το γεγονός ότι το έργο δεν έχει ξεκινήσει. Το χειρότερο; Όπως αποκάλυψε σε σειρά δηλώσεών του στο τέλος εκείνης της χρονιάς ο (εορτάζων σήμερα) πρόεδρος του ΤΑΑ Εθνικός Γιάννης Τζίμας, ουδείς ξέρει πού ακριβώς βρίσκεται ο φάκελός του.

Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης που ξέθαψε τότε τις μελέτες του 2007 και έφερε τον τότε περιφερειάρχη και τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας στα γραφεία του Εθνικού, παραδέχθηκε ότι δεν αποτελεί προτεραιότητά του το συγκεκριμένο έργο. Είπε μεν στην εκπομπή του Δ. Κολιού ότι προσπαθεί να βρει κάποιον άξονα χρηματοδότησης αν ανοίξει κάποιος κωδικός, αλλά υποστήριξε ότι “ποτέ δεν υποσχέθηκε κατασκευή νέου κλειστού γυμναστηρίου” (!!!), αλλά μόνο την επικαιροποίηση της μελέτης.

“Περιμένουμε, είναι μια μελέτη έτοιμη για ένα πολύ μεγάλο έργο που χρειάζεται άξονα χρηματοδότησης. Ο πρώην περιφερειάρχης το είχε υποσχεθεί, ο νυν περιφερειάρχης ψάχνει να δει τρόπο χρηματοδότησης. Περιμένω να μου πουν από την περιφέρεια ότι άνοιξε το τάδε μέτρο. Αλλά όταν παλεύεις να φτιάξεις έναν Περιφερειακό των 57 εκατ, όταν παλεύεις να φύγει η σιδηροδρομική γραμμή από τα σπλάχνα της πόλης, δεν μπορείς να λες ταυτόχρονα μαζί με αυτά ότι εγώ απαιτώ και αυτό…”, είπε χαρακτηριστικά ο Β. Λαμπάκης.

Ως γνωστόν ο έτερος πρωταγωνιστής των ανακοινώσεων της 7ης Ιανουαρίου του 2004, ο τότε περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης, δεν βρίσκεται πλέον στην θέση αυτή. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν οφείλει να λογοδοτήσει και αυτός για εκείνες τις υποσχέσεις, κυρίως αν αυτό συνδυαστεί με την θέση που είχε τους τελευταίους μήνες. Ποια ήταν αυτή; Όπως γράφτηκε εκτενώς στον τοπικό Τύπο, ήταν στην Αθήνα, στο υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, ως ειδικός σύμβουλος για θέματα διαχείρισης ΕΣΠΑ στο γραφείο του τότε υφυπουργού Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου. Δηλαδή ήταν πρόσωπο που με τον τρόπο του μπορούσε να βρει τα χρήματα για το συγκεκριμένο έργο, από την στιγμή είχε αρμοδιότητα για το ΕΣΠΑ, στο οποίο πριν ένα χρόνο είχε ειπωθεί ότι θα ενταχθεί.

Εντούτοις προφανώς ο Γιαννακίδης, δεδομένου ότι δεν είναι πια περιφερειάρχης, μάλλον δεν έκανε κάτι παρά την κομβικής σημασίας νέα θέση που είχε στην απερχόμενη κυβέρνηση. Ο τότε δήμαρχος Λαμπάκης, μάλλον δεν πίεσε προς αυτήν την κατεύθυνση τον πρώην περιφερειάρχη, περιμένοντας να σώσει την κατάσταση ο νέος, που ωστόσο μοιραία επικαλείται έλλειψη χρημάτων. Και ο Εθνικός και η διοίκησή του σήμερα γκρινιάζουν, ξεχνώντας ότι και αυτοί δεν είναι άμοιροι ευθυνών, καθώς είχαν διαθέσει τα γραφεία του ιστορικού συλλόγου για την πραγματοποίηση εκείνης της “προεκλογικής φιέστας”, όπως σήμερα αποδεικνύεται, χωρίς προφανώς να έχουν εξασφαλίσει κάτι πιο χειροπιαστό από τα παχιά λόγια των πολιτικών – που δυστυχώς φαίνεται ότι δύσκολα θα γίνουν (στο άμεσο τουλάχιστον μέλλον) πράξεις.

Ολα τα παραπάνω είναι άρθρο του ThrakiSportS τέτοια μέρα το 2015, δηλαδή έξι χρόνια πριν και έναν χρόνο μετά την περίφημη εξαγγελία. Από τότε, το μόνο που ουσιαστικά μεσολάβησε είναι ότι ο επόμενος περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης με τον αντιπεριφερειάρχη ‘Εβρου Δημήτρη Πέτροβιτς κατάφεραν να εξασφαλίσουν περίπου 4 εκατ. ευρώ για το έργο, γεγονός που επίσης ανακοινώθηκε πομπωδώς. Εκτοτε όμως αυτά τα λεφτά κάθονται και λογικά δεν θα αργήσει η ώρα που προκειμένου να μην κάνουν εντελώς… φτερά, θα δοθούν για να γίνει κάποιο άλλο Κλειστό Γυμναστήριο, εκτός Αλεξανδρούπολης, ενδεχομένως και εκτός Θράκης.

Ακόμα και η πρόταση για να δημιουργηθεί ένα γήπεδο – μπαλόνι δίπλα από τον χώρο όπου θα δημιουργούνταν το νέο κλειστό κόλλησε με αποτέλεσμα ούτε αυτό να γίνει ποτέ. Από την εξαγγελία συμπληρώθηκαν επτά χρόνια φαγούρα, αλλά το νέο κλειστό της Αλεξανδρούπολης ακόμα δεν έχει γίνει.

Πλέον σε σχέση με την περίοδο των εξαγγελιών υπάρχει νέος δήμαρχος (Γιάννης Ζαμπούκης, εορτάζων και αυτός), νέος περιφερειάρχης (Χρηστος Μέτιος), νέα διοίκηση στον Εθνικό Αλεξανδρούπολης (υπό την προεδρία του Αυγερινού Μεσινέζη), νέα κυβέρνηση. Προφανώς όλοι οι προηγούμενοι πλήρωσαν ΚΑΙ το πολιτικό κόστος για τα «ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα». Και οι νέοι όμως οφείλουν να βρουν τον τρόπο, να κάτσουν σε ένα τραπέζι ή έστω να κάνουν μια τηλεδιάσκεψη και να δουν αν υπάρχει μια οποιαδήποτε περίπτωση εκμετάλλευσης αυτών των εξασφαλισμένων 4 εκατομμυρίων, πριν να είναι αργά και κάνουν οριστικά φτερά…