Ζίβκοβιτς ή Πασχαλάκης για το τέρμα του ΠΑΟΚ; Ανάλυση από τον Θέμη Καίσαρη…

Ζίβκοβιτς ή Πασχαλάκης; Ο Γκαρσία άλλαξε το Νο1 του ΠΑΟΚ και ο Θέμης Καίσαρης αναλύει στο sport24 τις επιδόσεις των δύο πρώην τερματοφυλάκων της Ξάνθης και του Πανθρακικού αστίστοιχα.

Ένα από τα ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει ο τεχνικός του ΠΑΟΚ και πρώην παίχτης της Ξάνθης Πάμπλο Γκαρσία είναι αυτό στη θέση του τερματοφύλακα. Ο Ουρουγουανός βρήκε τον Ζίβκοβιτς βασικό και στα πρώτα παιχνίδια δεν τον άλλαξε.

Απέναντι στη Λαμία ξεκίνησε ο Πασχαλάκης, αλλά ο Ζίβκοβιτς επέστρεψε για τον αγώνα εκτός έδρας με την Ομόνοια. Δημιουργήθηκε η αίσθηση πως ο Γκαρσία θα πάει σε μια λογική rotation στο Νο1, πως θέλει να τους έχει και τους δύο ενεργούς.

Τελικώς ο Πασχαλάκης κράτησε τη θέση του στους αγώνες της Super League και πλέον μετράει πέντε συνεχόμενα παιχνίδια ως ο βασικός τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ.

Το φετινό δείγμα των αγώνων είναι σχετικά μικρό. Για να πάρουμε λοιπόν καλύτερες απαντήσεις, κοιτάξαμε τις επιδόσεις των δύο κίπερ του ΠΑΟΚ από το καλοκαίρι του 2019 μέχρι και σήμερα.

Σ’αυτό το διάστημα ο Ζίβκοβιτς έχει παίξει 2.520 λεπτά και ο Πασχαλάκης σε 1.890′. Μεγάλο δείγμα, πιο ασφαλή συμπεράσματα. Αυτές είναι οι επιδόσεις τους στις αποκρούσεις.

Τα ποσοστά αποκρούσεων του Ζίβκοβιτς και του Πασχαλάκη στη Super League από το καλοκαίρι του 2019 μέχρι και σήμερα

Ο Ζίβκοβιτς είναι ξεκάθαρα μπροστά. Ο Σέρβος τερματοφύλακας αποκρούει το 75% των τελικών που πηγαίνουν στην εστία του, ενώ ο Πασχαλάκης το 69%. Στα σουτ εκτός περιοχής τα ποσοστά τους είναι ίδια, αλλά η διαφορά γίνεται εντός περιοχής.

Εκεί ο Ζίβκοβιτς έχει πει όχι στο 64% των τελικών που έχει αντιμετωπίσει και ο Πασχαλάκης μόλις στο 52%.

Η διαφορά είναι εμφανής. Τα Expected Goals On Target λοιπόν λένε πως από το καλοκαίρι του 2019 μέχρι και σήμερα, ο Ζίβκοβιτς έχει δεχθεί τρία γκολ λιγότερα από τα προσδοκώμενα. Οι τελικές που έχει αντιμετωπίσει ήταν για 20 γκολ και ο Σέρβος έχει δεχθεί 17, τρία λιγότερα.

Στο ίδιο διάστημα, ο Πασχαλάκης έχει δεχθεί τελικές για 14 γκολ και έχει φάει 15, ένα παραπάνω από το «φυσιολογικό».

Ο Ζίβκοβιτς έχει ξεκάθαρα καλύτερο ποσοστό από τον Πασχαλάκη στις αποκρούσεις και ταυτόχρονα είναι σε θέση να τρώει λιγότερα γκολ από τα προσδοκώμενα. Ο Πασχαλάκης είναι εμφανώς χειρότερος στην προστασία της εστίας και, έστω και οριακά για ένα γκολ, πάει χειρότερα από το «φυσιολογικό».