Η ανασκόπηση Τσαλίκη για τις «πληγές» του 2020: «Λάθος η αποδέσμευση των παικτών, βιώσαμε τον εξευτελισμό»

Μεγάλη συνέντευξη στην εφημερίδα Ξάνθη Sport παραχώρησε στα μέσα Δεκεμβρίου ο τιμ μάνατζερ της Ξάνθης Κώστας Τσαλίκης, η οποία ωστόσο δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική της ιστοσελίδα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Στην συνέντευξη ο άνθρωπος που συνδέει την προηγούμενη Ξάνθη με το νυν καθεστώς κάνει τον απολογισμό της δύσκολης αυτής σεζόν, υποστηρίζοντας ότι το 2020 ζήσαμε «πράγματα πρωτόγνωρα για όλο τον κόσμο και πολύ περισσότερο για την ομάδα της πόλης µας που είχε να αντιμετωπίσει αγωνιστικές και δικαστικές μάχες πριν και μετά την διάδοχη κατάσταση στην Διοίκηση της ομάδας».

Η χρονιά κατά τον Τσαλίκη αφήνει από το πρώτο κομμάτι της χρονιάς «πληγές» και από τον Σεπτέμβρη και μετά «αισιοδοξία». Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «η Ξάνθη ήταν η μοναδική ομάδα που έζησε πανδημία, υποβιβασμό εξωαγωνιστικό, παιχνίδια διαβάθμισης και μπήκε από άλλη κατηγορία στη νέα εποχή».

«Προσωπικά έζησα κάτι πρωτόγνωρο μαζί µε την ομάδα και ήταν σχεδόν ακατόρθωτο να μπορεί κανείς να διαχειριστεί ένα ρόστερ µε καταρρακωμένη ψυχολογία. Για µένα, η χρονιά «τελείωσε» στο παιχνίδι µε τη Λάρισα που µε εκείνα τα δεδομένα, πανηγυρίζαμε την παραμονή κόντρα σε όλα», αναφέρει ο Τσαλίκης.

Για την διοικητική αλλαγή λέει: «Θα έλεγα ότι υπάρχει διαφορετική φιλοσοφία και για µένα αυτό είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό. Η προηγούμενη Διοίκηση αποχώρησε μετά από σχεδόν 30 χρόνια προσφοράς µε ό,τι αυτό συνεπάγεται (π.χ. κούραση, φθορά), ενώ η τωρινή Διοίκηση ξεκινά το έργο της µε απίστευτη όρεξη. Υπάρχει διάθεση για άμεση επαφή µε τον κόσμο, κάτι που έλλειψε, αναβαθμίζεται το γήπεδο και το προπονητικό κέντρο και συγχρόνως υπάρχει ο στόχος που αρμόζει σε µία ομάδα σαν τον ΑΟΞ,
δηλαδή η επιστροφή στο ανώτατο επίπεδο (…) Θεωρώ ότι ο Μπιλ Πάπας µε τη νέα Διοίκηση και τους Τσετινέ – Παναγιώτου στο αγωνιστικό, επιχειρούν µία επανεκκίνηση του ΑΟΞ που ίσως και να ήταν επιβεβλημένη μετά από 31 διαδοχικά χρόνια στην Α! Εθνική. Με ένα δυναμικό project και πλάνο για αναβάθμιση σε όλα τα επίπεδα, το οποίο ήδη έχει ξεκινήσει, είμαι σίγουρος ότι θα γράψουν τις δικές τους σελίδες στην ιστορία της ομάδας. (…) Ήδη έχουν γίνει κινήσεις που δείχνουν τη διάθεση που υπάρχει από πλευράς της ομάδας. Δυστυχώς όμως το συνολικό πλάνο για την επαφή µε την τοπική κοινωνία κι όχι µόνο, δεν έχει τεθεί σε πλήρη ισχύ. Όταν υπάρξουν οι προϋποθέσεις για να πραγματοποιηθεί στο σύνολό του, θα ξαφνιαστείτε ευχάριστα!».

Για το ζήτημα της φερόμενης πολυϊδιοκτησίας και όσα ακολούθησαν, υποστηρίζει: «Στα 28 χρόνια που είμαι στο ποδόσφαιρο έχουν γίνει και γίνονται «εγκλήματα». Στην υπόθεση της Ξάνθης υπήρξαν λάθη που σε καμία περίπτωση δεν οδηγούσαν πρωτίστως σε τιμωρία και πολύ περισσότερο σε υποβιβασμό, αλλά είχαμε την ατυχία να βρεθούμε στη… μέση μιας κόντρας δύο μεγάλων ομάδων. Απόρροια των παραπάνω, ήταν να βιώσουμε και την τιμωρία και τον υποβιβασμό αλλά και το χειρότερο, τον εξευτελισμό! (…) Αυτά τα δύο παιχνίδια διαβάθμισης µε τον Απόλλωνα ήταν… «παρωδίες» και µία τεράστια «πληγή» στην ιστορία της ομάδας. Αν παίζαμε µε το κανονικό ρόστερ µας, θα πανηγυρίζαμε την παραμονή από το πρώτο παιχνίδι… Παρ’ ότι υπήρχαν οι διαβεβαιώσεις ότι δεν θα γίνουν αγώνες διαβάθμισης, το… «έγκλημα» διαπράχθηκε! Και δυστυχώς αποδείχθηκε ότι ήταν λάθος να αποδεσμευτούν οι επαγγελματίες παίκτες πριν την τελική απόφαση. Αλλά το timing της ομάδας µε τον κ. Πανόπουλο να έχει προαποφασίσει ήδη την αποχώρησή του, ήταν καταλυτικό και δύσκολα διαχειρίσιμο, στο να κατέβει η ομάδα στα παιχνίδια µε τον Απόλλωνα πλήρης».

Για τις τέσσερις προετοιμασίες που χρειάστηκε να κάνει η ομάδα της Ξάνθης μέσα στο ίδιο ημερολογιακό έτος αναφέρει: «Συνηθίζαμε να κάνουμε µία προετοιμασία τη χρονιά. Όντως ήδη βρισκόμαστε στην 4η μέσα στο 2020 αφού προηγήθηκε αυτή για τα play out, αυτή για τους αγώνες διαβάθμισης κι αυτή για τη SL2 που δεν ξεκίνησε. Τώρα ναι, είμαστε στην 4η… Φυσικά και δεν μπορεί να υπάρξει κανένας προγραμματισμός µε αυτές τις αβέβαιες συνθήκες και ιδιαίτερα από τη στιγμή που δεν υπάρχει επίσημα ακόμη η ημερομηνία έναρξης του πρωταθλήματος».

Στο τέλος της συνέντευξης εξέφρασε την ελπίδα «ότι δεν θα παρουσιάσουμε την εικόνα των τελευταίων χρόνων µε το νέο Xanthi FC Arena να έχει 300 φιλάθλους» και ευχήθηκε «αρχικά να… φύγει το 2020 µε όλα όσα µας έφερε! Με υγεία και θετική αύρα ο κόσμος να αντιμετωπίσει ανώδυνα τη νέα… «μόδα» που λέγεται Covid-19 και πολύ σύντομα να γίνει «συμπαίκτης» µας στο αναβαθμισμένο Xanthi FC Arena».