Super League: Χαμηλά στις προτιμήσεις Κλάτενμπεργκ ο Κουμπαράκης, έχει δυο μήνες να οριστεί ως πρώτος! Η αντικογραφία του α’ γύρου

Η θητεία του Μαρκ Κλάτενμπεργκ ως επικεφαλής της ΚΕΔ ξεκίνησε με τους καλύτερους δυνατούς οιωνούς, δεδομένου ότι για την πρόσληψή του από την ΕΠΟ συναίνεσαν οι τέσσερις «μεγάλοι» του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Η συνέχεια ωστόσο δεν ήταν ανάλογη, αφού πριν κλείσει ένα εξάμηνο στην ηγεσία της ελληνικής διαιτησίας, τόσο ο Ολυμπιακός κατ’ αρχάς όσο και ο ΠΑΟΚ πρόσφατα απέσυραν την εμπιστοσύνη τους, προς το πρόσωπο του Βρετανού αρχιδιαιτητή. Αυτό βέβαια έχει διττή ανάγνωση: Κάποιοι μπορούν να ισχυριστούν ότι ο Κλάτενμπεργκ με τους χειρισμούς του δικαιολογημένα παράπονα. Κάποιοι άλλοι μπορούν να πουν ότι κάνει καλά τη δουλειά του όταν δύο ομάδες με αντικρουόμενα συμφέροντα στρέφονται εναντίον του.

To SoccerPlus, με βάση τους ορισμούς διαιτητών που έγιναν στον πρώτο γύρο της SL1 παρουσίασε τους διαιτητές που δείχνει να εμπιστεύεται περισσότερο ο Κλάτενμπεργκ, αυτούς που έχουν λιγότερους ορισμούς φέτος σε σχέση με το περσινό πρωτάθλημα και αυτούς που για αντικειμενικό λόγο δεν έχουν οριστεί σε κανένα ματς, παρότι βρίσκονται στον πίνακα διαιτητών Α’ Εθνικής Κατηγορίας.

Πρωταθλητής στους ορισμούς (ως πρώτος διαιτητής), στον πρώτο γύρο της SL1 αναδεικνύεται ο Παπαδόπουλος. Ο διαιτητής της ΕΠΣ Μακεδονίας, που πέρυσι πήρε σε όλη τη σεζόν εννιά ματς, έχει πάρει φέτος από τον Κλάτενμπεργκ ήδη επτά!. Κανείς άλλος από τη λίστα των διαιτητών της SL1, δεν έχει παίξει φέτος πάνω από έξι αναμετρήσεις. Αξίζει επίσης να αναφερθεί πως ο Παπαδόπουλος έχει διευθύνει δύο φορές ματς του Ολυμπιακού (με ΟΦΗ και Βόλο), ένα της ΑΕΚ (στην Τρίπολη) και ένα του Παναθηναϊκού (με τον ΠΑΣ Γιάννινα), κάτι που αποδεικνύει την εμπιστοσύνη του Βρετανού αρχιδιαιτητή προς το πρόσωπό του.

Μετά τον Παπαδόπουλο υπάρχουν έξι διαιτητές που έχουν λάβει έξι ορισμούς. Αυτοί είναι οι Παπαπέτρου, Σιδηρόπουλος, Ευαγγέλου, Κουτσιαύτης, Τζήλος και Φωτιάς. Γενικά, ο Κλάτενμπεργκ φαίνεται πως προσπαθεί να κάνει τις πιο ασφαλείς επιλογές, δίνοντας τα περισσότερα ματς σε διαιτητές που έχουν διεθνές σήμα. Από τους έξι προαναφερθέντες, οι Παπαπέτρου, Σιδηρόπουλος, Τζήλος και Φωτιάς, είναι διεθνείς και δεν προξενεί εντύπωση ότι βρίσκονται ανάμεσα στους ρέφερι με τους περισσότερους ορισμούς. Διεθνής ασφαλώς είναι και ο Παπαδόπουλος. Αρα πέντε από τους επτά ρέφερι με τους πιο πολλούς ορισμούς μέχρι στιγμής, είναι διεθνείς. Το γεγονός λοιπόν ότι οι Ευαγγέλου και Κουτσιαύτης έχουν ανάλογους ορισμούς με ρέφερι, που κατέχουν το σήμα της FIFA, σίγουρα μαρτυράει ότι έχουν κερδίσει την εκτίμηση του Μαρκ Κλάτενμπεργκ. Ειδικά μάλιστα για τον Κουτσιαύτη πρέπει να γίνει ειδική αναφορά, διότι σε ολόκληρη την περσινή σεζόν, μαζί με τα πλέι οφ, πήρε οχτώ παιχνίδια ως πρώτος διαιτητής και φέτος μόνο στον πρώτο γύρο έχει διευθύνει ήδη έξι. Μεταξύ αυτών των έξι αγώνων είναι δύο αναμετρήσεις του Ολυμπιακού (με Ατρόμητο και Αστέρα Τρίπολης), μία της ΑΕΚ (με τον ΟΦΗ) και μία του Αρη (με τον Παναιτωλικό).

Ενα σκαλοπάτι πιο κάτω, με πέντε αγώνες, βρίσκονται τρεις διαιτητές, οι Διαμαντόπουλος, Καραντώνης και Τσαγκαράκης. Ο Διαμαντόπουλος, που είναι και διεθνής μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου είχε μόλις δύο ορισμούς, όμως από τις 29/11 μέχρι τις 19/12 έπαιξε άλλα τρία ματς κάμπτοντας τις όποιες αμφιβολίες μπορεί να είχε ο Κλάτενμπεργκ. Κάπως αντίθετη είναι η κατάσταση με τον Τσαγκαράκη, ο οποίος έχει να παίξει αγώνα ως πρώτος διαιτητής από τις 21/11. Η αλήθεια βέβαια είναι πως υπό κανονικές συνθήκες ο ρέφερι της ΕΠΣ Χανίων θα είχε έξι αγώνες στο ενεργητικό του φέτος, αν δεν αναβάλλονταν λόγω κορονοϊού το Ατρόμητος – Λαμία.

Στη συνέχεια ακολουθούν πέντε διαιτητές, που έχουν πάρει από τον Κλάτενμπεργκ τρεις αγώνες. Πρόκειται για τους Σκουλά, Μανούχο, Βάτσιο, Ζαχαριάδη και Τζοβάρα. Εξ αυτών διεθνής είναι μόνο ο Σκουλάς. Ο ρέφερι της ΕΠΣ Θεσσαλίας είναι μέχρι στιγμής ο διεθνής διαιτητής με τους λιγότερους ορισμούς φέτος. Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι λίγους ορισμούς συγκριτικά με πέρυσι έχει προς το παρόν και ο Μανούχος. Ο διαιτητής της ΕΠΣ Αργολίδας ορίστηκε την περσινή σεζόν σε 11 ματς από τον Μέλο Περέιρα και ήταν συνολικά ο τρίτος πιο «παιγμένος» διαιτητής της κατηγορίας, πίσω από τους Διαμαντόπουλο (13 ματς) και Κομίνη (12 ματς). Φέτος ωστόσο, φαίνεται πως δεν απολαμβάνει παρόμοια εμπιστοσύνη από τον Κλάτενμπεργκ.

Τέλος, χαμηλά στις προτιμήσεις του Μαρκ Κλάτενμπεργκ φαίνεται ότι βρίσκονται οι Κουμπαράκης, Βρέσκας και Γκορτσίλας, οι οποίοι έχουν πάρει έκαστος από δύο ορισμούς φέτος. Ο Γκορτσίλας, που χρησιμοποιείται πολύ συχνά ως VAR, σφύριξε ένα ματς τον Οκτώβριο (Ατρόμητος – ΠΑΣ Γιάννινα) και μετά έπαιξε ξανά τον Δεκέμβριο, το Απόλλων – ΑΕΚ. Ο Στέφανος Κουμπαράκης που μετακόμισε το καλοκαίρι από την ΕΠΣ Θράκης στην ΕΠΣ Κυκλάδων διηύθυνε ένα ματς τον Οκτώβριο (ΑΕΛ – Αστέρας Τρίπολης) και ένα τον Νοέμβριο (Παναθηναϊκός – Απόλλων) δείχνοντας συνολικά 18 κάρτες. Ο Βρέσκας έπαιξε ένα παιχνίδι τον Σεπτέμβριο (Λαμία – ΟΦΗ) και ένα τον Νοέμβριο (ΠΑΣ Γιάννινα – ΑΕΛ). Συγκεκριμένα, ο Κουμπαράκης έχει να οριστεί πρώτος διαιτητής από τις 3/11 και ο Βρέσκας από τις 4/11.

Στους πίνακες της Super League 1, συγκαταλέγονται συνολικά 28 διαιτητές. Εξ αυτών οι δέκα προέρχονται από τη δεύτερη την τάξει κατηγορία, δεν έχουν εκπαιδευτεί στο VAR λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της διασποράς του COVID-19 και εκ των πραγμάτων μένουν εκτός ορισμών ως πρώτοι διαιτητές στα ματς της SL1. Πρόκειται για τους Γκάμαρη, Περράκη, Κοτσάνη, Μαλούτα, Ζαμπαλά, Κουκούλα, Αγγελάκη, Γρατσάνη, Τσακαλίδη, που ανήλθαν στη μεγάλη επαγγελματική κατηγορία ως επιλογές της προηγούμενης ΚΕΔ. Τους συγκεκριμένους δέκα διαιτητές, ο Κλάτενμπεργκ έχει σκοπό να τους τεστάρει σε αγώνες της SL2, όταν ξεκινήσει το συγκεκριμένο πρωτάθλημα.Αυτό σημαίνει λοιπόν, πως ο Κλάτενμπεργκ ουσιαστικά “δουλέυει” με 18 διαιτητές στα παιχνίδια της SL1, πάντα βέβαια και με τη συνδρομή ορισμένων ξένων, για τα λεγόμενα παιχνίδια υψηλού κινδύνου ή ενδιαφέροντος (ντέρμπι). Όπως και να έχει η δεξαμενή συγκριτικά με την περσινή σεζόν είναι ασφαλώς μικρότερη, καθώς ο Μέλο Περέιρα διαχειρίζονταν συνολικά 24 ενεργούς διαιτητές.