Γ’ Εθνική: Ομάδες από όλη την Ελλάδα αλλά όχι και από την Θράκη κάνουν προτάσεις για την επανέναρξη

Τις προτάσεις τους για την πιθανή επανέναρξη του πρωταθλήματος και τις προϋποθέσεις που πρεπει να τεθούν κάνουν τα σωματεία της Γ΄Εθνικής από όλη την Ελλάδα – αλλά όχι και από την Θράκη.

Βέβαια μια αλήθεια είναι ότι οι ομάδες του 1ου Ομίλου είχαν κάνει τις προτάσεις τους πολύ πριν τις υπόλοιπες όταν ξεκινούσε το πρωτάθλημα, ενώ έχει φροντίσει να κάνει νεώτερες προτάσεις ο Ηρακλής που αποτελεί το μεγαλύτερο όνομα της κατηγορίας, ωστόσο πλέον οι καταστάσεις έχουν αλλάξει, έχουν δυσκολέψει τα πράγματα και ενδεχομένως θα ήταν χρήσιμη μια επικαιροποίηση, όπως πράτουν ομάδες από τους άλλους ομίλους.

Για παράδειγμα, στον 10ο Ομιλο της Κρήτης πραγματοποιήθηκε την Τρίτη μια τηλεδιάσκεψ με συμμετοχή όλων των ομάδων. Η διοργάνωση της τηλεδιάσκεψης έγινε από τον ΑΟ Δαμάστας παρουσία του φυσικού ηγέτη Αντώνη Παπαδάκη και του προέδρου Γιώργου Πολυχρονάκη ενώ το συντονισμό έκανε ο δημοσιογράφος Μανόλης Βαρδαλαχάκης. Συμμετείχαν οι εκπρόσωποι όλων των σωματείων της Κρήτης ενώ εκ μέρους του Πλατανιά ο πρόεδρος Στέλιος Βαρουξάκης μετέφερε τηλεφωνικά τις θέσεις του σωματείου. «Οι εκπρόσωποι των σωματείων μέσω σημαντικών τοποθετήσεων, κατέληξαν στη σύνταξη μιας επιστολής με κοινές προτάσεις προκειμένου να αποσταλεί στην ΕΠΟ και στην ΓΓΑ, σχετικά με το μέλλον του πρωταθλήματος έχοντας ταύτιση απόψεων», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ηδη έστειλαν κοινή επιστολή στην ΕΠΟ οι διοικήσεις από πέντε ομάδες του 3ου Ομιλου και συγκεκριμένα από τις ΑΕ Καρίτσας, ΑΟ Σελλάνων, Δία Δίου, Εθνικό Ν. Κεραμιδίου και Οικονόμο Τσαριτσάνης. Στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:
«Δεδομένου ότι το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο στερείται εσόδων (αγώνες κεκλεισμένων των θυρών, απροθυμία χορηγών), θεωρούμε ότι η οικονομική αρωγή της Συντεταγμένης Πολιτείας είναι ο μοναδικός τρόπος επανεκκίνησης και ολοκλήρωσης του φετινού Πρωταθλήματος. Συνεπώς, εφόσον η υγειονομική κατάσταση της χώρας επιτρέψει τη σταδιακή επιστροφή των ομάδων στις αγωνιστικές τους υποχρεώσεις, η ΕΠΟ θα πρέπει να καλύψει, είτε τα έξοδα διαιτησίας των αγώνων, είτε το κόστος για την τήρηση του υγειονομικού Πρωτοκόλλου (το κόστος των tests), είτε και τα δύο, στο ιδανικότερο σενάριο.
Εμείς από την πλευρά μας, σας διαβεβαιώνουμε ότι οι ομάδες μας θα σεβαστούν και θα τηρήσουν πιστά το υγειονομικό Πρωτόκολλο, που θα ζητηθεί από τους Λοιμωξιολόγους και την Πολιτεία, καθώς πρωταρχικός σκοπός μας είναι η διασφάλιση και η προστασία της υγείας των συνανθρώπων μας.  Προσδοκούμε ότι οι απόψεις μας θα εισακουστούν από τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας και την ΕΠΟ και θα συμβάλουν στην ασφαλή και γρήγορη επανέναρξη των Πρωταθλημάτων».

Ξεχωριστή επιστολή έστειλε και η ιστορική Αναγέννηση καρδίτσας, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει:
«Η πρωτοφανής υγειονομική και οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα και τον κόσμο ολόκληρο, έχει πλήξει καίρια, όπως είναι φυσικό και το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Ιδιαίτερα οι ομάδες που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής, λόγω των πολλαπλών εξόδων λειτουργίας και διεξαγωγής των αγώνων, έχουν φθάσει στα όρια της επιβίωσής τους. Η αναστολή δε των αγώνων επιτείνει αυτήν την κρίση και στην αγωνιστική κατάσταση των ομάδων με συνέπειες καταστρεπτικές για την λειτουργία τους και τους σκοπούς που προσφέρουν στον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Είναι βέβαιο ότι η συνεχιζόμενη απραξία θα επιφέρει την πλήρη οικονομική καταστροφή των Συλλόγων, αφού προοδευτικά θα υπάρχει αδιαφορία τόσο των αθλητών όσο και των φιλάθλων για την ενασχόλησή τους με τους Συλλόγους. Φρονούμε ότι μετά την έναρξη των αγώνων των πρωταθλημάτων της Α2 και Β’ Εθνικής Κατηγορίας Ποδοσφαίρου (Super League 2 – Football League), καθώς και στα πρωταθλήματα άλλων αγωνισμάτων (καλαθοσφαίρηση, πετοσφαίρηση κλπ) είναι κρίσιμο και απαραίτητο να γίνει υπό τις ίδιες προϋποθέσεις και η έναρξη του πρωταθλήματος της Γ’ Εθνικής κατηγορίας ποδοσφαίρου, αφού έτσι θα υπάρχει μια συνέχεια στις αγωνιστικές υποχρεώσεις των ομάδων και στην εξέλιξη των Πρωταθλημάτων, όπως έχει οριστεί από την ΕΠΟ (Προβιβασμός, υποβιβασμός, μπαραζ κλπ).
Επιπλέον η διεξαγωγή του Πρωταθλήματος θα βοηθήσει του Συλλόγους να διατηρήσουν την συνοχή τους με τον ενδιαφέρον τόσο στην αγωνιστική δράση των ομάδων όσο και των φιλάθλων και τυχόν χορηγών που ενισχύουν έτσι το πραγματικό έργο των Συλλόγων για την προαγωγή των αθλημάτων. Τονίζουμε ότι σεβόμαστε τις αποφάσεις της Πολιτείας που έχουν σκοπό να προστατεύσουν την δημόσια υγεία και σίγουρα είμαστε και θα είμαστε αρωγοί σ’ αυτήν την προσπάθεια, γι αυτό και θα προσαρμοστούμε στους ίδιους κανόνες διεξαγωγής του Πρωταθλήματος της Γ’ Εθνικής Κατηγορίας Ποδοσφαίρου, που ισχύουν και για τα ανώτερα Πρωταθλήματα.
Ζητούμε όλες οι δαπάνες διεξαγωγής τους (διαιτησία, παρατηρητές, ιατρός, εκτύπωση εισιτηρίων και προσκλήσεων, εισφορές υπέρ ΕΠΟ και ΕΠΣ) να επιβαρύνουν την Πολιτεία, διαφορετικά είναι απαραίτητο να μειωθούν τουλάχιστον κατά 60%, αφού οι συνθήκες είναι εντελώς διαφορετικές όταν αποφασίστηκαν αυτές και επιπλέον να επιβαρυνόμαστε με απίθανα οδοιπορικά, με δαπάνες παρατηρητών αμφίβολης ωφελιμότητας, με εισφορές υπέρ τρίτων που παραπέμπουν σε εποχές ευμάρειας και σπατάλης. Υπηρετούμε με αγάπη και αυταπάρνηση το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και για το λόγο οφείλουμε όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. «Οι καιροί ου μενετοί». Η ανταπόκριση μας στις σύγχρονες ανάγκες είναι μονόδρομος αν θέλουμε να περισωθεί και να επιβιώσει αυτός ο ιδιαίτερα δημιουργικός χώρος. Σας καλούμε άμεσα και αποτελεσματικά να λάβετε τις αποφάσεις εκείνες που απαιτούν οι καιροί που ζούμε και να δούμε την άμεση και ασφαλή γρήγορη επανέναρξη των Πρωταθλημάτων».

Ξεχωριστή επιστολή έστειλε η ΑΕ Μοσχάτου από τον 6ο Ομιλο, που εξέδωσε και την ακόλουθη ανακοίνωση εκφράζοντας την θέση της:
«Ως ΑΕ Μοσχάτου, σεβόμαστε και εξετάζουμε με σοβαρότητα όλες τις απόψεις και σαφώς χαιρετίζουμε πρωτοβουλίες όπως αυτή του Πανναξιακού στην οποία συμμετείχαμε.
Η δική μας θέση έχει εκφραστεί μέσω της συνέντευξης του Προέδρου μας κου Φαναρίτη πριν λίγες ημέρες στην ιστοσελίδα του συλλόγου.
Σαφέστατα και θέλουμε να συνεχιστεί το Πρωτάθλημα και να ολοκληρωθεί υπό Προυποθέσεις και με γνώμονα ,πάνω απο όλα την υγεία. Με λίγα λόγια και ξεκάθαρα . Αν υπάρξει επανέναρξη να γίνει σωστά.
Παράλληλα θα θέλαμε να θέσουμε υπόψιν της κοινής γνώμης και κάποιες άλλες προτάσεις όπως τις κάτωθι:
1) Οι γηπεδούχες ομάδες να αναλάβουν την υποχρέωση να καλύψουν μόνο τα έξοδα της αμοιβής των διαιτητών των παρατηρητών αγώνα και διαιτησίας και η Ε.Π.Ο, να αναλάβει να καλύψει τα οδοιπορικά
2) Να υπάρξει κόσμος στα γήπεδα, στο 50% της χωρητικότητας των γηπέδων και η ευθύνη για την τήρηση των μέτρων προστασίας covid να βαραίνει τις ομάδες. Αλλωστε οι ομάδες έχουν χάσει έσοδα και από την απώλεια των εισιτηρίων στους αγώνες και τα Διαρκείας αλλά και τους χορηγούς.
3) Τα έξοδα για τα τεστ covid να μην βαραίνουν τους συλλόγους αλλά την υγειονομική περιφέρεια Αττικής».