Χωρίς θετικά νέα για τις ομάδες της Θράκης το άνοιγμα των προπονήσεων σε βόλεϊ, μπάσκετ, πόλο και χάντμπολ

Νωρίς το πρωί των Χριστουγέννων η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού επεφύλασε μια έκπληξη, αφου γνωστοποίησε ότι έγινε δεκτή από την Επιτροπή Λοιμοξιολόγων και αποφασίστηκε από την κυβέρνηση το άνοιγμα του αθλητισμού.

Βέβαια, το άνοιγμα δεν αφορά τα πάντα αλλά τις ανώτερες κατηγορίες των ομάδικών αθλημάτων που παρέμεναν κλειστά. Ετσι, από την 1η Ιανουαριου του 2021 πήραν το πράσινο φως για την διενέργεια ομαδικών προπονήσεων τα ανώτατα πρωταθλήματα στο γυναικείο μπάσκετ και βόλεϊ που ήταν τόσο καιρό στην αναμονή καθώς και τα πρωταθλήματα σε πόλο και χάντμπολ ανδρών και γυναικών, πάντα σε επίπεδο Α’ Κατηγορίας.

Τα καλά νέα ανακοινώθηκαν ανήμερα τα Χριστούγεννα σαν… δώρο για να ζήσουν επιτέλους και αυτά τα σπορ από την απόλυτη απαξίωση και καταστροφή ελέω κορονοϊού. Ωστόσο είναι αλήθεια ότι αυτό το χριστουγεννιάτικο δώρο δεν επηρεάζει τις ομάδες της Θράκης που παραμένουν στο λουκέτο. Στο μπάσκετ η Ασπίδα Ξάνθης στις γυναίκες είναι στην Α2 Κατηγορία και όχι στην Α1, ενώ το ίδιο ισχύει και για τις ομάδες της Νίκης και του Φοινικα Αλεξανδρούπολης στο βόλεϊ.

Ομάδα πόλο πλέον η Θράκη δεν διαθέτει ούτε σε άνδρες ούτε σε γυναίκες, η οποία να είναι ανταγωνιστική κα σε υψηλή κατηγορία ενώ και στο χάντμπολ οι Κύκλωπες δεν μετέχουν πλέον στην Α1 Γυναικών, ενώ ως προς τους άνδρες Κύκλωπες και Ασπίδα Ξάνθης μετέχουν επίσης στην Α2 και όχι στην ανώτερη κατηγορία. Αναφορα δεν γίνεται για το ποδόσφαιρο αλλά εφόσον πάει καλά και αυτό το άνοιγμα, επόμενοι στην λίστα είναι η Football League και η Γ’ Εθνική.

Το σημαντικό είναι ότι οι ομαδικές προπονήσεις επιτρέπονται με υποχρεωτικό εβδομαδιαίο έλεγχο pcr τεστ, που σημαίνει πάντως υψηλότατο κόστος για ερασιτεχνικές κατά βάση ομάδες. Αναλυτικά, η σχετική ανακοίνωση της ΓΓΑ που εκδόθηκε το πρωί της Παρασκευής (25/12) αναφέρει τα εξής:

«‘‘Από την 1η Ιανουαρίου 2021 επιτρέπεται η λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων για προπονήσεις, χωρίς την παρουσία θεατών, των ομάδων που μετέχουν στα πρωταθλήματα της Α’ κατηγορίας καλαθοσφαίρισης γυναικών, πετοσφαίρισης γυναικών, υδατοσφαίρισης ανδρών-γυναικών και χειροσφαίρισης ανδρών-γυναικών.

Σε κάθε περίπτωση, η εφαρμογή των παραπάνω είναι δυνατή μόνο εφόσον ακολουθείται υγειονομικό πρωτόκολλο που περιλαμβάνει υποχρεωτικό εβδομαδιαίο προληπτικό έλεγχο των αθλητών για COVID-19 με τεστ αντιγόνου από διαπιστευμένα εργαστήρια’’.

Η συγκεκριμένη προσθήκη σε ότι αφορά στην επιτρεπόμενη αθλητική δραστηριότητα, που υπογράφτηκε από τον Υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, περιλαμβάνεται σε Κοινή Απόφαση των Υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η οποία εκδόθηκε αργά χτες βράδυ με τροποποιήσεις στα ‘‘Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας έως και την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021’’.

Είχε προηγηθεί θετική εισήγηση της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, αναφορικά με σχετικό αίτημα του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού, Γιώργου Μαυρωτά, η οποία εγκρίθηκε από την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19.

Η έναρξη των προπονήσεων των εν λόγω αθλημάτων από το νέο έτος θα επιτρέπεται με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

1) Υποχρεωτικό προληπτικό τεστ COVID πριν ξεκινήσουν οι προπονήσεις.

2) Καθορισμός υπευθύνου COVID19 σε κάθε ομάδα για άμεση συνεννόηση.

3) Ονομαστική λίστα παικτών – προπονητών – τεχνικού προσωπικού (έως 25 άτομα συνολικά) για τις προπονήσεις.

4) Συγκεκριμένο, μοναδικό χώρο προπόνησης.

5) Συγκεκριμένο ωράριο προπόνησης και μόνο μία προπόνηση την ημέρα.

6) Καθημερινή ενεργητική επιτήρηση για τυχόν συμπτώματα.

7) Εβδομαδιαίο προληπτικό έλεγχο με τεστ COVID σε διαπιστευμένα εργαστήρια.

8) Εβδομαδιαία ενημέρωση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού για τον αριθμό των ελέγχων και των τυχόν κρουσμάτων.

9) Εφαρμογή των πρωτοκόλλων των αντίστοιχων αθλημάτων που υπάρχουν στην ενότητα ‘‘Αθλητισμός και COVID19’’ στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού».

Στο μεταξύ, ήδη εκδόθηκε το σχετικό ΦΕΚ για την έναρξη των προπονήσεων στα παραπάνω αθλήματα. Συγκεκριμένα πρόκειται για: «Το ΦεΚ (Β’ 5726, 24/12/2020) που επιτρέπει από 01/01/2021 τις προπονήσεις και στην Α1 Μπάσκετ Γυναικών, Volley League Γυναικών, Α1 πόλο Ανδρών και Γυναικών, Handball Premier Ανδρών και Γυναικών».