Ανέστης Δαλακούρας ο 11ος Έλληνας που θα βρεθεί στην Βαρκελώνη για την Μπαρτσελόνα

Σε μια ξεχωριστή και ειδική λίστα βρίσκεται από την προηγούμενη εβδομάδα με την μεταγραφή στην Μπαρτσελόνα, ο Ανέστη Δαλακούρας.

Πιο συγκεκριμένα, ο Θρακιώτης ακραίος γίνεται ο εντέκατος Έλληνας που θα αγωνιστεί στην Μπαρτσελόνα, σε οποιοδήποτε άθλημα και γίνεται ο πρώτος που θα αγωνιστεί σε άλλο άθλημα εκτός του μπάσκετ ενώ στην συγκεκριμένη λίστα υπάρχει και ένας Έλληνας προπονητής.

Ας δούμε όμως τους υπόλοιπους δέκα Έλληνες που βρέθηκε στην Βαρκελώνη για χάρη της Μπαρτσελόνα.

Ο πρώτος που φόρεσε την συγκεκριμένη φανέλα ήταν ο Ευθύμης Ρέντζιας, παλαίμαχος μπασκετμπολίστας και πρώην σέντερ του ΠΑΟΚ. Ο Ρέντζιας έφυγε από τον ΠΑΟΚ το 1997 για την Μπαρτσελόνα αγωνιζόμενος μέχρι το 2001 με την φανέλα της, κατακτώντας δυο πρωταθλήματα, ένα κύπελλο και το Κύπελλο Κόρατς.

Δεύτερος χρονικά ο Νίκος Οικονόμου, ο οποίος μετά το πέρασμα του από Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό φόρεσε την φανέλα της Μπαρτσελόνα την περιόδο 2001-2002 με συμπαίκτες τους Χουάν Κάρλος Ναβάρο, Μαρκ Γκασόλ, Σάρας Γιασικεβίτσιους και Αρτούρας Καρνισόβας με την χρονιά να ολοκληρώνεται χωρίς κάποιον τίτλο και τον ίδιο να αποχωρεί.

Από το 2005 μέχρι και το 2007 την φανέλα των “μπλαουγκράνα” φόρεσε ένας από τους εμβληματικούς αρχηγούς της Εθνικής Ομάδας Μπάσκετ, ο Μιχάλης Κακιούζης, ο οποίος με δηλώσεις του είχε επισημάνει ότι είναι μεγάλος φαν της ομάδας λόγω….Ερίκ Καστέλ. Στα δύο χρόνια στην Βαρκελώνη ο Κακιούζης πήρε ένα μόνο Κύπελλο Ισπανίας αγωνιζόμενος σε 89 παιχνίδια σε δύο χρόνια.

Το 2006, σε ηλικία 22 ετών, ο Γιάννης Μπουρούσης αποχωρεί από την ΑΕΚ για να βρεθεί στην Μπαρτσελόνα με την οποία αγωνίστηκε ελάχιστα και έτσι την επόμενη χρονιά βρέθηκε στον Ολυμπιακό, όπου ξεκίνησε να δείχνει το πλούσιο ταλέντο του.

Μικρό πέρασμα από την Μπαρτσελόνα και από τον έναν έμπειρο αθλητή των γηπέδων, τον Λουκά Μαυροκεφαλίδη, ο οποίος βρέθηκε το 2013 στην Βαρκελώνη όπου και το καλοκαίρι αποδεσμεύτηκε για τον Παναθηναϊκό.

Το 2013 ο Κώστας Παπανικολάου πιστώνοντας τις καλές εμφανίσεις με την φανέλα του Ολυμπιακού αλλά και τις μικρές εθνικές ομάδες πήρε την μεγάλη μεταγραφή για την Μπαρτσελόνα, η οποία πλήρωσε 1,3 εκατομμύρια στον Ολυμπιακό για να τον κάνει δικό της. Ο Έλληνας σμολ φόργουόρντ έμεινε για έναν χρόνο αφού την επόμενη χρονιά ταξίδεψε για τις ΗΠΑ και το NBA.

Με την φυγή του Παπανικολάου για το NBA η Μπαρτσελόνα έψαχνε τον αντικαταστάτη του και το βρήκε στο πρόσωπο του Στράτου Περπέρογλου, ο οποίος έμεινε από το 2015 μέχρι και το 2017 κατακτώντας μόνο ένα Ισπανικό SuperCopa το 2015.

Μαζί με τον Περπέρογλου στην Μπαρτσελόνα την ίδια χρονιά ταξίδεψε και ο Αλέξανδρος Βεζένεκοφ, ο οποίος πήρε το εισιτήριο για την Βαρκελώνη έχοντας κάνει τρομερές εμφανίσεις με την φανέλα του Άρη. Ωστόσο, ο Βουλγαροκύπριος φόργουορντ δεν μπόρεσε να εκπληρώσει τις προσδοκίες και παρά τις 99 συμμετοχές του η συνεισφορά του ήταν απειροελάχιστη. Τώρα πια είναι μέλος του Ολυμπιακού.

Προτελευταίος σε αυτή την λίστα ένας από τους κορυφαίους Έλληνες προπονητές, ο Γιώργος Μπαρτζώκας, ο οποίος μετά την τρομερή χρονιά με την Λοκομοτίβ Κουμπάν ταξίδεψε το 2016 για την Βαρκελώνη, όπου και δεν μακροημέρευσε καθώς δεν κατέκτησε τίποτα εκείνη την προβληματική χρονιά για τον σύλλογο.

Τελευταίος Έλληνας που αγωνίστηκε για την Μπαρτσελόνα είναι ο Νίκ Καλάθης, ο πολύπειρος γκαρντ πήρε μεταγραφή από τον Παναθηναϊκό το καλοκαίρι και ηγείται μέχρι στιγμής της εξαιρετικής πορείας των Καταλανών σε πρωτάθλημα και Euroleague.